A.Kaušpėdas: „Jei paisyčiau, kas ką apie mane mano, seniai jau būčiau balzamuotas“

Kultinės roko grupės „Antis” lyderis architektas Algirdas Kaušpėdas išgyvena kūrybinį ir asmeninį atgimimą. Pakili nuotaika, harmoningi santykiai su žmona Vilija (54 m.), ramus gyvenimas kaime, dienos šviesą išvydusi knyga „Antiška”, nauja koncertinė programa „Baisiai džiugu” ir nauji scenos kostiumai. Visa ši palaima – išskirtiniu metu: neseniai A.Kaušpėdas paminėjo 60 metų jubiliejų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Aug 15, 2013, 11:09 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:41 PM

Algirdas labai norėjo, kad knygos „Antiška” pasirodymas sutaptų su jubiliejumi, todėl savo draugus kvietė ne į gimtadienį, o į knygos pristatymą.

„Būnant tokio amžiaus gimtadienį švęsti kažkaip nepadoru. Kai buvau devyniolikos, su malonumu norėjau paminėti bėgančius metus. O dabar laikas taip greitai bėga, kad norisi branginti kiekvieną dieną”, – kalbėjo A.Kaušpėdas.

Knygos idėja kilo prieš metus. Produktyviausios Algirdui buvo Kalėdų atostogos Egipte. Architekto žmona Vilija ilsėjosi prie jūros, o jis viešbučio kambaryje rašė.

Į knygą sudėjo „Anties” poeziją, apvilko ją eseistiniais paaiškinimais, komentarais, įžvalgomis, fotografijomis. Įdomūs ir originalūs „Anties” tekstai labai metaforiški. Nors gerai įsimenami – ne visiems iki galo suprantami.

A.Kaušpėdas mano, kad knyga vertinga kaip meno kūrinys ne tik „Anties” gerbėjams, bet ir tiems, kurie mėgsta literatūrą.

Architektas nesibaimina skeptikų kalbų.

„Jei paisyčiau, kas ką apie mane mano, seniai jau būčiau balzamuotas arba paralyžiuotas.

Knygos rašymas man – ne tik gyvenimo analizė, bet ir tam tikras tvarkos aktas. Buvau priverstas padaryti tvarką archyvuose, turėjau viską iš naujo peržvelgti, sudėlioti, paieškoti naujos medžiagos. Dabar galima užversti praeities puslapį ir daryti ką nors nauja”, – kalbėjo A.Kaušpėdas.

Tekstai spontaniškai suguldavo ant popieriaus. Ne kartą autorius susimąstydavo, kodėl būtent tokius žodžius parašė. Kai kurių dainų prasmę pačiam „Anties” lyderiui pavyko iššifruoti tik po daugelio metų.

Pavyzdžiui, kodėl Martynui reikia ieškoti prastesnės panelės? Jei esi prastas – tai ieškok prastesnės panelės, o jei nori geriausios – būk geriausias, tobulėk, mokykis. Kitaip sakant, nenorėk daugiau, negu priklauso pagal tavo lygį.

„Visi mano tekstai yra autobiografiški. Negaliu rašyti apie tai, ko nežinau. Labai dažnai jie būna pranašiški man pačiam. Vienoje dainoje yra tekstas: „Laima, Laima, išvažiuokime gyventi į kaimą.” Vieną dieną išvažiavau gyventi į savo žmonos kaimą. Kartais net pagalvoju, ar verta garsiai ką nors sakyti. Vis dėlto naujoje „Anties” programoje mes kalbame apie grėsmingas problemas”, – sakė Algirdas.

Nors „Anties” solistas savo dainose nagrinėja drastiškas, nemalonias problemas, jis yra ir nepataisomas romantikas.

Tai galėtų patvirtinti jo žmona architektė Vilija. Algirdas savo mylimai moteriai rašo eiles ir dainas. Naujoje „Anties” programoje daina „Muzika” skirta būtent A.Kaušpėdo sutuoktinei.

A.Kaušpėdas neslėpė, kad savo žmoną nuolat apiberia komplimentais.

„Kiekvieną dieną Vilijai sakau, kokia ji gražuolė, kokia išmintinga, kokia darbšti. Ji šypsosi. Mes gražiai gyvename”, – džiaugėsi vyras.

Po savo jubiliejaus ir knygos pristatymo Algirdas su žmona savaitei išvyko pailsėti į Nidą.

Po to „Anties” laukia ne vienas koncertas. Naujoje koncertinėje programoje muzikantai vilki naujus sceninius kostiumus. A.Kaušpėdas pats juos sugalvojo ir nupiešė eskizus. Įgyvendinti idėją jam padėjo stilistė Agnė Gilytė.

„Mes visada scenoje darėme šou. Kostiumai padeda išreikšti mintis. Naujoji programa labai aštri, intelektuali ir moderni”, – kalbėjo nenuilstantis „Anties” lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.