Nesibaigiantis konfliktas su aktoriumi A. Latėnu žlugdo G. Gurevičiūtės verslą

Praėjusių metų balandį sostinės senamiestyje įkurto vegetariško maisto restorano „Shiva Chill Bar“ likimas pakibo ant plauko. Jų savininkai – pramogų verslo atstovas, politikas ir grupės ŽAS narys Linas Karalius-Ezopas ir jo širdies draugė Gintarė Gurevičiūtė – nepaliauja konfliktuoti su priešiškai nusiteikusiais kaimynais, o ypač - su aukštu aukščiau šio restorano butą turinčiu žinomu Lietuvos režisieriumi, aktoriumi ir Valstybinio jaunimo teatro vadovu Algirdu Latėnu. Pagrindinės nesutarimų priežastys – iš restorano ir jo prieigų nuolat sklindantis triukšmas ir ramiai miegoti naktimis neleidžiantis šurmulys.

Verslininkei Gintarei Gurevičiūtei dėl restorano „Shiva Chill Bar“ veiklos niekaip nepavyksta susitarti su kaimynystėje gyvenančiu aktoriumi Algirdu Lapėnu.<br>J. Stacevičius ir V. Balkūnas
Verslininkei Gintarei Gurevičiūtei dėl restorano „Shiva Chill Bar“ veiklos niekaip nepavyksta susitarti su kaimynystėje gyvenančiu aktoriumi Algirdu Lapėnu.<br>J. Stacevičius ir V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jan 24, 2013, 10:36 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:43 AM

Policijos duomenimis, per pastarąjį pusmetį dėl viešosios tvarkos pažeidimo Klaipėdos gatvėje įsikūrusiame restorane, buvo gauta daugiau nei 30 skundų. Dar 2012 m. spalio 24 d. Vilniaus miesto savivaldybei buvo pateiktas namo savininkų įkurtos bendrijos prašymas, kuriame gyventojai piktinosi dėl per didelio triukšmo nakties metu. Tuomet bendrija prašė apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką nuo 22 val. iki 8 val. Toks žingsnis būtų itin nepalankus baro savininkams, tačiau galutinis valdžios sprendimas paaiškės trečiadienį.

Pykstasi tik su vienu kaimynu

„Su niekuo nekonfliktuojame – tik vienam kaimynui vis neįtinkame. Kitos tame pačiame įsikūrusios komercinės patalpos jam netrukdo – tik mes. Jis vis prie ko nors prikimba... Tai mes to nepadarėme, tai ano. Jis net bandė sugalvoti, kad griauname paveldą, – apmaudo neslėpė G. Gurevičiūtė. – A. Latėnas turbūt norėtų, kad čia būtų kokia nors galerija, kurioje būtų pardavinėjami paveikslai. Ir kad čia niekas niekada neužeitų.“

Pasak verslininkės, nors kaimynai ir įkūrė bendriją, visus sprendimus priima tik A. Latėnas. Tačiau aktorius pats sako, kad labiau nei kiti restorano veikla domisi tik todėl, kad jis įsikūręs virš restorano patalpų.

Ginčai dėl triukšmo

Nors griežtai nustatyto darbo laiko restoranas neturi, vakarėliai čia nėra dažni – paprastomis dienomis į „Shiva Chill Bar“ daugelis užsuka tik pavalgyti ar ramiai pasisėdėti. Tačiau A. Latėnas pasakojo, kad iš restorano vakarais nuolat sklinda didelis triukšmas. Jo žodžiais tariant, aukščiau esančiame bute nuo jo kilnojasi ir kėdės, ir stalai. „Vakarėliai baigiasi ir vidurnaktį, ir paryčiais – jie triukšmauja tiek, kiek nori. Ką jau kalbėti apie tai, kad lauke rūkoma ir garsiai keikiamasi – tai girdžiu ne tik aš, bet ir kitame name gyvenantys kaimynai“, – teigė žinomas aktorius. Pasak jo, net jei atvyksta specialiųjų tarnybų atstovai – jie išrašo fiktyvias baudas, kurios vėliau kaži kur nukeliauja.

