Dž. Butkutės gyvenimas - lyg amerikietiškieji kalneliai

Nuo pirmo pasirodymo scenoje ji buvo vadinama sekso simboliu. Nesibaigiantys skandalai — nuolatiniai jos gyvenimo palydovai. Lietuvos popscenos karaliene tituluojama Džordana Butkutė (44 m.) daugybę metų į savo koncertus sutraukia pilnas sales klausytojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“)

May 17, 2013, 5:15 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:56 PM

Dainininkės Dž. Butkutės gyvenimas primena amerikietiškuosius kalnelius — aukštyn žemyn. Pasiekus viršūnę — staigus krytis į bedugnę.

Laidos „Kitaip. Su Nomeda“ („Lietuvos ryto“ televizija) vedėjai Nomedai Marčėnaitei dainininkė atskleidė ir tokių išgyvenimų, kuriuos buvo nustūmusi į tolimiausią atminties kampą.

Scenoje Džordana atsidūrė būdama vos 17-os. Nuo tada dainininkę nuolat lydėjo skandalai, susiję su netikusiais vyrais, akis rėžiančiais drabužiais, dėl jos kaltės neįvykusiais koncertais. O kokia Dž.Butkutė tada, kai užgęsta scenos šviesos?

Išbrido iš alkoholizmo liūno

Kai pernai gruodį Dž. Butkutė tekėjo už Elegijaus Strasevičiaus, ant jos nugaros visi išvydo ištatuiruotą frazę „Mane teisti gali tiktai Dievas“.

„Tik Dievas gali mane teisti. Meldžiuosi ir tikiu, kad jis mane net lepina. Esu tiek prisidirbusi, kad manęs jau galėjo nebebūti tarp gyvųjų. Todėl neabejoju, kad Dievas mane saugo, — N. Marčėnaitei pasakojo Dž. Butkutė. — Sakoma, kad geriau gailėtis ne to, ką padarei, o to, ko nepadarei, tačiau man šis posakis netinka. Yra kai kas, ko gailėsiuosi visą gyvenimą.“

Dabar Džordana ramiai kalba apie laiką, kai pernelyg didelis potraukis į alkoholį įstūmė ją į tokią pelkę, iš kurios, atrodė, nėra galimybių išsikapstyti.

Jau daugiau kaip dvejus metus moteris visiškai nevartoja alkoholio ir jaučiasi tarsi kitas žmogus.

Blaivumo egzaminą Džordana išlaikė padedama savo vyro Elegijaus.

Kliūdavo už išdaigas

Dž. Butkutė, kiek save pamena, dainuodavo visada ir visur, net ligoninėje, kurioje jai vaikystėje operavo anginą.

Džordana mena, kaip užsikabarojusi ant taburetės medicinos seserims surengė koncertą.

Būsima dainininkė augo su vyresniuoju broliu Klaidu ir jaunesniais broliu Žydrūnu bei seserimi Andželita.

Matydama talentą dainuoti motina pasaugodavo vyresnėlę dukterį — net bulves liepdavo skusti kitiems vaikams, kad būsima dainininkė nesiteptų rankų.

Vis dėlto beržinės košės Džordanai teko paragauti ne kartą. Mama pagriebdavo skalbyklės žarną ir lupdavo būsimą įžymybę už didesnes ir mažesnes išdaigas.

O jų pasitaikydavo nemenkų. Pavyzdžiui, kartą grįžusi namo motina nerado lovos. Pasirodo, nusukusi kojas Džordana ištempė lovą į kiemą, kad draugai turėtų rogutes leistis nuo kalno.

Būdama maža Džordana savitai suprasdavo griežtus motinos pamokymus laikytis švaros.

Kartą visuotinio deficito laikais motinai pavyko „iš po prekystalio“ nupirkti mergaitei itin gražią suknelę. Apsitaškiusi drabužį taukais Džordana, užuot išvaliusi dėmę, ją iškirpo.

Dainuojanti pramuštgalvė

Džordanos vaikystė buvo nerūpestinga. Ir ji, ir broliai, ir sesuo visada turėjo ką valgyti, būdavo gražiai apsirengę. Motina dirbdavo net per naktis, kad tik šeimai nieko netrūktų.

Būdama maža Džordana apie tai nesusimąstė, bet vėliau suprato, kad naktimis prie mezgimo mašinos parimusi motina miegą aukodavo dėl vaikų gerovės.

Mokykloje Dž. Butkutei nesisekė — buvo mokytojų, kurie itin nemėgo pramuštgalvės. Net iš muzikos būsima dainininkė turėjo trejetą (pagal penkių balų sistemą).

Muzikos mokyklos Džordana taip ir nebaigė — jai buvo neįdomu groti privalomąsias fortepijono partijas. Viską atlikti tiksliai pagal natas? Nesąmonė! Improvizuoti Dž. Butkutei atrodė daug įdomiau.

Privertė pasidaryti abortą

Laidos „Kitaip. Su Nomeda“ žiūrovai galėjo išvysti, kaip krūptelėjo Dž. Butkutė, prisiminusi prieš ketvirtį amžiaus užklupusią pirmąją didelę meilę.

