Kas M. Gervaldui atvėrė Rusijos sieną?

Pernai Murzos pavardę į partinį Gervaldo pseudonimą pasikeitusiam nacionalistines idėjas propaguojančiam šiauliečiui Mindaugui Gervaldui pagaliau atsivėrė Rusijos siena.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 30, 2013, 9:03 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:28 AM

Į Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) „juoduosius sąrašus“ įtrauktam ir į šią šalį kelis kartus neįleistam šiauliečiui šiemet pagaliau buvo išduota Rusijos viza.

Ja pasinaudojęs M. Gervaldas jau du kartus vyko į Maskvą susitikti ten dirbančia žmona Rusijos grafaitės titulą turinčia rašytoja ir politologe Zlata Gervaldiene.

Į kelionę M. Gervaldas planavo pasiimti ir savo sūnų Tautvilą Rapp-Gervaldą, tačiau šiuos planus pakeitė berniuką užklupusi liga. Kelionę pas mamą netrukus vienerių metukų sulauksiančiam Tautvilui teks atidėti vėlesniam laikui.

Žygių dėl vizos ėmėsi žmona

Paklaustas, kas jo manymu pakeitė Rusijos valdžios sprendimą dėl vizos išdavimo, M. Gervaldas atsakė, kad įtakos tam tikriausia turėjo jo žmonos Zlatos pastangos.

Maskvoje į aukštąsias mokyklas stoti besiruošiančių moksleivių repetitore dirbanti Z. Gervaldiene dėl atsisakymo suteikti vizą jos sutuoktiniui kreipėsi į įvairias Rusijos valdžios institucijas ir netgi ruošėsi paduoti Rusijos valstybę į tarptautinį teismą.

„Kai šiemet vasario mėnesį vėl kreipiausi dėl Rusijos vizos išdavimo, mane apėmė nuojauta, kad ją pagaliau gausiu“, - portalui lrytas.lt sakė M. Gervaldas.

Nuojauta neapvylė – vizą šiaulietis gavo ir jau vasario 17-ąją išvyko aplankyti Maskvoje gyvenančios ir dirbančios žmonos.

Kelionė paliko didelį įspūdį

Lydimas žmonos M. Gervaldas aplankė Raudonąją aikštę, sostinės muziejus, pats bei lydimas žmonos studentų apžiūrėjo Maskvos metro stotis.

Per antrąją išvyką kovo mėnesį M. Gervaldas kartu su žmona iš Maskvos vyko į Sankt Peterburgą.

Į antrąjį pagal dydį Rusijos miestą iš sostinės ir atgal Gervaldai vyko greituoju traukiniu „Sapsan“, kuris šiuos miestus skiriantį atstumą įveikia per 3 valandas ir 45 minutes.

„Pabuvojęs Sankt Peterburge įsitikinau, kad žmona buvo teisi sakydama, jog šis miestas yra daug gražesnis už Maskvą“, - sakė M. Gervaldas.

Anksčiau Rusijoje tik Kaliningrado srityje pabuvojusiam M. Gervaldui pastarosios kelionės paliko didelį įspūdį.

Neigiamos nuostatos nepastebėjo

„Maskvoje daug prabangos, žmonės važinėja brangiais automobiliai, perkasi brangius drabužius.

Žmonos studentai sakė, kad prabangos prekių, kurioms įsigyti kartai netgi imami kreditai, maskviečiai vaikosi norėdami pakelti savo socialinį statusą. Sankt Peterburge, skirtingai nei Maskvoje žmonės rengiasi paprasčiau, čia prabanga mažiau rėžia akį.

Rusijos didmiesčiuose didelis gyvenimo tempas. Žmonės lekia, skuba. Niekas nežvelgia sau po kojomis - tik į priekį. Atokesnėse vietose ir metro teko matyti ir vargingai gyvenančių žmonių.

Rusai yra svetingi. Lankantis Rusijoje ir bendraujant su ten gyvenančiais žmonėmis neteko patirti, kad kas nors turėtų neigiamą nuostatą Lietuvos ar kitų Baltijos šalių atžvilgiu“, - portalui lrytas.lt tvirtino nacionalistines idėjas propaguojantis M. Gervaldas.

Sūnaus gimtadienį švęs Šiauliuose

Rusijos vizos M. Gervaldas prašė ne tik sau, bet ir sūnui, kurį planavo pasiimti į kelionę su savimi. Tačiau šiuos planus pakoregavo dar prieš kelionę mažylį užpuolęs virusas. Pasikonsultavęs su medikais M. Gervaldas nusprendė nerizikuoti ir sūnaus su savimi nesivežė.

„Pasitarę su žmona nusprendėme sūnaus kelionę į Maskvą atidėti bent iki rudens. Gegužę dar planuoju važiuoti aplankyti žmonos, o vasarą pasibaigus mokslo metams ji turėtų atvažiuoti paviešėti į Šiaulius.

Neseniai Zlata iš firmos, kurioje dirba, gavo apdovanojimą – ji buvo pripažinta geriausia 2012 metų repetitore. Žmona planuoja dar metus dirbti Maskvoje, o po to persikraustyti į Šiaulius“, - sakė M. Gervaldas.

Į Šiaulius Z. Gervaldiene turėto atvykti ir balandžio pradžioje – čia bus švenčiamas pirmasis Tautvilo gimtadienį (berniukas pasaulį Šiaulių gimdymo namuose išvydo balandžio 12-ąją).

Sūnų auginantis, savo atžalai ne tik tėvą, bet ir motiną atstoti turinti M. Gervaldas pastaruoju metu metu mažiau pastebimas politikoje.

Paklaustas, kad ruošiasi grįžti į politiką, Lietuvių tautos sąjungos vadovas M. Gervaldas atsakė, kad iš politikos nebuvo pasitraukęs: „Galbūt dabar esu mažiau matomas, tačiau veikla nenutrūko - tvarkoma partijos dokumentinė bazė, teoriniai reikalai, jau rengiamės mitingui, kuris turėtų įvykti gegužės mėnesį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.