Santuokai įžymybės randa laiko tik paaugus vaikams

Senos šeimos kūrimo tradicijos, kai pirmiau būdavo keliamos vestuvės, o po to laukiama kūdikio, tampa atgyvena – jas išstumia nauja mada tuoktis susilaukus vaiko. Kai kurios poros dar lukteli, kad atžala ūgtelėtų ir galėtų per jų vestuves įteikti aukso žiedus. Kokius jausmus garsioms poroms kelia jungtuvės, kai bendras gyvenimas jau įsisiūbavęs?

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jul 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:23 PM

Sūnaus Ato gimimas gerokai pakoregavo studentės Vaidos Poderytės (22 m.) ir jos mylimojo prodiuserio Rolando Skaisgirio (44 m.) gyvenimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Sužinojęs, kad mylimoji laukiasi, R. Skaisgirys pasipiršo. Šįmet sausio 4-ąją juodviem gimė Atas. Birželio pabaigoje V. Poderytei draugės surengė smagų mergvakarį, po kurio pora ketina atšokti vestuves.

Tik ar V. Poderytės ir R. Skaisgirio gyvenimą pakeitęs mažylis prisimins, kad dalyvavo tėvų vestuvėse? Bet ūgtelėjęs jis save išvys nuotraukose iš šeimos sukūrimo šventės.

Kad toks gyvenimo scenarijus primena senų tradicijų laužymą, pripažįsta ir Vilniaus universiteto Filologijos fakultete studijuojanti V. Poderytė. Ji, kaip ir dažna mergina, planavo pirmiausia baigti mokslus, padaryti karjerą, ištekėti ir susilaukti atžalos.

Viskas išėjo atvirkščiai. „Tai nereiškia, kad blogai. Dabar esame laimingi“, – sakė V. Poderytė, nuo pat pirmos sūnaus gimimo dienos įsitikinusi, kad vyresnis sužadėtinis yra puikus tėvas. Juk ne ji, o mylimasis pirmiau išmoko keisti kūdikiui sauskelnes.

Tikėtina, kad ši santuoka antrąkart besirengiančiam vesti R. Skaisgiriui bus sėkminga – jau prieš vestuves jie dalijosi buities ir sūnaus priežiūros rūpesčiais.

Be to, R. Skaisgirys įsitikino jaunos moters sugebėjimu derinti motinystę, studijas ir darbą jo įmonėje „Videometra“, kuriančioje lietuviškus serialus.

Tad juodviem lieka tik pasipuošti šventiniais drabužiais ir įregistruoti santuoką, kad pirmagimis augtų visateisėje šeimoje. To troško ir šviesaus atminimo R. Skaisgirio motina, kurios jis neteko šiemet.

Ji netgi įsivaizdavo, kokios turėtų būti sūnaus vestuvės, tad paskutinėmis gyvenimo dienomis gulėdama ligoninėje V. Poderytės paprašė gražiausią gyvenimo dieną pasipuošti nuotakos suknele be gilių iškirpčių.

Buvusi sportinių šokių šokėja Eglė Visockaitė-Damaševičienė (36 m.) ir odontologas Marius Damaševičius (36 m.) birželio 27-osios vakarą dviese restorane paminėjo antrąsias vestuvių metines.

„Jei dukra nors minutę galėtų nusėdėti prie stalo, būtume pasiėmę ir ją. Bet ji nenustygsta vietoje – šoka, bėgioja“, – apie pustrečių metų pirmagimę Tėją, gimusią pusmetį prieš vestuves, pasakojo šokių klube „Ratuto“ trenere dirbanti E. Visockaitė-Damaševičienė.

Kai buvusi šokėja pajuto po širdimi nešiojanti kūdikį ir tuo džiaugsmu pasidalijo su mylimuoju, pora nepuolė į Santuokų rūmus įteisinti santykių.

Ir Eglės, ir Mariaus pirmosios santuokos nebuvo sėkmingos. Ir vieno, ir kito šeimos iširo nesusilaukus vaikų.

Kai Eglė pasijuto nėščia, nespaudė Mariaus kuo greičiau ją vesti: „Norėjosi dar kurį laiką patikrinti santykius. Nors viskas buvo gerai, nematėme, dėl ko turėtumėte skubiai tuoktis. Žmogus, vieną kartą padaręs neapgalvotą žingsnį, tampa atsargesnis.“

Gimus pirmagimei jos tėvai po pusmečio atšventė vestuves Jamaikoje. Į kelionę pora išvyko tik su dviem liudininkais.

Poros vestuvės buvo netradicinės, bet nuotaka vilkėjo tradicinę baltą suknelę. „Juk su šituo žmogumi viskas – pirmą kartą. Abu atvertėme baltą gyvenimo lapą“, – patikino vilnietė.

Moteris neabejoja, kad negalima atmestinai žiūrėti į vestuves, jei tuokiesi ir nebe pirmą kartą.

„Nėra didelio skirtumo, kada įvyksta vestuvės: prieš gimstant kūdikiui ar jau gimus. Svarbu, kad jos iš viso įvyksta.

Kol vaikas mažas, nesupranta, kas yra šeima. Vėliau jam tampa svarbi tikroji šeimos sąvoka – dėl to būtina santuoka“, – įsitikinusi E. Visockaitė-Damaševičienė.

Vartydama vestuvių nuotraukų albumą buvusi šokėja kaskart apgailestauja, kad jose nėra dukters.

