D. Stachura meno mylėtojus pakvietė į dailininkų Žilių parodos atidarymą

Rugpjūčio 3 dieną vienas garsiausių Lietuvos menininkų minės garbų jubiliejų – tapytojui Arūnui Žiliui sukaks 60 metų. Ta proga sostinės „Pilies galerijoje“ pirmadienio vakarą duris atvėrė įspūdinga jo tapybos darbų paroda „Skrendam“. Tačiau ši ekspozicija – ne vienintelė, galerijos sienas papuošė ir jo dukros – grafikės Ugnės Žilytės – darbai, pavadinti simboliniu pavadinimu „Suvenyrai“.

Vakaro svečiai.<br>R. Danisevičius
Vakaro svečiai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jul 29, 2013, 7:48 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:52 PM

  Oficialiame parodos atidarymo renginyje U. Žilytė kalbėjo: „Kai manęs viena žurnalistė paklausė, kas bendra tarp manęs ir tėčio, pasakiau – abu netrukus pražilsime. Čia dėl pavardės. Tačiau galiu pasakyti, kad abu piešiame puikius paveikslus, esame laimingi žmonės.“

A. Žilys pasakojo, kad jo darbus įkvėpė paukščiai. Pasak menininko, jie – mistiniai ir labai gražūs padarai, kurie gali ir žeme vaikščioti, ir skristi. „Nesakau, kad jie mane įkvepia, tačiau paukščiais labai žaviuosi. Mano darbai kupini pozityvumo, tikiuosi, jį pajus ir parodoje apsilankę žmonės“, – sakė dailininkas.

Menininkas tikino įkvėpimo specialiai neieškantis – jis ateina savaime. Per įvairias mintis, situacijas, kasdien sutiktus žmones. Tačiau didžioji dalis jo sukurtų personažų – tik fantazija. Paklaustas, kokiems žmonėms dedikuoja savo kūrinius, A. Žilys nusijuokė: –Ne žmonėms, o Luvro muziejui, Niujorko galerijoms.“ Tačiau netrukus pridūrė besiviliantis, kad jo kūrinius žmonės perka ne dėl snobizmo, o dėl to, kad pajaučia kokią nors emociją. Susireikšminti nelinkęs tapytojas į komplimentus moja ranka ir sako, kad jokie išaukštinimai jam nesvarbūs. Aukščiau visko yra menas.

O U. Žilytės kūryba – visiškai priešinga tėvo darbams. Grafikos kūriniuose menininkė atskleidė kelionių akimirkas. Daug skirtingų pasaulio valstybių aplankiusi dailininkė tikino, kad didžiąją dalį idėjų ji parsivežė būtent iš kelionių.

Pasidžiaugti garsių menininkų kūryba atvyko ne vienas pramogų ir meno atstovas, nemažai verslininkų. Pasigrožėti dailininkų kūryba juos pakvietė galerijos savininkė Danguolė Stachura. Raudonu kilimu žengė aktorius Dalius Mertinas su žmona Laima, aktorė Gražina Baikštytė su vyru, kino operatoriumi Algimantu Mikutėnu, dizainerė Audronė Bunikinė, valdininkė Nijolė Statkutė, stilistas Mantas Petruškevičius, verslininkė Alma Latvytė, verslininkai Birutė ir Rimtautas Vizgirdos. Renginyje taip pat apsilankė seniai renginiuose matytas verslininkas Laimutis Pinkevičius.

Paroda „Pilies galerijoje“ veiks maždaug mėnesį. Ją apžiūrėti galės visi norintys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.