Stilistus A. Mašauską ir A. Pajanoką įkvėpė šiaudiniai sodai

Renginį vedė aktorius Egidijus Stancikas, dainavo Solistė Rita Preikšaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Feb 22, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 6:40 PM

Teatro fojė sienas puošiančiose fotografijose susilieja archaiškieji lietuviški tautiniai simboliai ir šiuolaikinė progresyvi mada.

Kūrėjų teigimu, ši paroda gimė iš pernai Vilniuje ir Londone „A-Twins“ meistrų pristatytos „Sodų“ kolekcijos, kurią abiejuose miestuose įamžino T.Vyšniauskas.

„Galbūt ironiška, tačiau kolekcijos gimimas prasidėjo nuo japoniškųjų origamių. Žavėjomės šia japoniškąja geometrijos poezija, kol ją betyrinėdami grįžome prie lietuviškųjų kabančių sodų. Kuo daugiau jais domėjomės, tuo gilesni tautos ir visos žmonijos klodai vėrėsi. Visa tai virto sumoderninta kabančiųjų sodų versija,“ – pasakojo vienas iš parodos rengėjų stilistas A.Mašauskas.

Originali ir netikėta tautinės kultūros interpretacija sužavėjo tautodailininkę, Vilniaus etnokultūros centro darbuotoją Mariją Liugienę, kuri jau daug metų veria sodus ir yra rekordinių kabančių sodų autorė. Menininkė taip pat tapo kolekciją kuriančių stilistų komandos nare.

„Šiaudinius sodus Lietuvoje buvo itin populiaru kabinti vestuvių metu, ir ne atsitiktinai: dvi piramidės su bendru pagrindu simbolizuoja gyvenimo medį. Apatinė piramidė – tai moteris, žemė maitintoja, o viršutinė – vyras, kosmosas. Jų susijungimas – gyvenimo simbolis. Priešpriešinių dalykų jungtis ir harmonizavimas“, – aiškino menininkė.

A.Pajanoko teigimu, ši kolekcija – dar ir dabarties simbolis. Nes svarbiausia yra tai, ką darai šiuo metu.

„Šiam universaliam simboliui suteikėme šiuolaikiškos energijos, perfiltravome per save ir pateikėme savąją sodų interpretaciją.

Tam, kad idėja virstų kūnu, į pagalbą pasitelkėme dar ir skulptorių Danielių Sodeiką. Todėl parodos lankytojai matys daug tiksliai apskaičiuotų geometrinių formų, skulptūrinių momentų, – sakė A.Pajanokas.

Fotografijų autorius T.Vyšniauskas pasakojo, jog nuotraukos giomė dviejose erdvėse: studijoje, perteikiant archaiškąją, juodos žemės bei moters–gyvybės nešėjos dvasią, ir garsiajame Londono finansiniame Canary Wharf rajone, kur lietuviškieji sodai įpinti į industrinį naktinio švytinčio miesto foną.

Kostiumus kolekcijai kūrė jaunų drabužių dizainerių duetas „Pure“ – Dovilė Cibulskaitė ir Ana Romanova. Tautinių motyvų tatuiruotes kūrė meistras Vaigirdas Kofy.

Renginį vedė aktorius Egidijus Stancikas, dainavo Solistė Rita Preikšaitė.

Sumoderninto lietuviškumo kupiną parodą darbų kūrėjai padovanojo Kaunui ir miesto svečiams, skirdami darbus Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui. Paroda teatre veiks mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.