Lietuvės ir Latvijos estrados žvaigždės Ivo Fomino meilės istorija tuomet buvo atsidūrusi dėmesio centre. Daug kas laukė įspūdingų dainininkų vestuvių, tačiau jos taip ir neįvyko.

Kai įsimylėjo Ivo, Džordanai buvo vos dvidešimt. I. Fominas buvo jai pirmas vyras ir kone pirmąją naktį ji pastojo.

Lietuvė ir latvis tuomet gyveno pas Ivo tėvą. Jis kategoriškai pareiškė, kad verkiančių kūdikių namuose nebus.

„Apsikabinę su Ivo paverkėme ir priėmėme sprendimą, nors buvome net vardą berniukui sugalvoję. Jei būtų gimęs sūnus, būtume pavadinę jį Deividu, nes abu tuomet labai mėgome grupės „Whitesnake“ atlikėją Davidą Coverdale’ą“, — N. Marčėnaitei atvirai pasakojo Dž. Butkutė.

Po medikės žodžių nualpo

Vėliau, kai sukūrė šeimą su kita moterimi, ši I. Fominui pagimdė dukterį ir sūnų. O Džordana vaikų taip ir nesusilaukė.

„Ir jau nesusilauksiu, — liūdnai, bet užtikrintai ištarė Dž. Butkutė. — Jau perdegiau. Mano kūdikis bus naujas albumas — visiškai kitoks nei ankstesni.“

Svajonę turėti vaikų sužlugdė ne tik abortas, bet ir persileidimas, kurį dainininkė patyrė nukritusi nuo laiptų. Džordana laukėsi jau pusšešto mėnesio, kai teko skubiai pašalinti vaisių.

Viena medicinos sesuo buvo negailestinga — gal nemėgo populiarios atlikėjos, gal jos elgesį lėmė kitos priežastys, bet po operacijos dar neatsigavusiai pacientei tiesiai išrėžė: „Koks gražus mažylis buvo — juodais plaukučiais, didelėmis akimis. Tik ištraukėme, ir užsimerkė.“ Po šių žodžių Džordana vėl prarado sąmonę.

Bėgant metams dainininkė susitaikė su mintimi, kad vaikų neturės. Ji sako jaučianti, kad būti motina jau negalėtų, — per vėlu. Dabar jai norisi gyventi sau, nes tik peržengusi keturiasdešimtmetį sutiko Elegijų.

Pinigai tirpte tirpdavo

Ar dainininkė buvo susirgusi žvaigždžių liga? „Žinoma, kad jos neišvengiau. Kaip be to? — atvirai prisipažino Dž. Butkutė. — Net kai žiūrovai labai plodavo, sąmoningai nekartodavau dainos.

Ir nusilenkti neišeidavau — savo darbą atlikau, o jūs plokite, kiek norite.

Būdavo sakančių, kad esu egoistė, tačiau mano veiksmai visuomet priklauso nuo nuotaikos. Net kvepalus renkuosi pagal nuotaiką. Todėl namuose turiu gal 30 jų buteliukų.“

Muzikinis talentas, į koncertų sales atviliojantis minias gerbėjų, padėjo Dž. Butkutei užsidirbti, bet susitaupyti taip ir nepavyko.

„Jei būčiau protingai investavusi, dabar galėčiau rūmus turėti. Daug pinigų negrąžinamai išskolinau, kitaip tariant, išdalijau.

Daug ką vaišinau ir šiaip pinigus leidau vėjais. Pirkdavau brangius drabužius, bet jie mane nustodavo žavėti vos grįžus namo. Be to, dešimt metų išlaikiau vyrą“, — sakė dainininkė.

Mylimasis smūgių negailėjo

Džordana ir buvęs jos mylimasis Sergejus Gorbonosas visuomet būdavo kartu: vaikščiodavo susikibę už rankų, jis vykdavo į jos koncertus. Niekas nė neįtarė, kas dedasi poros namuose.

„Daug kartų buvau sumušta, bet niekam nesiskundžiau — man būdavo gėda. Nuolat meluodavau, kad paslydau ir griuvau. Visi žinojo, kad mėgstu išgerti, net piktnaudžiauju alkoholiu, todėl, matyt, tikėdavo“, — pasakojo Dž. Butkutė.

Kartą, kai Sergejus įkalino miegamajame, dainininkė išspyrė duris.

Pažintis — nuo skandalo

Laidoje apie Dž. Butkutę pasakojo artimai ją pažįstantys žmonės.

Knygą apie dainininkę parašiusios žurnalistės Jurgos Baltrukonytės pažintis su ja prasidėjo nuo skandalo.

„Sutarėme susitikti pas Džordaną namuose. Atvykau laiku, o ten liepsnojo šeimos drama, — prisiminė J. Baltrukonytė. — Man atidarė duris, įėjau, bet niekas į mane nekreipė dėmesio.

