Studijos Milane Karoliną Meschino išmokė pamėgti tvarką

Kai esi toli nuo tėvų namų, išmoksti ir tualetą pats iššveisti. Australijos garbės konsulo Lietuvoje Antonio Meschino ir verslininkės Astos Meschino duktė Karolina Meschino (19 m.) pati nustebo, kaip jai svarbu švara, – erzina net smulkmena, padėta ne vietoje. Bet išmokti savarankiškumo buvo vienas Milano mados ir dizaino mokyklos Marangoni instituto studentės užmojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė

Jan 2, 2015, 5:17 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 4:43 AM

Dabar savo naujais įgūdžiais ji jau gali stebinti artimuosius – iš Milano, kur studijuoja madingo įvaizdžio kūrimą, Karolina grįžo šventinių atostogų.

„Kaip gera miegoti savo lovoje, pusryčiauti ir vakarieniauti kartu su tėvais, niurkyti kačiuką ir visiems kartu puošti eglutę“, – džiūgavo į Vilnių grįžusi Karolina.

– Išvykdama tikėjotės, kad tapsite savarankiška. Ar jau pajutote, kad ūgtelėjote?

– Taip, be abejo! Gyvendama viena tapau atsakingesnė, savarankiškesnė ir... tvarkinga. Dėl tvarkos labiausiai pati save nustebinau, nes gyvendama mažame bute atkreipiau dėmesį, kad mane slegia netvarkinga aplinka. Taigi tvarkymąsi net pamėgau. Mane pradėjo erzinti net kreivai sulankstytas drabužis lentynoje ar ne vietoje padėtas menkiausias daiktas. Bet nemanau, kad tai blogai. Panelei turi būti svarbu švara ir tvarka!

– Ar pradėjusi mokslo metus jautėtės sutrikusi svetimame mieste, liūdėjote, ilgėjotės šeimos?

– Šeimos ilgiuosi ir visada ilgėsiuosi. Pirmą savaitę buvo ypač sunku susitaikyti su tuo, kad esu visiškai viena kitoje šalyje. Netrukus susiradau draugių, užgriuvo namų darbai, tad liūdesiui nebeliko vietos. Be to, kasdien susirašinėjome visa šeima per mūsų „family“ grupę, su mama dažnai kalbėdavomės telefonu.

– Kaip įsikūrėte Milane – ar nauja erdvė jau tapo namais?

– Atvykusi į Milaną lėkiau į „Ikea“ pirkti pagrindinių kambario interjero detalių – kilimo, užuolaidų, patalynės. Labai nekantravau, nes tai pirma mano vienos gyvenamoji erdvė, kurią galėjau dekoruoti kaip noriu! Mano butukas labai mažiukas, tad lengvai pavyko padaryti jį jaukų, sukurti šiltą atmosferą.

– Kokį darbą, kurį anksčiau už jus darė tėvai arba kiti žmonės, dabar esate priversta daryti?

– Viską, kas susiję su buitimi. Dabar aš skalbiu, siurbiu, lyginu, valau grindis, kriauklę, tualetą, balkoną, langus. Bet nesiskundžiu – tikrai pamėgau tvarkytis.

Tik valgį ruošiu labai retai – dažniausiai perku jau pagamintą, nes aplink pilna kavinukių, barų, kuriuose skanus itališkas maistas ir geros kainos.

– Kokia studentės diena Milane?

– Paskaitos man vyksta tik triskart per savaitę, bet nuo ryto iki vakaro. Tačiau namų darbų tiek, kad laisvas dienas dažniausiai praleidžiu namie mokydamasi, nebent vakarais einu su draugėmis vakarieniauti arba į kiną.

Mano mokykla pačiame centre, minutė kelio nuo namų. Labai modernus 6 aukštų pastatas, viduje aplinka primena filmą „Ir velnias dėvi „Prada“. Iš mūsų penktojo aukšto terasos atsiveria nuostabi Milano panorama.

Dėstytojai, nors ir griežti, įdomūs žmonės – justi, kad labai mėgsta savo darbą, moka įkvėpti ir perteikti meilę madai.

– Kokie bendramoksliai Italijoje?

