Amerikos diplomatai įvertino Lietuvos moterų teisių gynėjos veiklą

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Lietuvoje Deborah McCarthy įvertino Lygių galimybių plėtros centro ekspertės dr. Vilanos Pilinkaitės-Sotirovič triūsą moterų teisių labui įteikdama jai kasmetinį JAV ambasados „Drąsios moters“ apdovanojimą. „V. Pilinkaitė-Sotirovič nenuilstamai dirbo visą praėjusį dešimtmetį ir prisidėjo prie to, kad būtų priimtas naujasis Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas“, – įteikdama apdovanojimą kalbėjo JAV diplomatė.

V. Pilinkaitės-Sotirovič įteiktas JAV ambasados „Drąsios moters“ apdovanojimas.<br>JAV ambasada
V. Pilinkaitės-Sotirovič įteiktas JAV ambasados „Drąsios moters“ apdovanojimas.<br>JAV ambasada
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 22, 2013, 3:32 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:01 PM

V. Pilinkaitės-Sotirovič teigia, kad šis apdovanojimas itin svarbus ir prasmingas ne tik jai, bet ir moterų judėjimui Lietuvoje.

„Šis apdovanojimas tarsi įvertina ilgo, kantraus ir dažnai nematomo darbo pastangas, energiją ir atsidavimą spręsti sudėtingas visuomenės, visų pirma, smurto prieš moteris, problemas. Šio apdovanojimo nebūčiau pelniusi be nuolatinio bendraminčių, kolegų ir draugų palaikymo. Vienas asmuo vargu ar sugebėtų išjudinti ir pakeisti visuomenėje nusistovėjusias nuostatas ir prietarus apie smurto prieš moteris problematiką ir nebaudžiamumo kultūrą“, – kalbėjo ekspertė.

V. Pilinkaitės-Sotirovič įsitikinimu, moterys visada aktyviai dalyvauja visuose visuomenės istoriniuose įvykiuose ir procesuose, nors dažniausiai jų balsas negirdimas arba marginalizuojamas. Moterys daug nuveikė, kad šiandien turėtų teisę balsuoti, teisę į išsilavinimą, teisę savarankiškai spręsti ir planuoti savo gyvenimą.

„Šis apdovanojimas dar kartą parodo, kad nė viena teisė ir laisvė nėra dovanojama arba egzistuoja savaime. Visos laisvės ir teisės, kuriomis šiandien naudojamės, buvo ir yra iškovojamos. Tai galima pasakyti ir apie Smurto artimoje aplinkoje įstatymą, kuris priimtas po 20 metų trukusių nuolatinių ir sistemingų moterų organizacijų pastangų“, – pasakojo V. Pilinkaitės-Sotirovič.

Moterų teisių aktyvistė džiaugiasi galėjusi prisidėti prie moterų teisių gynimo, kovos su moterų smurtu artimoje aplinkoje.

„Džiaugiuosi, kad padedant ir paremiant JAV ambasadai galėjome organizuoti mokymus pareigūnams, dirbantiems smurto artimoje šeimoje srityje. Tikiuosi, kad daugeliui Lietuvos pareigūnų, kurie galėjo dalyvauti mokymuose, buvo labai naudinga, jie suvokė savo kaip pareigūnų pareigą veikti iniciatyviai ir aktyviai užtikrinant nukentėjusiųjų nuo smurto šeimoje apsaugą ir smurtautojo atsakomybę“, – kalbėjo moteris.

Lyčių ekspertė apgailestavo, kad vis dar gajus požiūris į smurtą prieš moteris, esą, vis dar paplitęs požiūris, kad į privačius šeimos reikalus kištis nevalia, kad smurto atveju abi pusės yra kaltos, galimai trūksta resursų efektyviai įgyvendinti įstatymą.

„Dažnai girdime priekaištų ir nepasitenkinimą dėl priimto neveiksmingo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo, tačiau retai išgirstame, kad reikalingi įstatyminių aktų papildymai ir pakeitimai, kurie veiksmingai garantuotų smurto prevenciją, nukentėjusių apsaugą ir smurtautojo atsakomybę“, – pasakojo moteris.

Ekspertė įsitikinusi, kad reikalingi sąjungininkai visose visuomenės grandyse, kad smurto prieš moteris šeimoje problemos būtų sprendžiamos efektyviau.

„Smurto padariniai yra labai brangūs, jie lemia milžinišką ekonominę naštą ir turi neigiamų socialinių pasekmių valstybei, visuomenei, šeimai. Negalime leisti, kad šiandien dėl smurto šeimoje vis dar prarastume moteris, motinas, drauges“, – sakė V. Pilinkaitė-Sotirov.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.