Tuo tarpu pati G. Gurevičiūtė tikino, kad nė karto po patikros nebuvo užfiksuota, kad triukšmas viršytų leistinas normas. „Kiek tyrimų buvo atlikta – niekada nieko nepažeidėme. Restoranas nėra naktinis klubas – viduje niekas netriukšmauja, lauke muzikos taip pat nesigirdi. Nežinau, kas turėtų įsikurti kavinės vietoje, kad tai tiktų nepatenkintiems kaimynams. Nebent bažnyčia, tačiau ir tuomet turbūt vargonai per garsiai grotų...“, – pasakodama apie nesusikalbėjimą su namo gyventojais ironizavo verslininkė.

Kaimynams – aliejaus ir smilkalų kvapai

Pasak jo, anksčiau šiose komercinėse patalpose nebuvo leidžiama daryti virtuvės todėl, kad greta kamino yra kaimyninio buto stoglangiai. „Jie savavališkai įsirengė ortakius. Dėl to mano bute jaučiasi iš restorano virtuvės sklindantys kvapai, aliejaus ir smilkalų smarvė. Dar prieš atsikraustant čia, nuomininkams pasakiau, kokia yra situacija, tačiau jie neklausė ir užtikrino, kad jokių nesusipratimų dėl to nekils“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie restorano problemas A. Latėnas užsiminė ir apie namuose augantį nepilnametį sūnų, kuris dėl iš kavinės sklindančio triukšmo neva negali ramiai išsimiegoti, tampa nervingas. Dėl to nukenčia ir jo pažymiai mokykloje. Tuo tarpu G. Gurevičiūtę tokie pareiškimai tik piktina. „Tam nepilnamečiui sūnui – septyniolika metų! Kol tėvų nėra, jis pasislėpęs rūko už kampo“, – teigė ji.

Be alkoholio – bankrutuotų

Ne paslaptis, kad daugeliui kavinių ir restoranų prekybos alkoholiu uždraudimas atneštų itin daug nuostolių. Tam pritaria ir „Shiva Chill Bar“ savininkė. Paklausta, ar pajustų skirtumą, jei restoranas prarastų teisę prekiauti svaigiaisiais gėrimai, ji nedvejodama atsakė: „Žinoma, mes iš karto bankrutuotume.“

Ir nors daugelis vegetarų apskritai nevartoja alkoholio, G. Gurevičiūtė tikino, kad restoranas nėra skirtas tik vegetarams. Ji teigė siekianti klientams parodyti, kad vegetariškas maistas irgi gali būti skanus net tiems, kurie nevengia mėsiškų patiekalų. „Žmonės čia užsuka pasimėgauti sveiku maistu. Nematau nieko blogo, kad kai kurie jų kartu užsisako ir taurę vyno ar bokalą alaus“, – sakė ji.

Nesibaigiančios diskusijos

Moteris įsitikinusi – noras iš šių patalpų iškraustyti jos verslą – asmeninės vieno kaimyno ambicijos. „Įžvelgiu tik vieną motyvą: jeigu neliktų komercinių patalpų, padidėtų nekilnojamojo turto vertė“, – portalui lrytas.lt pasakojo G. Gurevičiūtė. Neslėpdama nepasitenkinimo situacija, ji teigė apskritai nesuprantanti, iš kur žmonės turi tiek energijos ir laiko veltis į bergždžius konfliktus.

„Šiose patalpose esame treti verslininkai. Dvi įmones kaimynams sėkmingai pavyko iškraustyti, todėl dabar jie tikisi sėkmingai susidoroti ir su mumis. Nenorime konfliktuoti, tačiau kitaip neišeina. Jie turėtų suvokti, kad net jei mes išsikraustysim, čia, greičiausiai, atsikraustys kitas baras ir situacija bus ta pati“, – atviravo G. Gurevičiūtė. Aktorius patikino, kad neturi tikslo iškeldinti restorano – jis tiesiog nori, kad būtų laikomasi įstatymų. „Man graudžiai juokinga, kad kai kuriems žmonėms įvairūs draudimai negalioja tik todėl, kad jie turi įvairių ryšių ir pažinčių“, – sakė jis.

Kaip spręsis restorano likimas – kol kas dar neaišku. G. Gurevičiūtė ir toliau sieks, kad veikla nebūtų apribota, o A. Latėnas – kad būtų laikomasi visų reikalingų reikalavimų ir taisyklių.

Sprendimą, leisti ar ne po 22 val. prekiauti alkoholiniais gėrimais, Vilniaus miesto savivaldybės taryba turėjo priimti trečiadienį, tačiau savivaldybės galutinį žodį pavedė tarti savivaldybės komitetams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.