Dainininkės J. Leitaitės repeticijos – su atžalomis

Obuolys nuo obels netoli rieda. Šis sparnuotas posakis geriausiai atspindi dainininkės Juditos Leitaitės (52 m.) ryšį su dukterimi Paulina Daukšyte (19 m.), pasirinkusia muzikos studijas. Būsimoji smuikininkė neretai namuose repetuoja su motina. Garsi klasikos atlikėja viliasi, kad jiedvi surengs koncertą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Gyvenimo būdas")

Sep 30, 2012, 12:06 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:32 AM

Kiekvienai motinai vaikai – gražiausi ir gabiausi. Tačiau vilnietė J. Leitaitė apie smuiku griežiančią dukterį kalba be perdėto liaupsinimo.

„Ji turi ir gražų balsą. Tačiau reikia laiko, kad Paulina atsiskleistų. Juk jai dar tik devyniolika metų”, – apie šį rugsėjį studente tapusią dukterį pasakojo J. Leitaitė.

Baigusi Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą, smuiko specialybę, P. Daukšytė per daug nesuko galvos, ką jai studijuoti.

Vilnietė pasirinko atlikimo meno (styginių instrumentų) studijas Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje.

„Džiaugiuosi, kad Paulina išvyko studijuoti į Kauną. Norėjau, kad ji pakeistų aplinką. Duktė įgis savarankiškumo, nes gyvena bendrabutyje.

Ji susipažino su naujais draugais, augs ir kitoje muzikinėje terpėje, juk Kaunas savo kultūriniu gyvenimu sparčiai vejasi sostinę”, – J. Leitaitė neabejoja, kad dukteriai atsiskyrimas nuo namų bus naudingas.

Tapusi studente garsios dainininkės duktė jaučiasi suaugusi ir laisva.

Pauliną žavi studentiškas gyvenimas: „Kaune nebuvo sunku pritapti – šiame mieste gerai jaučiuosi, nes čia gimė ir augo mano mama. Paskaitų nedaug, todėl laisvą laiką leidžiu su draugais.”

Paulina ne itin troško ištrūkti iš po mamos sparnelio.

Todėl dukters ir motinos bendravimas nedaug pasikeitė – anksčiau jos matydavosi kasdien, dabar dažnai kasdienius reikalus aptaria telefonu.

„Nuo vaikystės mane mama ragino mokytis muzikos. Ji mane įsivaizdavo tik Muzikos akademijos studente. Kito pasirinkimo nebuvo.

Bet niekas manęs nuo mažens nevertė muzikuoti. Pati labai norėjau mokytis muzikos. Man arčiau širdies visada buvo smuikas, o ne dainavimas”, – tikino P.Daukšytė.

Keletą kartų Paulina bandė mažų miestelių scenoje ar bažnyčioje dainuoti su mama, tačiau neliko tuo sužavėta. Mergina sunkiai įveikė jaudulį: „Dainuodama bijojau žvelgti į publiką.

Daug drąsiau jaučiuosi grieždama, tuomet žiūriu į smuiką, o į klausytojus retai pažvelgiu, nes reikia būti labai susikaupusiai.”

Paulina dainuoti nesiveržia dar ir dėl to, kad klausytojai ją ims lyginti su garsiąja mama.

„Mūsų pavardės – skirtingos, todėl gerai jaučiuosi, kad mažai kas žino, jog esu J.Leitaitės duktė. Nenoriu, kad klasikinės muzikos gerbėjai mane apkalbėtų ar ko nors klausinėtų. Man nepatinka didelis dėmesys”, – prisipažino būsimoji smuikininkė.

2008-aisiais J.Leitaitės kūrybinės veiklos 25-mečiui skirtame vakare klasikos atlikėja dainavo su abiem savo vaikais – Paulina ir Dainiumi.

Tąkart dainininkė juokavo, kad neatsitiktinai ji su Paulina atliko ariją iš Andrew Lloydo Webberio miuziklo „Katės” – kūrinys atspindėjo tuomečius mamos ir paauglės dukters santykius.

Tačiau dabar jųdviejų santykiai tapo daug švelnesni.

„Anksčiau pasipykdavome dėl šeiminių reikalų. Dabar gyvename per atstumą, todėl gerai sutariame.

Bet tą dieną, kai reikėjo išvykti studijuoti į Kauną, abi apsiverkėme.

Man buvo baisu, kad reikės palikti namus.

Tačiau neprapulsiu – moku ir valgį ruošti, ir grindis nesunku išplauti”, – patikino studentė.

Artimiausiu metu J.Leitaitė iš namų išlydės ir 26 metų sūnų Dainių. Jis ketina dirbti užsienyje.

Tačiau verslo vadybos studijas baigęs D.Daukšys taip pat yra dainingas. Jį dainavimo subtilybių mokė ir mama, ir dainininkas Deividas Staponkus.

Vaikystėje Dainius lankė „Ąžuoliuko” chorą, po to užsimanė žaisti krepšinį. Tačiau galiausiai pasirinko vienas populiariausių studijų – verslo vadybą.

„Tikiuosi, jis vėl dainuos. Bet aš sūnaus nespaudžiu. Per prievartą neversiu jo dainuoti. Juk ir paukščiai – kai nori gieda, kai nenori negieda”, – smagiai nusiteikusi apie sūnų pasakojo J.Leitaitė.

Bet J.Leitaitės sūnui dabar ne dainavimas rūpi – Dainius ruošiasi kelionei.

„Jauni žmonės – maksimalistai, jie nori kuo greičiau atsistoti ant kojų ir gerai gyventi. Todėl ir Dainius ketina pakelti sparnus į Norvegiją ar Airiją”, – pasakojo motina, neprarandanti vilties, kad sūnus dar dainuos.

Dainiui patinka įvairi muzika, tačiau jis dienų dienas gali klausytis italų kompozitoriaus Giacomo Puccini kūrinių.

Sūnus motinos ne kartą klausė patarimo, kur galėtų pasiklausyti geros G.Puccini operos, bet J.Leitaitė negalėjo patarti, nes pati nežino.

„Neabejoju, jog šio kompozitoriaus kūrybos jam reikėtų klausyti užsienyje, kad nenusiviltų. Klausantis G.Puccini operos gali nebūti dekoracijų, tačiau turi būti labai geri balsai”, – tikino J.Leitaitė.

Kadangi namuose dažnai skamba klasikinė muzika, J.Leitaitei atrodo natūralu, kad jos vaikai eina muzikiniu keliu.

Buvęs J.Leitaitės sutuoktinis ir vaikų tėvas Algimantas – medikas, tačiau jam nepavyko atžalų palenkti į mediciną.

Dainininkė ir jos vyras, kartu pragyvenę daugiau nei dvidešimt metų, senokai pasuko skirtingais keliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.