Kaip olimpiečiai nesudega šlovės spinduliuose?

Iš Londono olimpiados su bronzos medaliu sugrįžusiam boksininkui Evaldui Petrauskui (20 m.) dabar daug žmonių nori paspausti ranką, kartu nusifotografuoti. Kalbama, kad net jo dukters motina Dovilė kitaip ėmė žiūrėti į sužadėtinį. Kaip pasikeičia sportininkų gyvenimas išaušus jų žvaigždės valandai?

E.Petrauskas seną „Audi” markės automobilį iškeitė į BMW, kurį už laimėjimus Londono žaidynėse padovanojo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.<br>M. Kulbis
E.Petrauskas seną „Audi” markės automobilį iškeitė į BMW, kurį už laimėjimus Londono žaidynėse padovanojo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Edita Katauskienė ("Gyvenimo būdas")

Oct 22, 2012, 12:02 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:07 PM

Evaldui, ko gero, lengviau būti užspaustam ringo kampe ir ginantis boksuoti priešininkui į veidą nei suvaldyti nuo kitų žmonių priklausantį gyvenimą.

Palikęs bokso pirštines ringe sportininkas sunkiai rinko žodžius: „Iš tikrųjų dėmesys vargina – norisi sportuoti ir laisvai gyventi kaip anksčiau.

Bet žinau, kad dabar taip nebebus, nes nuopelnų jau turiu, tad privalau būti pavyzdingesnis, nes visi į mane žiūri pro didinamąjį stiklą.”

Evaldui atrodo juokinga, kai jis kviečiamas dalyvauti televizijos laidoje „Būk mano meilė”. Tuo labiau kad jis turi sužadėtinę, su kuria jau šešerius metus draugauja, ir dukterį, o ant nosies – Europos bokso čempionatas Kaliningrade.

„Turiu dukrą, kurios mama – mano sužadėtinė, tai man daugiau nieko ir nereikia. Bet daug kas ėmė man rašinėti į „Facebook” ir taip bandė bendrauti. Negaliu nepasakyti labas, negražu bus, bet rimtesni santykiai manęs nedomina.”

Ir sportininko treneris Vladimiras Bajevas neslėpė, kad merginų dėmesys olimpiečių adresu išties padidėjęs. Net saugoti reikia vaikinus ir nuolat su jais kalbėtis.

„Visko buvo, jei papasakočiau, nepatikėtumėte. Bet išlaviravome, suradome teisingą kelią. Evaldui esu autoritetas”, – sakė V. Bajevas.

E. Petrauskui buvo tik 18 metų, kai jam gimė duktė.

„Išgąsdinau savo trenerį, kai pasakiau, kad tapau tėvu. Ir tėvai nuo šios žinios patyrė šoką, bet greit su tuo faktu susitaikė.

Būna, kad kiti ir iki 35 metų nesusilaukia nė vieno vaiko. Man geriau, esu labai laimingas”, – neslėpė boksininkas.

Tačiau antrojo vaiko jis kol kas nenorėtų: „Labai myliu dukrą, bet reikia daugiau su ja pabūti, auginti, matyti, kaip vaikas viską išmoksta, o ne pasikalbėti per „Skype” programą. Skauda širdį, kai tik taip gali bendrauti.”

Evaldo kambaryje – daug pliušinių žaislų, kuriuos jis išsaugojo nuo vaikystės. Tie žaislai suteikia jaukumo.

Apie dukterį Evaldas kalba švelniai, bet apie sužadėtinę, kuri su vaiku gyvena Didžiojoje Britanijoje, labai kukliai. Kada kels vestuves?

Evaldas skaičiuoja varžybų grafikus – gal suspėtų kitą vasarą. Tuomet jis su šeima važinėtų į treniruočių stovyklas ir į varžybas.

Sužadėtinė išvyko dirbti į Angliją kartu su savo tėvais.

