Neįtikėtinai dramatiškas užgesusios S. O'Connor gyvenimas: nuo begalės skyrybų – iki tragiškos sūnaus netekties

Trečiadienio pavakarę pasaulį apskriejo širdį verianti žinia apie atlikėjos Sinead O’Connor (1966–2023 m.) mirtį. Legendinę airių atlikėją jau kurį laiką kamavo psichologinės problemos.

Sinead O'Connor.<br> lrytas.lt koliažas.
Sinead O'Connor.<br> lrytas.lt koliažas.
Sinead O'Connor.<br>imago images/Martin Müller/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>imago images/Martin Müller/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>imago images/POP-EYE /Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>imago images/POP-EYE /Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor ir Barry Herridge vestuvės 2011-aisiais.<br>IMAGO/MediaPunch/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor ir Barry Herridge vestuvės 2011-aisiais.<br>IMAGO/MediaPunch/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>Phil Loftus/Capital Pictures /Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>Phil Loftus/Capital Pictures /Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor ir Barry Herridge vestuvės 2011-aisiais.<br> INFphoto/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor ir Barry Herridge vestuvės 2011-aisiais.<br> INFphoto/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Sinead O'Connor.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 10:49 PM

2017 metais S.O'Connor paviešino vaizdo įrašą, kuriame prisipažino esanti sunkios psichikos būklės ir netgi svarstanti apie savižudybę.

Praėjus kelioms dienoms po įrašo paskelbimo S.O’Connor paskyra pasinaudojo jos draugas ir parašė, kad dainininkė yra saugi.

„Lietuvos rytas“ tuomet rašė apie angeliško balso atlikėją, kurios gyvenimo akimirkas sekė kone visas muzikos pasaulis.

Po kurio laiko įrašai apie pašlijusią psichologinę būklę pasikartojo. Atlikėja tuomet teigė esanti sugniuždyta ir kad jai reikėtų grįžti į ligoninę, nes bijo, jog namuose suvartos visus vaistus, kurie jai buvo paskirti.

Tuometę dainininkės kovą su savimi stebėjęs britų komikas Russellas Brandas (42 m.) dalijosi vaizdo įrašu, kuriame kalbėjo apie komplikuotą S.O’Connor gyvenimą, apie tai, ką reiškia būti talentingam.

„Kaip ir visiems žmonėms, kenčiantiems nuo psichikos problemų, S.O’Connor reikia ryšio, prasmės, tikslo, meilės ir šiek tiek laiko. Mums lieka tikėtis, tiksliau – melstis, kad Sinead pagerėtų ir kad pats pasaulis pagerėtų“, – tuomet kalbėjo aštriu humoru garsėjantis R.Brandas.

Vaizdo įraše išsakė savo skaudulius

Nerimą sukėlusiame 12 minučių savo vaizdo įraše, kuriuo dalijosi 2017-aisiais, susijaudinusi S.O’Connor atvirai išdėstė apie savo sunkią psichikos būklę ir mintis apie savižudybę.

„Mano gyvenime nėra absoliučiai nieko kito, išskyrus mano gydytoją, mano psichiatrą, jis – pats mieliausias Žemėje žmogus ir jis sako, kad esu jo didvyrė.Ir tai vienintelis suknistas dalykas, kuris vis dar laiko mane šiame pasaulyje. Tai – apgailėtina“, – tuomet kalbėjo atlikėja.

Keturis vaikus auginusi moteris tuomet prisipažino, kad jai diagnozuotos net trys psichikos ligos, o ji pastaruosius dvejus metus gyvena vienui viena toli nuo Airijoje esančios savo šeimos.

„Staiga visi žmonės, kurie turėtų tave mylėti ir rūpintis tavimi, pradeda elgtis su tavimi kaip su š**u, – nusivylimo savo šeima tuomet neslėpė dainininkė. – Kodėl mes esame vieni? Žmonės, kurie kenčia nuo psichikos ligų, yra patys pažeidžiamiausi. Jūs privalote mumis rūpintis. Mes ne tokie kaip visi kiti.

Aš tiesiog noriu šiuo įrašu parodyti, kad juos žudo nusistatymas prieš tokius žmones, o ne psichikos liga.“

Vaizdo įrašas buvo darytas viename Hakensako motelių Naujajame Džersyje, kur dainininkė buvo apsistojusi daugiau nei savaitę.

„Žinote, kartais pagalvoju, kad jei tai liestų tik mane vieną, manęs jau čia nebebūtų. Keliaučiau tiesiai pas savo mamą.

Nes pastaruosius dvejus metus gatvėmis vaikštau viena, mane visi baudžia ir atstumia už tai, kad esu psichikos ligonė. Man sukyla pyktis, kad visiškai niekam nerūpi, kaip aš jaučiuosi“, – tuomet į kamerą kalbėjo atlikėja.

Kentė depresiją

Jau tada buvo kalbama, kad dainininkės psichikos sveikata nėra stabili daugybę metų. Ją kankino depresija, baimės priepuoliai ir mintys apie pasitraukimą iš gyvenimo.

Moteris yra sakiusi, kad per 33-iąjį gimtadienį mėgino nusižudyti.

2007 metais Oprah Winfrey pokalbių laidoje dainininkė prisipažino, kad prieš kelerius metus jai buvo diagnozuotas bipolinis afektinis sutrikimas ir ji yra gydoma.

