Graikiją pamilusi G.Baikštytė:„Mes, lietuviai, nemokame gyventi“

Mėgstanti keliauti aktorė ir žurnalistė Gražina Baikštytė (62 m.) niekada nesikreipia į kelionių agentūras, bet ir pati neieško kelionių pasiūlymų interente. Taikosi prie dukters Marijos grafiko ir šalies, kur duktė tuo metu vyksta dirbti gide.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2014-05-07 07:29, atnaujinta 2018-02-14 06:02

Gražina šypsosi: „Daug ką savo gyvenime pamačiau tik dukters dėka. Esu laiminga, kad taip susiklostė.“

Kartą ar du per metus ji susikrauna lagaminą ir išvyksta pakeliauti. Dažniausiai be vyro Algimanto Mikutėno, nes sutuoktinių interesai šiuo klausimu nesutampa, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“. 

Aktorei patinka derinti pasyvų poilsį su turistavimu, o operatoriui patinka visur lakstyti su kino kamera, filmuoti įdomias vietas, bet gulinčio paplūdimyje ji savo vyro neįsivaizduoja.

„Man patinka gulėti paplūdimyje, stebėti aplinką, tenykščius žmones ar paprasčiausiai žiūrėti į vandenį, kuris mane tiesiog užburia. Kadangi plaukti nemoku, į vandenį įbrendu tik atsigaivinti“, – kalbėjo G.Baikštytė.

Gulinėjimą paplūdimyje ji stengiasi derinti su aktyvia veikla. Aktorė būtinai keliauja po visą regioną, nes nori pamatyti ką nors išskirtinio.

Nors dažniausiai G.Baikštytė atostogauja tose pačiose šalyse, ji neprisiriša prie vienos vietos, stengiasi pakeliauti po visą šalį ir pamatyti vis naujų vietų, taip plėsdama savo akiratį.

„Pasaulyje daug vietų, kur dar nesu buvusi ir svajoju aplankyti, bet iš lankytų šalių tiesiog dievinu Graikiją, kurios įstabaus grožio salose esu buvusi ne kartą. Žmonės šioje šalyje labai draugiški, graikiškas maistas tiesiog nuostabus ir čia visada šviečia saulė... Be to, Rodo saloje gyvena mano draugė, kurią visada norisi aplankyti.

Į Ispaniją mane traukia kiti dalykai. Labai patinka šios šalies kultūros paveldas. Salvadoro Dali ir Antoni Gaudi menas mane labai žavi“, – vardijo G.Baikštytė.

Neseniai iš Tenerifės grįžusi G.Baikštytė patikino, kad yra įsimylėjusi Viduržemio jūros regioną: Ispaniją, Graikiją, Italiją. Likimo ironija, kad nuolat Ispanijoje atostogaujanti Gražina dar nebuvo Portugalijoje.

„Svajoju ten nuvykti. Gal kitiems atrodo juokingai, kad svajoju apie tokią šalį kaip Portugaliją, bet egzotiškos kelionės man atrodo labai tolimos ir gal kiek bauginančios.

Žinoma, ne kartą esu išvykusi ir už Europos ribų. Pavyzdžiui, lankiausi kino festivalyje Kinijoje. Iš šios kelionės man labiausiai įsiminė šalies kontrastai: prabangūs dangoraižiai ir visai netoliese apgriuvusios varganos lūšnos.

Jau maždaug nuo penktos valandos ryto pažadindavo miesto gaudesys – neįtikėtina gausybė kinų skubėdavo į darbą. Viešbutyje, kuriame gyvenome, buvo apgyvendinti ir krepšininkai. Kai juos pamatėme, supratome, kad yra ir aukštų kinų tautybės žmonių“, – juokėsi G.Baikštytė.

Aktorė iš kiekvienos šalies stengiasi parsivežti ką nors būdingo būtent tai šaliai – lėkštučių, kurias ji labai mėgsta, arba kokių nors maisto produktų. Jos namų virtuvėje ant šaldytuvo mirga marga spalvoti magnetukai. Juos iš įvairių pasaulio kampelių, kuriuose lankėsi, parsivežė pati, be to, kolekciją papildo vyras ir dukterys Marija bei Viktorija.

Kiekvieną kelionę moteris įamžina nuotraukose. Viena jų netgi buvo apdovanota „Už gražiausią šypseną“ pernai Vilniuje vykusioje žymių Lietuvos moterų fotografijų parodoje „Mano geriausias kadras“.

G.Baikštytei geriausias ir širdžiai mieliausias kadras, kuriame Maroke ji įamžino savo dukteris.

„Miestai, po kuriuos keliauju, ar gamta ir be manęs gražūs. Nereikia didelio išradingumo tą grožį užfiksuoti nuotraukoje, todėl fotografuodama visada ieškau ko nors kito: ypatingos nuotaikos ar įdomios situacijos.

2008 metais Maroke vyresnioji duktė Marija dirbo gide, o mes su jaunėle Viktorija atvažiavome pas ją pailsėti ir pasižvalgyti po šią egzotišką Afrikos šalį.

Nuotraukoje Marija ir Viktorija su Maroko berberu ir jo ožkytėmis. Džiaugėmės, kad sutiko su mumis nusifotografuoti“, – nuotraukos istoriją papasakojo G.Baikštytė.

Aktorė beveik visada keliauja tik į šiltuosius kraštus, nes, kaip pati sako, yra vasaros žmogus ir labai mėgsta šilumą. Gražinos nuomone, ten, kur šilta, ir žmonės geresni, labiau atsipalaidavę.

Ji įsitikinusi, kad saulės trūkumas neigiamai veikia nuotaiką ir net gali sukelti depresiją. Tiesa, tokį saulės šviesos poveikį žmogaus organizmui mokslininkai jau seniai nustatė.

Sakoma, kad Viduržemio jūros regiono gyventojai labai atsipalaidavę, niekur neskuba ir... tingi dirbti. Aktorė tai išgirdusi visada numoja ranka.

„Man atrodo, kad apie visus pietiečius kalbama, jog jie tinginiai.

Toks įspūdis, kad nuo to karščio visi ištirpo ir dėl to nedirba. Bet viskas ten gerai, – patikino aktorė. – Sakoma, kad Graikijoje krizė. Kokia ten krizė? Nuvažiuokite į kurortinius Graikijos miestus ir krizės nė su žiburiu nerasite.“

G.Baikštytė įsitikinusi, kad lietuviams ne tik nederėtų kritikuoti graikų, bet ir reikėtų iš jų pasimokyti.

Kartais, pasižiūrėjus į paniurusius ir nuolat susirūpinusius tautiečių veidus, aktorei atrodo, kad jiems tik ir rūpi uždirbti visus pasaulio pinigus ir niekas nebeturi nei laiko, nei noro paprasčiausiam žmogiškam bendravimui.

„Bet mes negyvename gyvenimo! Žinoma, darbas labai svarbu, bet jis nėra visas gyvenimas.

Dieve, kaip man gaila, kad mes, lietuviai, nemokame gyventi gyvenimo! Bet gal nesame dėl to kalti...

Bet tai jau kita tema“, – baigė savo samprotavimus Gražina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.