Susiradau kampą, atsisėdau ir laukiau, kol konfliktas nurims ir sudaužytų puodelių šukės bus sušluotos.“

Dar nepažinodama atlikėjos J. Baltrukonytė buvo susidariusi apie ją neigiamą nuomonę.

Net pavadinimą knygai buvo sugalvojusi — „Velnias su miniaku“. Po pirmų susitikimų nuomonė apie Džordaną dar suprastėjo ir žurnalistės galvoje ėmė suktis dar aštresni pavadinimai. Tik susipažinusi artimiau J. Baltrukonytė suprato, kad Dž. Butkutė — atvira ir nelaiminga moteris.

„Džordana nepozuoja. Ji nuoširdi ir tada, kai verkia, ir tada, kai pareiškia: „Kas Lietuvoje didžiausia žvaigždė? Aišku, kad aš. Didesnių žvaigždžių čia nėra.“

Ilgai su Dž. Butkute bendravusi žurnalistė sako, kad dainininkė — ne iš tų moterų, kurios keičia vyrus. Ir ilgų romanų daug nebuvo užmezgusi.

„Manau, Džordana labai norėjo vaikų, todėl stipriai krimtosi ir dėl persileidimo, ir dėl aborto, kurį pasidarė. Dėl to ji kaltino ir save, ir aplinką. Jai buvo labai skaudu“, — pasakojo J. Baltrukonytė.

Gadindavo nervus

Muzikantas Virgilijus Butkevičius: „Džordana rasdavo būdų įkyriems gerbėjams parodyti šiek tiek dėmesio, tačiau į trumpalaikius romanus nesileisdavo.

Vienas vyrukas su tėvo „Moskvič“ sekiodavo paskui mus į visus koncertus. Jis buvo iki ausų įsimylėjęs, tačiau puikiai matėme, kad yra visai ne jos lygio. O Džordana nesišaipydavo — išlaikydavo atstumą, bet niekada jo nemenkino.

Tačiau mus, grupės narius, kai kurie Džordanos poelgiai varydavo į neviltį.

10 minučių iki koncerto — Džordanos nėra. Mobiliųjų telefonų tais laikais dar nebuvo, paskambinti nėra kaip. O už salės durų — minia bilietus nusipirkusių žmonių.

Lieka penkios minutės — Džordanos vis dar nėra, bet žmones tenka įleisti. Salė — pilna.

Staiga ji atbėga per visą salę uždususi. Įlekia į užkulisius, truputį pasidažo, ir — į sceną.“

Prieš koncertą — kaprizai

Dainininkas Tomas Augulis: „Džordana visada galėjo rinktis, kuris vyras jai patinka, o kuris ne. Tačiau garsiems žmonėms paprastai sunkiai klostosi meilės reikalai — arba tenka ieškoti iš aplinkos, kurioje pats sukiesi, arba kas nors turi būti itin atkaklus siekdamas dėmesio.

Daug metų pažįstu Džordaną. Esu matęs ją jautrią, šiltą, nuoširdžią ir trapią.

Esu matęs ir kitokią. Prieš pat koncertą ji galėdavo netikėtai pareikšti: „Šiandien nedainuosiu, nes man skauda galvą.“ Tik po ilgų įkalbinėjimų ji nusileisdavo ir galiausiai žengdavo į sceną.“

Prizų ir titulų lietus

■ 1976 m. Dž. Butkutė su grupe „Impulsas“ debiutavo festivalyje „Lituanika“.

■ 1987 m. tapo vokalinio instrumentinio ansamblio „Nerija“ atlikėja. Tais pačiais metais festivalyje „Baltijos jaunystė“ pelnė publikos simpatijų ir žaviausios atlikėjos titulus.

■ 1988 m. išrinkta festivalio „Baltijos jaunystė“ mis.

■ 1990 m. atstovavo Lietuvai tarptautiniame Jūrmalos festivalyje. Tais pat metais konkurse „Jaunimo estrada“ Dž. Butkutės dainos „Nemylėjau tavęs“ ir „Gimimo diena“ užėmė pirmąsias vietas.

■ 1991 m. atstovavo Lietuvai festivalyje „Liepajas Dzintars“. Gastroliavo su I. Fominu ir grupe „Mistika“ Lietuvoje, Latvijoje, Austrijoje, Danijoje. Surengė gastroles Lenkijoje, Čekoslovakijoje, Vokietijoje. Festivalyje „PopArt“ su grupe „Alibi“ iškovojo Didįjį prizą. Koncertavo Danijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje.

■ 1994 m. buvo pakviesta tapti grupės „Dinamika“ vokaliste.

■ 2003 m. tapo realybės šou „Akvariumas II“ (TV3) nugalėtoja.

■ Bendraudama su gerbėjais ir žurnalistais Dž. Butkutė niekuomet nevyniodavo žodžių į vatą.

■ Kai kurie jos posakiai tapo sparnuotomis frazėmis: „Aš ne doleris, kad mane visi mylėtų“, „Džordana ir Afrikoje yra Džordana“, „Esu paprasta kaip pirmas rusiškas traktorius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.