Vardą pakeitusi dizainerė N. Jociutė: „Buvau lyg ne savo kailyje“

Apie daug pasiekusį žmogų sakoma, kad dirbti jam nereikia, nes tai už jį daro vardas. Tačiau žinoma dizainerė Neringa Jociutė (47 m.) jautėsi taip, tarsi gyventų su ne savo vardu, tad karjeros viršukalnėje jį pakeitė – nuo šiol vadinsis Marija Jona Jociutė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas")

2013-05-08 12:22, atnaujinta 2018-03-07 02:04

Nuo šiol dizainerė vadinsis Marija Jona Jociutė. Prieš kelias dienas ji gavo oficialų leidimą įteisinti naująjį vardą.

Neįprasta į pažįstamą žmogų kreiptis nauju vardu. Todėl kai tariausi dėl susitikimo, drabužių, avalynės ir interjero dizainerę pavadinau Neringa.

Ne vieną kolekciją pristačiusi menininkė puikiai derina sodrias spalvas, garsėja kruopštumu, dėl to jos drabužiai atrodo lyg meno kūriniai.

Šios kūrėjos išvaizda paslaptinga, o rudų akių žvilgsnis hipnotizuoja. Dizainerė tiki likimu. Tad kokia priežastis privertė ją pasikeisti vardą?

Marijos Jonos papasakota istorija atrodo neįtikėtina.

Dizainerę auginusi šviesaus atminimo močiutė norėjo, kad anūkės vardo niekas negalėtų sutrumpinti. Mat ji turėjo karčios patirties. Savo vaikams ji suteikė skambius vardus: Margarita, Edmundas, Edvardas, Vydūnas. O laikui bėgant jie tapo Rita, Edma, Edžiu, Vidu, todėl vėliau močiutė ėmė gailėtis dėl savo sprendimo.

„Dar vaikystėje ji man pasakė: „Tavo vardas nėra Neringa, sulaukusi aštuoniolikos jį pasikeisk. Bet turėjo praeiti labai daug metų, kol tam ryžausi”, – kalbėjo M.J.Jociutė.

Po močiutės ištartų žodžių menininkė jautėsi gyvenanti su ne savo vardu.

„Buvau lyg ne savo kailyje. Kai į mane kreipdavosi Neringos vardu, nesijaučiau gerai. Klausinėjau kitų žmonių, kaip jie sutaria su savo vardais. Kai kuriems žmonėms nepatikdavo jų vardas, tačiau jie niekada nemąstė apie jo keitimą”, – pasakojo Marija Jona.

Naują vardą dizainerei atnešė sapnai ir likimo sutikti žmonės.

Maždaug prieš dešimtmetį ilsėdamasi Kretoje ji pabudo saulėtame viešbučio kambaryje nuo sapne išgirstos frazės: „Tavo vardas yra Marijona.”

Grįžusi iš kelionės susapnuota žinia moteris pasidalijo su bičiuliais. Šie tik pasijuokė, o menininkė savo troškimą vėl paslėpė giliai širdyje.

Vieną dieną ji paskambino antikvarui Ramučiui Petniūnui ir šis nustebęs paklausė: „Čia skambina Neringa? Bet aš girdžiu Marijonos balsą.”

„Jis nuspėjo mano ateitį”, – stebėjosi Marija Jona.

Praėjo dar metų ir vėl viename sapne ją pasivijo vardas. Šįkart dizainerė išgirdo frazę: „Tu esi Marilyn.”

„Apstulbau. Tokių sapnų neįmanoma pamiršti. O dar po kurio laiko, rinkdama japonišką vardą kuriamai kolekcijai „Silktime”, žvilgtelėjau į vardynus. Paaiškėjo, jog vardai Marijona ir Marilyn yra sinonimai”, – pasakojo Marija Jona.

Kai neseniai ji keliavo su bičiulėmis po Maroką, vietos žmonės jas nutarė vadinti arabiškais vardais. Dizainerė buvo pavadinta Miriam.

Kūrėja nusprendė, jog neverta delsti, nes likimo ženklų apstu. Be to, paso galiojimo laikas artėjo į pabaigą.

Kai dizainerė nunešė dokumentus į Vilniaus civilinės metrikacijos skyrių, Registrų skyriaus darbuotoja irgi pritarė: „Iškart supratau, kad nesate Neringa.”

Vardo keitimo procedūra užtruks. Teks sutvarkyti nemažai dokumentų, pasikeisti pasą, vairuotojo pažymėjimą, banko korteles.

Marijonos vardą vilnietė padalijo į dvi dalis – Mariją ir Joną. Nutarė, kad tai bus savotiška moteriškojo ir vyriškojo prado santuoka, iš kurios atsiras energijos pusiausvyra.

Paklausiau, kaip reaguos, jei giminės ir draugai iš įpročio nesiliaus jos vadinti Neringa?

„Kai kurie draugai jau pasirinko, kaip mane vadinti. Vieniems aš siejuosi su Marija, o kitiems – su Jona.

Sūnūs manęs vardu nevadina, tad jiems nėra svarbu, koks mano vardas. Giminės, manau, nustebs, nes apie vardo pakeitimą niekas iš jų nežino. Supažindinsiu tik su faktu”, – kalbėjo menininkė.

Yra sakoma, kad gimęs vaikas atsineša vardą, o su juo ir savo likimą. Ko dizainerė tikisi iš naujo vardo? Galbūt didesnės sėkmės?

„Šiuo metu jaučiuosi panašiai kaip susitvarkiusi kambarį ar drabužių spintą. Ar padaugėja laimės nuo tvarkos? Gal truputį. Didžiausią pasitenkinimą jaučiu dėl to, kad pagaliau išsprendžiau įsisenėjusią problemą”, – sakė M.J.Jociutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.