Žaliavalgiškus patiekalus išbandę pramogų pasaulio atstovai liko nustebę

Apie žaliavalgystę kasdien kalbama vis dažniau ir vis garsiau: organizuojami įvairūs seminarai, leidžiamos specializuotos knygos, atidaromi termiškai neapdorotą maistą propaguojantys restoranai. „Žmonės jau spėjo persivalgyti sintetinio maisto ir iš naujo ieško natūralių produktų. Vienas iš pasirinkimų – žalia mityba“, – įsitikinusi gyvo maisto šalininkė Gražina Gum. Ketvirtadienio vakarą sostinės centre ji atidarė jau antrą žaliavalgių restoraną „Raw42”, į kurį sugužėjo būrys visuomenei žinomų veikėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Nov 20, 2013, 8:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:17 AM

Vieni tokią mitybą vadina sveikatos ir energijos šaltiniu, kiti – šių dienų mada, treti sukioja pirštu palei smilkinį vadovaudamiesi šūkiu „nei dienos be mėsos“. Tačiau tie, kurie maitinasi vadinamu gyvu maistu į tokias kalbas numoja ranka – neva įrodinėti čia nėra ką, tiesiog ateina laikas, kai norisi kažką keisti.

Iš pirmo žvilgsnio sudėtinga restorano pavadinimo koduotė šifruojama paprastai: „raw“ - angliškas žodžio „gyvas“ atitikmuo, o skaičiai 42 nurodo maksimalią temperatūrą, kurioje gaminamas maistas nepraranda savo maistingųjų savybių. Specialistų teigimu, tokiu būdu maiste išsaugomos veiklios maistinės medžiagos, nesunaikinami enzimai bei fermentai, vitaminai ir kitos naudingos medžiagos.

Pagrindinį šios mitybos racioną sudaro vaisiai, daržovės, daiginti ankštiniai, grūdai, sėklos, mirkyti arba sausi riešutai, tačiau priešingai nei, pavyzdžiui, vegetarai žaliavalgiai gali valgyti (nors tai daro retas) ir termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį.

Priprasti prie gyvo maisto reikia laiko, tačiau tie, kurie taip maitinasi jau ne pirmą dieną, sako jaučiantys daugiau energijos, tampa ištvermingesni, susinormalizuoja jų kūno svoris, oda tampa elastingesnė, o plaukai žvilga labiau.

Renginyje apsilankę pramogų pasaulio atstovai išbandė tai savo kailiu. Ir nors restorano durys lankytojams atvertos buvo jau prieš mėnesį, oficialų pristatymą G.Gum nusprendė surengti būtent dabar. Vakarėlyje netrūko nei sveiko maisto, nei gerų emocijų. Restoraną sausakimšai užpildė būrys garsių žmonių: dizaineris Aleksandaras Pogrebnojus su žmona Monika Račiūnaite-Pogrebnoje, muzikologas Darius Užkuraitis su drauge Nijole Statkute, grupės "Pinup Girls" merginos Viktorija Sutkutė ir Simona Šermukšnytė, televizijos laidų vedėjos Lavija Šurnaitė, Birutė Lavickienė, Agnė Armoškaitė-Grigaliūnienė, dizainerė Jolanta Talaikytė, dainininkas Edgaras Lubys, Daina Baumilė ir daugelis kitų.

Ne vienas jų sakė įprastai per daug nesidomintis žaliavalgiška mityba, tačiau paragavę netradiciškai paruoštų patiekalų tikino negalintys patikėti, kad neapdorotas maistas gali būti toks gardus. Čia kiekvienas galėjo pasivaišinti želmenų ir imbiero bei burokėlių ir obuolių sulčių kokteiliais, ragavo cukinijų užkandžių, sušių, kuriuose ryžius atstoja kruopų ir daržovių mišinys (nes ryžių negalima virti, - Red.), specialiai paruoštos lazanijos, vėliau buvo patiektas desertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.