Vėliau – 2011-aisiais – šią diagnozę ji viešai ėmė neigti, sakydama, kad be reikalo šitiek metų gėrė vaistus nuo ligos, kuria neserga. Užtat ji kenčianti nuo potrauminio streso, o to priežastis – vaikystėje patirtas smurtas.

Reto grožio veidas, didžiulės liūdnos akys ir krištolinis, stiprus, tiesiog angeliškas balsas.

Tokia S.O’Connor pasaulio publikai pasirodė 1990-aisiais atlikdama Prince’o (1958–2016) sukurtą dainą „Nothing Compares 2U“ („Niekas tau neprilygs“). Tada gerbėjai ją šlovino. Tačiau dešimt solo albumų išleidusiai atlikėjai gyvenime teko daug išbandymų.

Asmeninis gyvenimas – kupinas permainų

Dainininkė buvo net keturis kartus ištekėjusi ir turi keturis vaikus nuo skirtingų vyrų. Taip pat ji prisipažino, jog yra lesbietė, ir pasakojo apie rimtas draugystes su moterimis, tačiau po kurio laiko visa tai paneigė.

Pirmą sūnų Jake’ą (35 m.), kuris dabar jau ir pats turi sūnų, ji pagimdė pirmajam sutuoktiniui muzikos prodiuseriui Johnui Reynoldsui, už kurio buvo ištekėjusi 1987–1991 metais.

Po keleto metų dainininkė susilaukė dukters Roisin (27 m.) nuo airių žurnalisto Johno Waterso ir iškart dėl mergaitės globos pradėjo kovą, kuri baigėsi moters nenaudai, – dukra apsigyveno pas tėvą Dubline.

2001 metais S.O’Connor susituokė su britų žurnalistu Nicku Sommerladu, tačiau jų laimė baigėsi 2004-aisiais.

Tais pačiais metais nuo muzikanto Donalo Lunny dainininkė pagimdė sūnų Shane’ą (19 m.). O 2006-aisiais airė tapo ketvirto vaiko – Yeshuos (16 m.) – motina. Jo tėvas – verslininkas Frankas Bonadio.

Trečią kartą dainininkė ištekėjo 2010 metais už ilgamečio bičiulio Steve’o Clooney, bet nepraėjus nė metams jie nutarė išsiskirti.

Galiausiai ketvirtoji jos santuoka 2011 metais su airių gydytoju Barry Herridge’u truko vos 17 dienų.

„Kartu gyvenome septynias dienas“, – rašė atlikėja socialiniame tinkle.

Apie sveikatos bėdas kalbėjo garsiai

Nuo 2012-ųjų S.O’Connor psichikos sveikata visai pašlijo. Per koncertus klubuose ji galėjo pravirkti vidury dainos, galėjo tiesiog pamiršti, kad jai reikia vykti į įrašų studiją, kur jos valandų valandas laukdavo muzikantai. Moteris ėmė dažnai lankytis pas psichiatrą.

Tačiau jos veiksmai, kuriuos dainininkė nuolat aprašinėjo savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, kėlė nerimą artimiesiems ir gerbėjams.

Be to, nuolat prireikė medikų ir pareigūnų pagalbos, nes ji ne kartą yra paskelbusi apie ketinimą nusižudyti.

Ypač po to, kai 2016-aisiais metais prarado sūnaus Shane’o globą.

S.O’Connor sakė, jog pastarąją savo išpažintį nufilmavo ir ją paviešino su viltimi, kad tai gal padės kitiems žmonėms, kurie patys ar jų artimieji išgyvena ką nors panašaus kaip ji.

„Jei turite šeimos narių, kurie serga psichikos liga, švelniai rūpinkitės jais, mylėkite juos. Lankykite juos ligoninėje, nepalikite jų“, – ragino garsi airė.

Vis daugiau garsių žmonių pasiryžta kalbėti apie psichikos sveikatą iš asmeninės patirties viešai. Tam reikia daug drąsos. Pasaulinės psichiatrų asociacijos atstovai pažymi, kad toks atvirumas padeda keisti požiūrį į psichikos ligas – esą žmonės nedrįsta kreiptis pagalbos dėl vyraujančių nuostatų visuomenėje.

Tokių prevencijų siekiamybė – kad kreiptis pagalbos į psichikos sveikatos specialistus taptų taip pat natūralu kaip eiti pas odontologą, kai suskausta dantį.

Pakeitė tikėjimą

2018-aisiais legendinė airių atlikėja ryžosi dar vienam žingsniui. Žinoma moteris priėmė Islamą ir pakeitė savo vardą į Shuhada Sadaqat.

Apie tai, kad tapo musulmone dainininkė pranešę socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

„Visos Šventojo Rašto studijos veda į islamą. Todėl visi kiti šventieji raštai nebereikalingi. Man bus suteiktas naujas vardas. Būsiu Shuhada“, – apie pokyčius tuomet pasakojo atlikėja.

Išgyveno širdį veriančią netektį

Prieš daugiau nei metus, 2022-ųjų sausį, nusižudė jos 17-metis sūnus Shane'as.

Tuomet širdį veriančia žinia S.O'Connor pasidalijo socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mano nuostabus sūnus Nevi’imas Nesta Ali Shane'as O’Connoras, mano gyvenimo šviesa, nusprendė šiandien baigti savo žemiškąją kovą ir dabar yra su Dievu.Tegul jis ilsisi ramybėje ir niekas neseka jo pavyzdžiu. Mano kūdikis. Aš tave labai myliu. Būk ramybėje“, – rašė nepakeliamą skausmą jautusi mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.