– Kadangi mokausi italų kalba, mano grupėje visi italai. Tai reiškia, kad visi labai garsiai kalba, yra emocionalūs, aistringi, mėgsta reikštis.

– Ar yra bjauraus būdo, arogantiškų, pamaivų bendramokslių?

– Yra... – nusijuokė Karolina. – Mados pasaulyje labai didelė konkurencija, todėl visi už save kovoja, kai kurie net pasirengę kitiems gerklę perkąsti, kad patrauktų varžovą iš kelio, ko nors pasiektų.

Kartą per paskaitą apie audinius dvi panelės pradėjo garsiai ginčytis, po siaubingų keiksmų ir riksmų galiausiai kibo viena kitai į plaukus! Negalėjau patikėti, maniau, tai galima išvysti tik filme. Tik vaikinai jas pagaliau išskyrė.

– Ką naujo, stebinančio sužinojote per paskaitas?

– Šį trimestrą daugiausia gilinomės į mados istoriją – taip žavu sužinoti, kaip žmonės rengdavosi anksčiau, kaip keitėsi tendencijos ir įvaizdis. Dar niekada gyvenime man istorija nebuvo tokia įdomi.

Labai nustebau, kad 90 procentų viso darbo atliekama kompiuteriu. Ir visiškai nesitikėjau, kad bus toks milžiniškas namų darbų krūvis! Esame rengiami tikram gyvenimui ir darbui – mokomi organizuoti laiką ir užduotis įveikti tiksliai iki nurodytos datos.

Prieš egzaminus buvo baisoka... Pastarosios porą savaičių buvo ypač sunkios – niekur nekėliau kojos, maisto užsisakydavau į namus, nes šaldytuvas buvo tuščias. Laiko kur nors nueiti fiziškai neturėjau.

Paskutines tris paras prieš vieną egzaminą nemiegojau iš viso: sėdėjome prie kompiuterių pas bendrakursę namuose, tikrai nebuvau atsistojusi nuo kėdės visą tą laiką, gyvos buvome kava ir energiniais gėrimais. Niekada nebūčiau patikėjusi, kad mano kūnas gali ištverti tiek laiko be miego. Toks ritmas mūsų studijose, pasirodo, norma, vaizdas universitete prieš atsiskaitymus baisus: visi miegojo ant stalų, palangių, verkė ant kiekvieno kampo ar net vėmė iš jaudulio...

– Koks Milanas, kai jame jau gyveni ir studijuoji? Kur pirkti pieną, kur rasti tinkamą grožio specialistą – kaip išsprendėte ten šiuos buitinius klausimus? Ar pažįstate savo kaimynus?

– Man Milanas labai patinka – gyvas, patogus miestas, vyksta daug renginių, švenčių.

Buitiniai dalykai išsisprendė pamažu: iš pradžių klajodavau viena ieškodama, tarkim, kanceliarinių prekių parduotuvės, klausdavau praeivių. Informacija, kur tinkamiausia maisto prekių parduotuvė ar manikiūrininkė, dalinomės su draugėmis.

Name pažįstu tik savo aukšto kaimynus – juos dažnai sutinku, draugiškai sutariame, dalinamės žirklėmis, užkandžiais, skalbimo milteliais.

– Milanas vadinamas glamūriniu miestu, puikiu apsipirkti. Ar tai justi kasdieniame jūsų gyvenime?

– Glamūro daug, tačiau mano gyvenime jo nė kvapo. Mano kasdienybė studentiška. Beveik visai neleidžiu sau pinigų – tik manikiūrą meistrė padaro. Stengiuosi skaičiuoti ir taupyti pinigėlius, neišlaidauti, valgyti tik ten, kur palankios kainos. Tik kai tėvai atvažiuoja kas porą savaičių aplankyti, šiek tiek labiau palepina.

– Vieni sako, kad Milanas – visiškai negražus ir neįdomus miestas. Praleidusieji ten daugiau laiko tikina, kad visas grožis už vartų. Ar spėjote jau tai pajusti?

– Iš tikrųjų taip. Kuo toliau, tuo daugiau atrandu Milane jaukių vietelių, kavinių – turistas jų tikrai nerastų. Dabar jau žinau, kur skaniausi ledai ir geriausia pica.

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų  mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.