Klausimai „Klausimėlio“ kūrėjui J. Jankevičiui

Darwinas yra derva stogams tepti, Homeras — patiekalas iš mėsos. Molotovas buvo barmenas ir išrado Molotovo kokteilį, o Antarktida yra Anglijos karalienė. Tokių ir dar keistesnių atsakymų išgirsta laidos “Klausimėlis” kūrėjas Juras Jankevičius (43 m.), bet iš jų niekada nesijuokia.

Į Lietuvos televiziją J.Jankevičius atkeliavo dar 1990-aisiais, būdamas studentas.<br>A. Barzdžius
Į Lietuvos televiziją J.Jankevičius atkeliavo dar 1990-aisiais, būdamas studentas.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("TV antena")

Aug 20, 2012, 11:22 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:02 AM

Daugiau nei dešimtmetį LRT televizijoje gyvuojanti laida “Klausimėlis” pateko tarp 20 geriausių laidų, kurias Europos transliuotojų sąjunga atrinko pristatyti rugsėjį vyksiančiame televizijos projektų forume. Į kasmetį renginį kviečiamos originalios ir savo šalyse populiarios laidos. Šiemet su “Klausimėliu” konkuravo 60 laidų.

Į Lietuvos televiziją J.Jankevičius atkeliavo dar 1990-aisiais, būdamas studentas. Praktikantas dirbo LTV Naujienų tarnyboje, jam teko vesti ir pavakario žinias, ir kelias “Labo ryto” laidas.

Praktika pravertė — būsimas žurnalistas diplominiame darbe nagrinėjo televizijos ryto laidas.

Etatiniu LRT darbuotoju J.Jankevičius tapo dar nebaigęs studijų. 1992 m. penktakursis LTV antrojoje programoje ėmė kurti laidą “Laisvės alėja”. Anuomet paskutinė, skaniausia, laidos rubrika ir buvo “Klausimėlis”.

Nors nuo 1995 m. J.Jankevičius dar kūrė laidą apie aviaciją “Aerodromas”, “Laisvės alėja” su “Klausimėliu” sėkmingai gyvavo šalia.

“1999-aisiais “Laisvės alėjai” atėjo galas, tačiau nuo 2000-ųjų balandžio atsirado laidelė “Klausimėlis”, — pasakojo žurnalistas. — Paaiškėjo, kad galima iš nedidelės rubrikos padaryti atskirą, savarankišką laidą. Tai nebuvo sudėtinga — tas pats, kas nugriebti grietinėlę nuo pieno puodynės.”

Per beveik 20 metų “Klausimėlio” komanda nufilmavo 435 laidas, aplankė daugybę Lietuvos miestų bei miestelių ir aptarė beveik visus reiškinius bei istorinius įvykius.

“Laida unikali ne tik dėl formato, bet ir dėl to, kad nepraranda aktualumo, turi milžinišką išliekamąją vertę. Pastaruoju metu filmuojame nedaug naujų laidų, tačiau galime rodyti net ir dešimties metų senumo įrašus, nes juose rasime ne tik linksmų dalykų, bet ir naudingos informacijos”, — nesikuklino J.Jankevičius.

Nejaugi “Klausimėlis” pritrūko klausimų?

“Klausimų yra daug, bet didžioji dalis jau paklausta.

Na, ką dar galima įdomaus pasakyti apie Kristijoną Donelaitį, astronomiją arba apie Antrąjį pasaulinį karą? Ir ką būtų galima pridėti prie išsamių literatūrologės profesorės Vandos Zaborskaitės pamąstymų apie Maironį ar Vincą Mykolaitį-Putiną?” — samprotavo laidos kūrėjas.

Šįkart “TV antena” patį “Klausimėlio” autorių apibėrė klausimais.

— Ar galite teigti, kad per 20 metų aplankėte beveik visus Lietuvos miestus ir miestelius?

— Tikrai ne. Bet ir neverta to daryti. Juk gali būti, kad nuvažiuosi, pavyzdžiui, į Panemunę, kur gyvena kokie 400 gyventojų, ir gatvėje sutiksi tik vieną žmogų. Negana to, paaiškės, kad jis visiškai nenori atsakyti į klausimą. Arba nesutiksi nė vieno praeivio.

Būtų gaila ir sugaišto laiko, ir veltui nuriedėtų kilometrų. Todėl dažniausiai lankomės didesniuose miestuose ir rajonų centruose.

— Ar visi užkalbinti žmonės sutinka atsakinėti į “klausimėlius”?

— Ne, dauguma pabėga. Ir tai — jų teisė.

— Ar tie, kurie pasako originaliausius atsakymus, net jeigu tai ir nuskamba kaip didžiausia nesąmonė, sutinka būti rodomi laidoje?

