Maltiečiai suvienijo Lietuvą bendrystės dvasia

2015 m. pabaigoje nuo spalio 19 iki gruodžio 31 d visoje Lietuvoje vyko labdaros akcija „Maltiečių sriuba“. Ji buvo jubiliejinė, jau 10-oji.

Renginio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-02-04 08:33, atnaujinta 2017-06-09 07:50

Metai bėga, o socialinės problemos šalyje išlieka tos pačios – silpnoji mūsų visuomenės dalis vieniši skurstantys senoliai vis neišbrenda iš nepritekliaus, vis šaukiasi mūsų pagalbos. Taigi atsisukti į juos, ištiesti tą pagalbos ranką – toks maltiečių veiklos tikslas, tam kviečiama aukoti, o surinktos lėšos keliauja būtent senelių globai bei maitinimui visoje Lietuvoje.

Į šį maltiečių kvietimą atsiliepė neabejingos kitų skausmui ir problemoms Lietuvos verslo įmonės, vyriausybinės organizacijos, informavimo priemonės, šou veikėjai ir daugybė geros valios žmonių.

Savo palaikymą išreiškė LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė, metų pabaigoje Romoje apdovanota aukščiausiu suverenaus Maltos ordino apdovanojimu „Pro merito Melitensi“ su aukso grandine, skiriamu už ypatingus nuopelnus skatinant labdaringą veiklą, savanorystę, humanitarines vertybes ir paramą kenčiantiesiems. Šalies vadovės teigimu, Maltos ordino veikla Lietuvoje – išskirtinis pavyzdys, kaip paprastomis priemonėmis, bet labai veiksmingai galima padėti likimo nuskriaustiesiems, tiems, kam pagalba yra reikalingiausia.

„Maltiečių sriuba 2015“ buvo ypatinga ne tik dėl savo jubiliejinės sukakties, ji gerokai lenkė iki šiol buvusias akcijas savo išaugusiu mastu, renginių ir dalyvių gausa bei išsiplėtusia geografija. Ir šiaip ji buvo kiek kitokia nei anksčiau, daug kas vyko kitaip, pirmą kartą.

Scenos ir televizijos žvaigždės, siekdamos atkreipti dėmesį į senjorų sunkią padėtį Lietuvoje, pirmą kartą nusprendė tapti maltiečiais savanoriais. Jos „Maltiečių sriubos“ koncerto per LRT televiziją tiesioginės transliacijos metu su sriubos termosais vyko pas maltiečių globojamus senelius ir kalbino juos.

Koncerto vedėjų pažadas, jog šis vakaras visiems taps įrodymu, kad seni žmonės nėra vieniši, pamiršti, kad visa Lietuva su jais, buvo įvykdytas – renginio tiesioginės transliacijos metu per 90 minučių buvo paaukota daugiau nei 65 tūkst. eurų.

„Tu irgi būsi senas“. Marškinėliais su tokiu šūkiu apsirengę žinomi žmonės net tris savaites socialiniame tinkle FB kvietė Lietuvą viešai diskutuoti apie varganą vienišą senatvę, ieškojo atsakymų, kaip spręsti šias problemas. Akcijos „Maltiečių sriuba“ paskatinti 50 veikėjų tapo savotišku tiltu į platesnę aktyvaus jaunimo auditoriją – šie žmonės socialiniame tinkle „Facebook“ bendrai sudėjus turi 1 534 521 sekėją. Taigi į diskusiją apie senolių bėdas įsiraukė milijoninė auditorija.

LRT televizijos laidos „Labas rytas, Lietuva“ vedėja Eglė Daugėlaitė savo FB paskyroje siūlė visiems pradėti nuo mažų darbų, kad būtų įmanomi didesni: „Neišgertas puodelis kavos pamėgtuose kavos namuose, nesuvalgytas desertas po sočių dienos pietų gali virsti ne vienu dubenėliu sriubos skurstančiai senolei ar nepritekliaus ir ligų kankinamam senukui.“

Ypatingo atgarsio sulaukė gruodžio 1 d. prasidėję gyvi „Maltiečių sriubos“ renginiai miestų gatvėse ir organizacijose. Jiems simbolinį startą davė ilgametis akcijos globėjas Prezidentas Valdas Adamkus. Pirmoji Sriubų šventė Vilniuje į vieną vietą sukvietė net 14 sriubos virėjų – restoranų, organizacijų, visuomenės veikėjų. Visi jie, vaišindami praeivius sriuba, kartu su savanoriais skelbė, kokie mes stiprus, kai esame vieningi. „Žmones pakvietėme simbolinės vakarienės, dubenėlio sriubos. Tokios, kokią mes, maltiečiai, vežame seneliams ištisus metus. Tuo norime parodyti pavyzdį, kaip visiems drauge galima padaryti stebuklingų darbų“, – kalbėjo Maltos ordino pagalbos tarnybos prezidentas Romas Abunevičius. Maltiečiams už kilnią veiklą padėkojo Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir pakvietė visus prisidėti prie gerų darbų: „Mums didelė garbė, kad graži Maltos ordino akcija prasidėjo būtent Vilniuje ir iš čia pasklis po visą Lietuvą. Tikiu, kad ji pasieks ne tik stalą, bet ir širdis tų žmonių, kurie ne visada turi su kuo pasikalbėti ir ką pavalgyti“.

Pasklidusi po visą Lietuvą „Maltiečių sriuba“ džiugino ne tik rekordiniais dalyvių skaičiais, bet ir išsiplėtusia geografija. Renginiai vyko net 33 Lietuvos vietovėse. Pirmąkart akciją savo mieste organizavo Druskininkų ir Švenčionėlių savanoriai. Prie kasmet dalyvaujančių grupių prisijungė Švenčionys ir Trakai.

Jau tampa tradicija, kad gerumo akcija „Maltiečių sriuba“ keliauja į valstybines institucijas – Lietuvos Vyriausybę, ministerijas, kitas organizacijas. Su jubiliejine sriuba maltiečiai jų aplankė net 12.

Prie tradicinių maltiečių renginių netradiciškai prisijungė ir geranoriškos šalies organizacijos. Klaipėdos verslo kolegija suorganizavo labdaringą kalėdinį bėgimą „Padovanok senjorams Kalėdas“ ir jo metu surinktas lėšas paskyrė Klaipėdos maltiečių projektams. Klaipėdos fotostudija KEMEL surengė kalėdinę fotosesiją, o aukas atidavė senjorams remti.

Tokia Lietuvos žmonių gerumo grandinėlė, apjuosusi visą Lietuvą, rodo mūsų visuomenės brandumą ir tvirtėjimą. Rodo, kad mums svarbūs visi bendruomenės nariai, o ypač tie, kurie vargiai begali pasirūpinti savimi. Maltiečių gera iniciatyva prieš Kalėdas susivienijo visą Lietuvą bendrystės ir suartėjimo dvasia.

Gerumo akcijos „Maltiečių sriuba 2015“ metu iš viso surinkta lėšų – 225 451 euras. Senelių globai aukojo daugiau kaip 60 verslo bendrovių, 12 valstybinių institucijų, trumpaisiais numeriais skambinta 66 165 kartus, suorganizuoti 34 regioniniai „Maltiečių sriubos“ renginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.