„Svajojau, kad ji dalyvautų šventėje – per vestuves mums trūko dukrytės, tėvų ir kitų artimų žmonių. Norėjosi pasidalyti su jais savo džiaugsmu.

Emocijos buvo daug stipresnės tuokiantis antrąkart, nes buvome sąmoningesni, labiau subrendę“, – neslėpė E.Visockaitė-Damaševičienė.

Televizijos laidos vedėja ir buvęs modelis Jurgita Tvarijonaitė-Vaškevičė (36 m.) džiaugėsi, kad pernai lapkritį Tenerifėje jai tuokiantis su ilgamečiu sužadėtiniu verslininku Edgaru Vaškevičiumi (41 m.) vestuvinius žiedus įteikė ketverių metų sūnus Tomas Juozapas.

Nuotaka neabejoja, kad šis momentas įsimins visą likusį gyvenimą ne tik jai su vyru, bet ir jųdviejų sūnui. Juk jis dalyvavo tėvų jungtuvėse – svarbiausiu metu, kai sukuriama šeima.

„Jeigu būčiau šešiasdešimtmetė, kitaip vertinčiau tą situaciją. Dabar laukiau, kol vaikas ūgtelės ir mums galės paduoti žiedus. Iki vaiko gimimo mes sąmoningai nesituokėme“, – patikino J. Tvarijonaitė-Vaškevičė.

Žinoma moteris mano, kad trejų–penkerių metų vaikai geriausiai įsimena ryškius gyvenimo įvykius. Ji pastebėjo, kad sūnus dažnai žiūri vestuvines nuotraukas ir jomis džiaugiasi.

„Vaikui paaiškinome, kad vestuvių dieną tapome šeima. Dabar, kai sėdame prie stalo valgyti, sūnus vis pasako: dabar mes – šeima, ir susidaužiame puodeliais.

Jis dar patikslina, kad dabar esu ne Tvarijonaitė, o Vaškevičė“, – juokdamasi pasakojo moteris.

Save praktikuojančia katalike vadinanti J. Tvarijonaitė-Vaškevičė, nors pirmiau pagimdė sūnų, o po to ištekėjo, neslėpė, kad jai buvo svarbu susitvarkyti gyvenimą.

„Man vyras siūlė tekėti, kai sužinojo, kad laukiuosi. Kategoriškai atsisakiau, nes buvau nusprendusi, kad niekada netekėsiu „iš reikalo“. Nėščiai lėkti prie altoriaus – juokinga.

Su vyru susipažinome beveik prieš dvidešimt metų. Bet nebuvo laiko susituokti iki vaiko gimimo, nes abu daug dirbome. Be to, nemažai laiko gyvenau ir dirbau užsienyje.

Apsivilkti baltą suknelę ir užsidėti nuometą privalo kiekviena moteris, nesvarbu, kiek jai metų, jeigu tos vestuvės yra pirmos, o ne trečios.

Skeptiškai žiūriu į antras ar trečias vedybas su baltomis suknelėmis, tikiuosi, man taip nenutiks. Džiaugiuosi, kad pirmąkart ištekėjau būdama brandaus amžiaus“, – tvirtino J. Tvarijonaitė-Vaškevičė.

Jurgita įsitikinusi, kad tuoktis skuba tos nėščiosios, kurios jaučiasi nesaugios, bijo, jog jas vyras gali palikti.

J. Tvarijonaitė-Vaškevičė nejautė tokios baimės. Atvirkščiai, ji norėjo pirmiau įsitikinti, ar vyras bus geras tėvas vaikui, ar jai padės. Moters lūkesčiai pasiteisino.

„Viskam savas laikas ir vieta. Netgi nupirktas paveikslas ne iškart randa vietą namuose. Atrodo, geras daiktas, o nėra kur jo pakabinti.

Bet persikeli kitur gyventi, ir paveikslas atranda savo sieną“, – paveikslo pritapimą namuose ir santuoką palygino J. Tvarijonaitė-Vaškevičė.

Atnešti tėvams vestuvinius žiedus per Santuokos sakramentą bažnyčioje – ši užduotis prieš devynis mėnesius buvo patikėta dainininko Deivido Norvilo-Deivio (33 m.) ir metais vyresnės mylimosios Renatos sūnui Emiliui (3 m.) bei moters dukteriai Vanesai (11 m.) iš pirmų jos vedybų.

Mažieji šventės dalyviai džiaugėsi vestuvėmis ne mažiau nei jų kaltininkai. Tačiau iki šių iškilmių pora nuėjo netrumpą išbandymų kelią.

2007 metais televizijos projekte susipažinę dainininkas ir grožio konkurso laimėtoja netrukus tapo pora scenoje ir gyvenime.

Nors kūdikis beldėsi į pasaulį, Deivis neskubėjo mylimosios vesti prie altoriaus.

Juodu Vilniuje kūrė bendrus namus, tačiau į vedybas žvelgė skeptiškai. Televizijos laidose pora ne sykį buvo užsiminusi, kad santuoka nieko nekeičia – jeigu žmogus norės išeiti, išeis, santykių įteisinimas jo nesulaikys.

Bet po ketverių bendro gyvenimo metų Deivis pasipiršo savo sūnaus motinai. Pernai rudenį sužadėtiniai sumainė aukso žiedus.

Lyg ir niekas po vestuvių nepasikeitė – poros gyvenimas teka ta pačia vaga, bet Renata ir Deivis nebegirdi savo tėvų raginimų kurti šeimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.