— Pokalbio pradžioje visada prisistatome ir sutvarkome formalumus. Žinoma, sutarčių raštu nepasirašome, tačiau žodinis žmogaus sutikimas kalbėti ir filmuotis visada yra.

— Kuriame mieste sulaukėte keisčiausių atsakymų?

— Negalėčiau išskirti nė vieno miesto ar regiono — daugmaž visi vienodi. Mūsų sėkmė, jeigu tai galima vadinti sėkme, priklauso nuo oro. Kuo geresnis oras, tuo lengviau žmonės bendrauja.

Vieni į mūsų laidą žiūri su humoru, kiti nori pasitikrinti žinias. Yra ir tokių, kurie nori specialiai pasakyti ką nors kvailo, kad pakliūtų į laidą. Tokius mes greitai atskiriame — matosi kaip ant delno.

Viena moteris, rodos, iš Rietavo nesutiko kalbėti, nes buvo įsižeidusi, esą jau kartą nufilmavę jos neparodėme.

— Kas drąsesni pašnekovai — vyrai ar moterys?

— Dažniausiai filmuojame darbo metu, o tuomet gatvėse kažkodėl yra daugiau moterų. Ir dažniausiai jos vaikšto pėsčios, o vyrai vairuoja automobilius. Todėl mūsų pašnekovės dažniausiai yra moterys. Priežastis ta, kad vyrų gatvėse nedaug, o automobilių mes nestabdome.

— Į “Klausimėlio” laidas kviečiate mūsų visuomenės šviesulius — mokslininkus, politikus, rašytojus, visuomenės veikėjus, kurie subtiliai komentuoja atsakymus ir suteikia žinių.

— “Laisvės alėjos” rubrikoje konsultantų nebuvo, tačiau “Klausimėlyje” konsultantus kvietėme nuo pat pirmos laidos.

Pamenu, į klausimą “Kuo skiriasi Austrija nuo Australijos?” mums atsakė geografijos profesorius, anuometis Klaipėdos universiteto rektorius Stasys Vaitiekūnas.

Jis padėjo išaiškinti, kad “Austrija nėra sutrumpintas Australijos pavadinimas”, kaip kad buvo nuskambėję laidoje, ir kad Lietuvoje niekada nevyko “Australijos balius, kuriame visi pinigai atiteko Austrijai”. Pamenu, tada fone skambėjo Strausso valsas, o pagal jį šokinėjo kengūros.

— Kuris atsakymas jums pačiam sukėlė daugiausia juoko?

— Juoko man nesukelia nė vienas atsakymas. Mes gerbiame praeivių nuomonę, nes tai — jų nuomonė. Visus žmones, turinčius nuomonę, reikia gerbti.

Mane galbūt labiausiai nustebino, kad viena moteris, gyvenanti Skuode, nežinojo, ar Žemė plokščia, ar apvali. Bet geresnis buvo kitos skuodiškės atsakymas į klausimą, kas yra Jacques’as Chiracas (1995—2007 m. Prancūzijos prezidentas. — Red.).

“Taip, žinau, žinau, aš sprendžiu kryžiažodžius, tai prietaisas arkliui pakasyti”, — užtikrintai atsakė ji.

Daugelyje laidų nuskamba paradoksalių atsakymų. Tačiau tie atsakymai yra kaip sliekas ant kabliuko. Kodėl? Žiūrovas, laukdamas ar tikėdamasis išgirsti atsakymą, nori nenori, žino ar ne, užkimba ir pasižiūri laidą iki pabaigos, kol sulaukia pokalbio su konsultantu.

Iš jo išgirsta naudingos informacijos. Net ir išsilavinusiam žmogui tai yra žinių papildymas — visuomet verta sužinoti ką nors nauja.

Juk ne visi žmonės tiek žino apie šv.Kazimierą, kaip kad kunigas Kazimieras Vasiliauskas. Jis irgi buvo mūsų konsultantas. Apie Mozę mums pasakojo amžinatilsį tėvas Stanislovas.

Pavyzdžiui, politikas Justas Paleckis sugeba ne tik subtiliai pakomentuoti atsakymus ir sudėlioti akcentus, bet ir kaip aktorius ekrane bendrauti su žmogumi, kurio net nemato. Su juo išeina tikrai puikūs siužetai.

Nevardysiu visų laidos šviesulių, nes neišvardysiu, o reikėtų paminėti visus.

— Nejaugi niekada nesate susijuokęs, kai išgirstate kvailiausią atsakymą į “klausimėlį”?

— Griežtai — ne. To nėra niekada buvę. Pasikartosiu: tai būtų didžiulė nepagarba pašnekovui. Manau, būtent todėl mes ir neturime rimtesnių problemų filmuodami laidas, nes net ir išgirdę keisčiausių atsakymų iš pašnekovų nesityčiojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.