Kino genijaus filmas sostinėje priviliojo garsenybių būrį

Ketvirtadienį Vilniuje oficialiai paskelbtas Lotynų Amerikos kultūros dienų „In Latino 2013” atidarymas. Šia proga kino teatre „Forum Cinemas Vingis” rodoma vieno garsiausių ispanų kultūros grandų – didžiąją gyvenimo dalį Meksikoje gyvenusio ir kūrusio režisieriaus Luiso Bunuelio – filmų retrospektyva. Kino genijaus darbai ketvirtadienį į kino teatrą priviliojo daug žinomų žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2013, 11:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:52 AM

Pasaulyje pagarsėjęs siurrealistiniais filmais, visuomenės bei religijos kritika, L.Bunuelis pelnytai užima garbingų vietą tarp trijų didžiausių Ispanijos kultūros meistrų – dailininko Salvadoro Dali ir poeto Garcios Lorkos, su kuriais jis artimai bendravo. Visus šiuos tris grandus vienoje kino juostoje – „Bunuelis ir karaliaus Saliamono stalas” – yra įamžinęs kolega ispanų režisierius Carlosas Saura. Lietuvoje rodyti, matyti ir kino specialistų, inteligentijos itin mėgstami ir gausiai lankomi L.Bunuelio filmai „Andalūzijos šuo”, „Kuklus buržuazijos žavesys”, „Tristana” ir kiti. Šio režisieriaus filmai, visuomet kėlę diskusijas tarp specialistų ir anšlagus tarp žiūrovų, pasaulyje jau seniai vertinami kaip kino klasika.

Pats L.Bunuelis labai mėgo ketvirtadienį Vilniuje rodytą filmą „Laiptai į dangų“ (1951), kuris sukurtas pagal jo draugo pasakojimus apie tikrus nuotykius keliaujant autobusu. Miestelyje be bažnyčios poros tuokiamos pagal senovinius papročius. Ką tik susituokusi jauna pora plaukia valtele į salą, kurioje turi praleisti savo medaus mėnesį. Tačiau jaunikio brolis praneša, kad jų motina guli mirties patale. Senolė pasiunčia ką tik vedusį sūnų į kitą miestelį, kad šis paprašytų teisininko surašyti ir patvirtinti testamentą. Tad jaunasis Oliveiro leidžiasi autobusu į nuotykių pilną kelionę. Ilgainiui tampa aišku, kad tai ne tik kelio filmas, bet ir istorija apie natūralią gamtos tvarką: jei gimsta vaikas, kažkas turi mirti.

Pasižiūrėti kino legendos darbo į "Forum Cinemas Vingis" susirinko būrys žinomų žmonių - aktorė Gražina Baikštytė, džiazo festivalio "Vilnius Jazz" rengėjas Antanas Gustys, "Lietuvos ryto" TV laidų vedėja Renata Mikailionytė, "Kino pavasario" rengėja Vida Ramaškienė ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.