N. Nekrašiūtės gyvenimą pakeitė pažintis su krišnaistais

„Indija – mūsų širdyje”, – paslaptingai apie pasikeitusį gyvenimo būdą užsiminė žinoma dainininkė ir aktorė Neringa Nekrašiūtė (26 m.). Nors Neringa dar nebuvo nukeliavusi į Indiją, su sutuoktiniu Gintautu (46 m.) ir pernai prieš Kalėdas gimusiu sūnumi Mohanu gyvena pagal vedų kultūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas”)

2013-02-16 09:02, atnaujinta 2018-03-11 19:39

Nacionaliniame Kauno dramos teatre vaidinanti N. Nekrašiūtė prieš pusantrų metų pasinėrė į vegetarizmą. Tuo ji susidomėjo įsitraukusi į krišnaistų religinę bendruomenę.

Žinoma moteris pakeitė ne tik maitinimosi įpročius, bet ir gyvenseną. N. Nekrašiūtės šeimos gyvenimas tapo persmelktas vedų kultūros, susiformavusios II tūkstantmetyje prieš Kristų šiaurinėje Indijos dalyje, tradicijų.

Tėvai pirmagimiam sūnui netgi išrinko senovinį indišką vardą.

„Mohano vardas, išvertus iš sanskrito kalbos, reiškia „patraukliausias”. Sūnaus vardas susijęs su mūsų šeimos gyvenimo būdu”, – tikino N. Nekrašiūtė.

Aktorė nutarė tapti vegetare apsilankiusi Kaune esančiame indiškų vegetariškų patiekalų restorane.

„Tuo metu norėjosi išvalyti kūną ir dvasią. Pradėjau valgyti vegetarišką maistą, susipažinau su šviesiais žmonėmis, domėjausi vedų literatūra.

Mano gyvenimas radikaliai pasikeitė”, – pripažino N. Nekrašiūtė.

Vegetarizmas ir krišnaistų bendruomenės veikla aktorę suvedė su būsimuoju sutuoktiniu Gintautu.

Sūnų auginanti moteris džiaugiasi, kad vyras ruošia labai gardžius vegetariškus patiekalus: „Tai yra pagrindinė jo veikla.”

Aktorės šeima nevalgo mėsos, kiaušinių, svogūnų, česnakų, žuvų, maisto gaminių iš mielių.

Ant jų pietų stalo – tik patiekalai iš grūdų, pieno produktų, vaisiai, daržovės. Šis maistas, moters teigimu, turi daug saulės energijos.

Pora naujagimį taip pat augina pagal vegetarizmo principus.

Mohaną motina maitina savo pienu ir tikisi ilgai žindyti. Sūnus auga sveikas ir tvirtas, nors tėvai naujagimį atsisakė skiepyti.

„Buvome labai nustebę, kai vos gimusį kūdikį medikai tą pačią dieną ligoninėje pasiūlė paskiepyti nuo hepatito B.

Nesuvokėme, kam to reikia. Atsisakėme visų skiepų, nes tai mūsų pasirinkimas.

Ne vaistai padės ilgiau gyventi. Juk Hipokratas yra sakęs, kad maistas – tai vaistas.

Kadangi nevalgome vadinamojo smurtinio maisto (gyvulinės kilmės), todėl tikime, kad tai yra mūsų sveikatos, jaunystės ir ilgaamžiškumo šaltinis”, – savo požiūrį dėstė N. Nekrašiūtė.

Aktorė dar prieš tapdama vegetare ir anksčiau bandė atsisakyti mėsos. Bet nebuvo lengva, nes neatsispirdavo pagundai.

„Kai suvokiau, kad negalima žudyti – kenkti gyvai būtybei, atsirado nusistatymas prieš mėsos valgymą”, – tikino moteris.

Būdama nėščia ir po gimdymo aktorė, atsisakiusi mėsos, nejautė silpnumo. Tačiau būsimą gimdyvę prižiūrėjusi gydytoja dėl tokio jos požiūrio piktinosi ir ragino vartoti vitaminus.

Šio nurodymo aktorė nepaisė: „Jėgų turiu daug, nuotaika gera, o vaikutis vis auga.”

Neringą su mylimuoju sujungė ne tik panašus požiūris į maistą, malda hinduistų dievui Krišnai, bet ir pagal vedų tradicijas surengtos vestuvės.

Per vestuves aktorė vilkėjo spalvingą tradicinį indų moterų rūbą – sarį, jaunikis – ilgą baltą dotį.

Vestuvėse dalyvavo poros tėvai, draugai. Nors ne visi sutuoktinių artimieji yra vegetarai, jie nesmerkė tokią gyvenseną pasirinkusių jaunavedžių.

„Jau spėjome pamiršti vestuves, nes dabar svarbiausia – sūnus”, – patikino džiaugsmo neslepianti N. Nekrašiūtė.

Aktorės gyvenimas iki tapsmo krišnaiste ir dabar labai skirtingi.

„Man dabar svarbiausi dvasiniai dalykai. Materialūs džiaugsmai yra laikini ir neįdomūs, nes iš to jau išaugau. Todėl namuose atsisakėme televizoriaus, interneto.

Vieną dieną pajutau, kad tie daiktai – šiukšlės, nes mane teršia”, – pasakojo aktorė.

Nors daugelis žmonių jaukiausiai jaučiasi sėdėdami ant sofos priešais televizorių, N.Nekrašiūtei ir jos sutuoktiniui mieliausia vieta namuose – maldos kambarys.

Jame yra dievybių statulėlių, kurioms pora meldžiasi.

Aktorė su sutuoktiniu miega lovoje, tačiau neatmetė galimybės atsisakyti ir šio baldo: „Galėtume miegoti ant grindų, nebūtų didelio skirtumo.”

Mohanas miega sendaikčių turguje pirktame mediniame lopšyje, kurį motina gražiai dekoravo.

N.Nekrašiūtei šis gyvenimo etapas atrodo prasmingesnis negu ankstesnis, nors jos likimas pasisuko ir jai pačiai netikėta linkme.

Prieš tapdama krišnaiste aktorė artimai draugavo su vilniečiu operos solistu Rafailu Karpiu.

„Susitikę žmonės praleidžia jiems skirtą laiką ir išsiskiria. Gali ir nebūti jokių priežasčių, kodėl išsiskiria. Tiesiog jiems tik tiek laiko duota.

Esu įsitikinusi, kad viename gyvenimo etape supa vieni žmonės, kitame – kiti”, – apie nutrūkusį ryšį su R.Karpiu ir laimingą šeiminį gyvenimą kalbėjo N. Nekrašiūtė.

Kūdikis tapo aktoriumi dar būdamas įsčiose

Atvertusi naujo gyvenimo lapą N. Nekrašiūtė įgyvendino vieną savo svajonių – įsiamžino filme „Valentinas vienas” būdama nėščia.

Lietuviškoje kino juostoje aktorei atiteko nėščiosios vaidmuo, bet dirbtinio pilvo moteriai nereikėjo – filmuodamasi ji laukėsi septintą mėnesį.

Iškart pasiūlymą priėmusi N. Nekrašiūtė labai džiaugėsi, kad jos kūdikis dar negimęs nusifilmavo kine.

Sūnų pagimdžiusi aktorė apgailestavo, kad dar neturėjo galimybės pažiūrėti premjeros ir įvertinti savo svajonių vaidmens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.