M.Balčiūno žmona Vaiva vyrą matė ir ant šlovės bangos, ir nublokštą žemyn

„Iš pradžių jautriai reaguodavau į kritiką, išsakytą vyro adresu. Bet paskui supratau, kad neigiamos emocijos tik ryja laiką, kurį galėčiau skirti šeimai“, – nusišypsojusi ištarė buvusio Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno (36 m.) žmona Vaiva Balčiūnienė (32 m.). Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 9, 2013, 2:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:00 PM

Dabar Kaune įsikūrusį, tačiau iš Biržų kilusį M.Balčiūną dažnai lydi žodis „jauniausias“.

16-metis jis tapo jauniausiu krepšinio treneriu Lietuvoje, būdamas 27-erių – jauniausiu Lietuvos krepšinio federacijos generaliniu sekretoriumi, o sulaukęs 31 metų – jauniausiu Tarptautinės krepšinio federacijos padalinio „FIBA Europe“ valdybos nariu.

Spalio pabaigoje M.Balčiūnui už indėlį į krepšinį suteiktas Anglijos Vusterio universiteto garbės profesoriaus vardas.

Tai – ne tik jauniausias, bet ir vienintelis Lietuvos krepšinio specialistas, pelnęs tokį aukštą titulą.

Nepaisant pripažinimo, M.Balčiūno karjeros kelyje pasitaikė ir gilių duobių – kivirčai su legendiniu krepšininku Šarūnu Marčiulioniu, vienu garsiausių trenerių Jonu Kazlausku, kitais šalies krepšinio autoritetais, pasitraukimas iš Krepšinio federacijos, baudžiamoji byla, iškelta dėl Panevėžio viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos.

„Sukrėtimai mūsų šeimą padarė dar tvirtesnę“, – pareiškė V.Balčiūnienė, regėjusi savo vyrą ir ant šlovės bangos, ir nublokštą žemyn.

Biržuose kaimynystėje užaugę Mindaugas ir garsaus bėgiko, penkiskart Sovietų Sąjungos čempiono Jono Pipynės giminaitė Vaiva Pipinytė baigė šio miesto „Aušros“ vidurinę mokyklą.

Vaiva įstojo į Kauno technologijos universitetą, o būsimas jos vyras tapo Lietuvos kūno kultūros instituto, vėliau pervadinto Sporto universitetu, studentu.

Jausmai tapo šilti jiems prieš Kalėdas sugrįžus į gimtąjį miestą aplankyti savo tėvų.

Biržų 4-ojoje vidurinėje mokykloje tuo metu vyko diskoteka. M.Balčiūnas 18-metę Vaivą pakvietė šokio.

Mindaugo dėmesys ir nuoširdumas sužavėjo Vaivą.

Tiesa, jųdviejų draugystė iki santuokos truko ilgai – net septynerius metus.

„Jis neprieštaravo, kad studijuočiau Portugalijoje, bet paskui pats atvažiavo manęs ieškoti“, – prisimena V.Balčiūnienė. Šioje šalyje Mindaugas stažavosi.

Pora po vestuvių gyveno Kauno centre, o prieš metus įsikūrė pakaunėje, Noreikiškių gyvenvietėje esančiame kotedže. Šį būstą Balčiūnai įsirenginėjo net 8 metus.

Prie jų kotedžo plazda dvi lietuviškos trispalvės: viena kabo ant metalinio stulpo.

Kita puošia dar važiuojantį 1976 metų automobilį „Fiat“, kurį M.Balčiūnui dovanojo Lenkijos studentai po Europos krepšinio čempionato, šioje šalyje vykusio 2009 metais.

Sutuoktiniai susilaukė dvynių Martyno ir Lauryno, kuriems dabar – 5 metai.

Mindaugui 2007 metais perėjus dirbti į Lietuvos krepšinio federaciją, Vaiva vylėsi, kad vyrui nebereikės taip dažnai vykti į užsienį.

Iki tol M.Balčiūnas Baltijos krepšinio lygoje dirbo vykdomuoju direktoriumi.

Tačiau viskas susiklostė kitaip – M.Balčiūno keliones į Latviją ir Estiją pakeitė gerokai tolimesnės išvykos po visą Europą.

Naujas darbas buvo labiau įtemptas ir atimdavo daugiau laiko.

„Mindaugas trumpiau būdavo namuose, bet jo dėmesys šeimai nesumažėjo. Mudu toliau rūpinomės vaikais, keliavome, vakarais drauge skaitėme mėgstamas knygas.

Pastaruoju metu visa šeima labai pamėgome kaitintis pirtyje, kurią įsirengė Mindaugo tėvai, iš Biržų persikėlę į Arlaviškių gyvenvietę Kauno rajone.

Daug džiaugsmo mums kelia ir pasivaikščiojimai po vaizdingas apylinkes, nusidriekusias netoli mūsų namų. Į šias iškylas einame drauge su vaikais ir šunimi Neksu.

Per mano 30-ąjį gimtadienį Mindaugas padovanojo didelę vazą, kurioje buvo pamerktos šampano spalvos rožės“, – gražių žodžių vyrui nešykštėjo V.Balčiūnienė.

Moteris neslėpė, kad nenorėtų būti taip smarkiai pasinėrusi į viešą gyvenimą, kaip jos vyras.

