„Blue Origin“ turistiniame kosminiame skrydyje dalyvaus W. Shatneris iš „Žvaigždžių kelio“

Privati JAV aerokosminių technologijų bendrovė „Blue Origin“, priklausanti milijardieriui Jeffui Bezosui, pirmadienį patvirtino, kad kita jos pilotuojama raketa spalio 12 dieną skris Williamas Shatneris, vaidinęs kapitoną Džeimsą T. Kirką 7-ojo dešimtmečio mokslinės fantastikos seriale „Žvaigždžių kelias“.

T.J. Milleris ir Williamas Shatneris 2016-aisiais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
T.J. Milleris ir Williamas Shatneris 2016-aisiais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-05 10:45

„Apie kosmosą aš girdžiu jau seniai. Naudojuosi galimybe pamatyti jį savo akimis. Koks stebuklas!“ – sakė 90-metis aktorius, cituojamas J.Bezoso kosmoso kompanijos pranešime.

W.Shatneris turėtų tapti vyriausiu asmeniu, pabuvojusiu kosmose.

1966 metais pasirodęs mokslinės fantastikos televizijos serialas buvo rodomas tik tris sezonus, tačiau padarė didelę įtaką popkultūrai ir davė pradžią keliems filmams ir serialo tęsiniams.

Jis buvo išskirtinis dėl serialo kūrėjo Gene'o Rodenberry utopinės vizijos žmonijos, užmiršusios visus nesutarimus ir susijungusios su kitomis taikiomis kosmoso civilizacijomis.

Kapitonas Džeimsas T.Kirkas, kurį suvaidino W.Shatneris, vadovavo erdvėlaivio „USS Enterprise“ penkerių metų misijai. Jos tikslas buvo „tyrinėti keistus naujus pasaulius, ieškoti naujo gyvenimo ir naujų civilizacijų, drąsiai eiti ten, kur dar nebuvo nė vienas žmogus“.

W.Shatnerio tikroji kelionė į kosmosą bus trumpesnė – užtruks maždaug 10 minučių. Jos metu raketa iškels keleivius aukščiau Karmano linijos, tarptautiniu mastu pripažįstamos kosmoso riba, pakildama daugiau nei 100 km virš žemės.

Kompanija taip pat paskelbė, kad paskutinis, ketvirtasis keleivis bus jos misijų ir skrydžių viceprezidentė Audrey Powers.

Antram turistiniam suborbitiniam raketos „New Shepard“ skrydžiui jie prisidės prie Chriso Boshuizeno, buvusio NASA inžinieriaus, bendrovės „Planet Labs“ vieno iš įkūrėjų, ir Gleno de Vrieso, Prancūzijos IT bendrovės „Dassault Systemes“ valdomos įmonės „Medidata“ vieno iš įkūrėjų.

Ši naujiena paskelbta J.Bezoso kompaniją užgriuvus kaltinimams dėl „toksiškos“ darbo kultūros ir plačiai paplitusio lytinio priekabiavimo.

Kaltinimai, kuriuos „Blue Origin“ atmeta, išsakyti viename tinklaraštyje praėjusią savaitę paskelbtame ilgame laiške, kurį pasirašė buvusi bendrovės darbuotojų komunikacijos vadovė Alexandra Abrams.

Laiške taip pat rašoma, kad jis atspindi atspindi požiūrį 20-ies kitų esamų ir buvusių bendrovės darbuotojų įvairiuose padaliniuose, nenorėjusių skelbti savo pavardžių.

A.Abrams ir kiti įrašo autoriai teigė, kad bendrovė laikosi sprendimų priėmimų modelio, pagal kurį greitas raketos sukūrimas yra svarbiau už saugumą, todėl keletas jų sakė, jog nesijaustų saugūs bendrovės raketoje „New Shepard“.

Ankstesnis „New Shepard“ pilotuojamas skrydis įvyko liepos 20 dieną. Tąsyk į kosmosą pakilo J.Bezosas, jo brolis Markas, 82 metų lakūnė rekordininkė Wally Funk, taip pat 18-metis Oliveris Daemenas.

Pastarasis skrido vietoje asmens, laimėjusio „Blue Origin“ surengtą aukcioną, per kurį buvo parduota teisė dalyvauti pirmajame bendrovės kosminio turizmo skrydyje.

Šis mįslingas keleivis, įsigijęs bilietą už 28 mln. JAV dolerių (beveik 24 mln. eurų), nusprendė dalyvauti kitoje „New Shepard“ misijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?