„Visi į Airiją, Angliją važiuoja, nes Šilutėje tikrai nėra kur dirbti. Jeigu atlyginimas 800 litų, žmonės tikrai nenori už tiek dirbti, todėl ir iškeliauja”, – apgailestavo iš Šilutės rajono, Traksėdžių, kilęs boksininkas.

Jam ir čia buvo gerai – ir kur gyventi gauna, ir nemokamą maitinimą, ir atlyginimą. Nėra kuo skųstis.

Evaldui buvo skaudu, kai po pergalės Londono olimpiadoje, apdovanojimų ir premijų pasipylė apkalbos, esą dukters motinai tik dabar jis pasidarė reikalingas. Anksčiau ji su Evaldu kurį laiką nebendravo.

„Visi klysta, nes daug laiko nesimatėme, dėl to mažiau bendravome. Kai turėsiu būstą, tikiuosi ir šeimą į Lietuvą parsivežti”, – vylėsi ant olimpinės pakylos užlipęs sportininkas.

Amerikiečiai E. Petrauskui siūlė 50 mln. JAV dolerių kontraktą, anglai irgi viliojo milijonais. Žinoma, iš kontrakto sportininkas gauna tik apie 30 procentų, visa kita išleidžiama reklamai, boksininko komandai išlaikyti.

Bet Evaldas atsisakė pelningų pasiūlymų. Ateityje jis svajoja dalyvauti profesionalų varžybose, kur nenaudojamos galvos apsaugos priemonės ir sunkiau, bet galima uždirbti kelias dešimtis milijonų. Tada gyvenimas būtų kur kas geresnis.

Draugei nepatinka pasikeitęs gyvenimas

Olimpinis vicečempionas irkluotojas Jevgenijus Šuklinas (26 m.) irgi nebespėja atsakinėti į telefono skambučius.

Jis pripažįsta, kad asmeniniam gyvenimui lieka labai mažai laiko, ir jo draugei tai išties ne prie širdies.

„Jau norisi grįžti į įprastą ritmą, kuo greičiau nuvažiuoti į stovyklą, nes ten galvoji tik apie sportą, pailsi, pavalgai ir vėl sportuoji.

O čia reikia tiek visko padaryti, tiek suspėti. Jei telefoną pamiršti automobilyje, grįžęs randi dešimtis praleistų skambučių”, – guodėsi J.Šuklinas.

Jevgenijus net nebespėja treniruotis, nes reikia filmuotis tai vienoje, tai kitoje laidoje, dar šokių repeticijos, privalomi renginiai.

„Buvau suplanavęs po olimpiados nuvažiuoti į šiltuosius kraštus, bet nesuspėjau. Žinoma, visa tai nepatinka mano draugei”, – neslėpė staiga išgarsėjęs sportininkas. Kalbama, kad Jevgenijus net nukelia savo vestuves, nes po netikėtai užgriuvusios šlovės jis pažino kiek kitokį gyvenimą.

„Dažnai susipykstame, bet kol kas esame kartu. Kai pagalvoju, kad dar 4 metus sportuosiu, režimas bus panašus. Nežinau, ar draugė tai ištvers. Kartu net neteko pagyventi, tai kaip galima apie vestuves kalbėti?” – svarstė sportininkas.

Jevgenijaus mergina dabar gyvena ir dirba Didžiojoje Britanijoje.

„Dėl mano užimtumo vis tiek kartu negalime būti, o ji darbo čia neranda, todėl išvažiavo”, – aiškino J. Šuklinas.

J. Šuklinas merginai dar nepasipiršo, nors pora kartu jau trejus metus.

Atviri pokalbiai su tautos garbinamais sportininkais E. Šuklinu ir E. Petrausku bei patyrusių lengvaatletų Edvino Krungolco ir Austros Skujytės patarimai, kaip nepalūžti nuo dėmesio, laukia šį pirmadienį 22 val. 30 min. laidoje “Gyvenimo būdas“ per „Lietuvos ryto“ televiziją su Daumantu Butkumi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.