„Yra žmonių, kuriems sunku, jei jų savaitę neparodo per televiziją. Aš, atvirkščiai, geriausiai jaučiuosi savo namuose, tarp artimų žmonių“, – kalbėjo V.Balčiūnienė.

Prieš priimdamas svarbius sprendimus M.Balčiūnas klausdavo žmonos nuomonės.

„Nors Vaiva nėra krepšinio specialistė, jos patarimai ir pastabos man praversdavo.

Vaivos mintys man padėdavo geriau suprasti, ką mano visuomenė vienu ar kitu klausimu“, – sakė buvęs LKF generalinis sekretorius.

Moterį iš pradžių itin skaudindavo M.Balčiūno adresu pasipildavusi kritika, bet metams bėgant jai pavyko įveikti emocijas.

„Nusprendžiau, kad neverta jaudintis dėl tokių dalykų – užuot krimtusis, geriau pamokysiu vaikus eilėraščių“, – tvirtino žinomo sporto veikėjo žmona.

Šeima prieš 2013 metų vyrų Europos krepšinio čempionatą Slovėnijoje net nenujautė, kad konfliktas su rinktinės treneriu J.Kazlausku ir kitais šios sporto šakos veikėjais M.Balčiūną išvers iš posto.

Bet šis staigus vyro karjeros posūkis V.Balčiūnienės neišmušė iš vėžių.

„Pasitraukęs iš federacijos Mindaugas nedings iš krepšinio pasaulio. Jis turi daug idėjų.

Palikus vieną organizaciją, jam plačiau atsivėrė nauji keliai“, – tvirtino moteris.

Daug smarkiau ją sukrėtė šių metų sausio pradžios įvykiai, kai naktį į namus atvyko kaukėti Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai ir išsivedė vyrą iš namų.

Kol M.Balčiūnas buvo suimtas, Vaivai du sūnus dvynius prižiūrėti padėjo jo motina Marijona Balčiūnienė, anksčiau prisipažinusi „Lietuvos rytui“, jog su marčia be perstojo geria raminamuosius vaistus.

Tąsyk V.Balčiūnienei pravertė psichologiniai advokatų patarimai, juos išgirdusi ji atgavo savitvardą.

Vis dar vyksta ikiteisminis tyrimas, kuriame M.Balčiūnas su kitais asmenimis įtariamas sukčiavimu ir 2,3 mln. litų užvaldymu apgaule atnaujinant viešbutį „Romantic“. Bylą į teismą ketinama perduoti 2014 metais.

Kaltę neigiantis M.Balčiūnas tvirtino esąs ramus: „Labiausiai norėčiau, kad viskas kuo greičiau pasibaigtų.“

Šeimos galva neslėpė, kad jam labai svarbus yra žmonos palaikymas, ypač sunkiais momentais.

Vyras – kancleris, žmona – studentė

M.Balčiūnas ir jo žmona kasdien lankosi toje pačioje įstaigoje.

Du KTU inžinieriaus diplomus turinti Vaiva šįmet Sporto universitete turėtų baigti visuomenės sveikatos ir fizinio aktyvumo magistrantūros studijas.

Penkių knygų apie krepšinį bendraautoris, socialinių mokslų daktaras M.Balčiūnas yra Sporto universiteto kancleris, šioje aukštojoje mokykloje skaito paskaitas būsimiems krepšinio treneriams ir dėsto sporto vadybą.

Tiesa, vyro vedamose paskaitose tarp klausytojų žmonos nebūna.

Daug mokslo žinių sukaupęs žinomas vyras prisipažino namuose neatliekantis sudėtingesnių darbų, nes apie techniką išmano mažai.

Sąskaitas už komunalines paslaugas apmoka jis, tačiau skaitiklių rodmenis dažnai užrašo jų net netikrindamas.

Vieną kartą į M.Balčiūno namus atvyko elektros tinklų specialistai. Griežti svečiai ketino atjungti elektrą, nes M.Balčiūnas jiems per klaidą buvo pateikęs neteisingus duomenis.

Nuopelnai – už ilgametį darbą

M.Balčiūnas su kolegomis iš Vusterio universiteto bendradarbiauja jau 9 metus. Ši Anglijos aukštoji mokykla išskirtinį dėmesį skiria krepšiniui.

Užsimezgus glaudiems ryšiams, Vusteryje šiuo metu studijuoja per 100 lietuvių. Jie sudaro gausiausią užsieniečių bendruomenę.

M.Balčiūnas ir Vusterio universiteto prorektorius Mickas Donovanas sukūrė Europos krepšinio trenerių studijų programą, kurios mokymai vieną semestrą vyksta Anglijoje, o antrą semestrą – Lietuvoje.

Be to, lietuvis smarkiai prisidėjo prie Europos krepšinio tyrimo centro Vusteryje įkūrimo. Šiuos darbus įvertinę anglai suteikė M.Balčiūnui Vusterio universiteto garbės profesoriaus vardą.

„Pagrindinė užduotis – lietuviško produkto, žinių pardavimas užsieniui. Siekiame įkurti tarptautinį krepšinio akademijų tinklą, parengtą pagal Lietuvos modelį“, – teigė M.Balčiūnas, kuriam slovėnai, atsidėkodami už pastangas jų šalyje rengiant krepšinio čempionatą, šįmet irgi įteikė dovaną – stiklinį kamuolį (nuotr.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.