R. Zabarauskas – apie mylimąjį, atsaką kritikams ir naują savo filmą

„Naujame mano filme – dar daugiau visko, kas nepatinka kritikams“, – nusijuokė jaunas, provokuoti mėgstantis režisierius Romas Zabarauskas.

Pusmetį draugaujantys R.Zabarauskas (dešinėje) ir R.K.Ražanskas nesislapsto – vyrai kartu vaikšto į renginius.<br>T.Bauro nuotr.
Pusmetį draugaujantys R.Zabarauskas (dešinėje) ir R.K.Ražanskas nesislapsto – vyrai kartu vaikšto į renginius.<br>T.Bauro nuotr.
Režisierius R.Zabarauskas į savo naujo filmo premjerą atėjo su mylimuoju R.K.Ražansku (kairėje).<br>T.Bauro nuotr.
Režisierius R.Zabarauskas į savo naujo filmo premjerą atėjo su mylimuoju R.K.Ražansku (kairėje).<br>T.Bauro nuotr.
Kino juostoje „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ epizodinį vaidmenį suvaidino ir žinoma dainininkė J.Arlauskaitė-Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
Kino juostoje „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ epizodinį vaidmenį suvaidino ir žinoma dainininkė J.Arlauskaitė-Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-11-19 15:49, atnaujinta 2017-04-17 12:58

Šiam kūrėjui – 26-eri, tačiau šią savaitę jis pristatė jau trečią savo filmą – „Nuo Lietuvos nepabėgsi“.

Dėl temų, kurios Lietuvos kine nagrinėjamos nedažnai, ir aktyviai reiškiamos pozicijos kovojant už homoseksualų, biseksualų, translyčių asmenų (LGBT) teises R.Zabarauskas yra pelnęs skandalisto etiketę.

„Ar šis filmas skandalingas? Nemanau, nors jį gali pamatyti žiūrovai tiktai nuo 16 metų, yra nuogo kūno, sekso scenų.

Bet drąsus ir išskirtinis – taip, nes Baltijos šalyse beveik nėra filmų LGBT temomis“, – kalbėjo režisierius.

Sukūrė filmą apie save

Filmas „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ jau spėjo pakeliauti po užsienį.

Rugsėjį filmas buvo pristatytas Niujorke – Bušviko kino festivalyje ir konkursinėje programoje užėmė antrąją vietą.

Ten po premjeros filmas sulaukė nemažai komplimentų. Tarp jų ir garsiojo kino menininko Jono Meko palankaus komentaro, kad filmas vykęs tiek meniniu, tiek politiniu lygmeniu.

Homoseksualios orientacijos neslepiantis R.Zabarauskas pats yra pagrindinis šio filmo veikėjas. Jo vaidmenį atliko aktorius Denisas Kolomyckis.

Pagal scenarijų režisierius su savo meksikiečiu vaikinu Carlosu (vaidina aktorius iš Meksikos Adrianas Escobaras) padeda gerai draugei aktorei Indrei (vaidina Irina Lavrinovič) pabėgti iš Lietuvos po to, kai ji nužudo savo motiną ir pavagia jos pinigus.

Nusprendė paerzinti kritikus

„Ar kurti filmą apie save – narciziška? Tikrai taip. Bet kartu labai ironiška“, – juokėsi Romas.

Iš savęs jis filme pasijuokia ne sykį. Vienoje scenų pagrindinis veikėjas guli lovoje su savo vaikinu ir per radiją išgirsta, kad sėkmingai surinko lėšų filmui kurti, rėmėjams siūlydamas savo apsinuoginusio nuotraukas – taip iš tiesų ir buvo.

O tada išgirsta, kad geriau pakeistų profesiją, – užuomina į kritiką, kurios sulaukė už ankstesnius savo filmus „Porno melodrama“ ir „Streikas“.

„Mane veikia kritika, neslėpsiu. Manau, kad kartais ji nepelnyta.

Filmas – savotiška reakcija į tai. Specialiai į filmą sudėjau kuo daugiau to, kas nepatiko kritikams, – dirbtinumo, teatrališkos vaidybos, maivymosi. Visiškai savęs nevaržiau.

Manau, dėl to laimės visi – ir aš, ir kritikai“, – svarstė R.Zabarauskas.

Suvaidino ir dainininkai

Epizodinius vaidmenis filme atliko kelios Lietuvos pramogų pasaulio įžymybės – modelis Solveiga Mykolaitytė, dainininkai Vaidas Baumila ir Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Vaidas viename juokingiausių filmo epizodų vaidina tarmiškai kalbantį provincijos policininką, o Justė – šiuolaikinio meno kuratorę.

„Žinoma, vaidindami jie pritraukia papildomo dėmesio filmui ir palaiko mano idėjas. Bet, kita vertus, Vaidas ir Justė puikiai vaidina, jei norėtų, tikrai galėtų daryti aktorių karjerą“, – tikino R.Zabarauskas.

Filmo kūrėjas nesitiki, kad jis kino teatruose bus demonstruojamas ilgai, todėl ragina susidomėjusius „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ pažiūrėti kuo greičiau.

„Kurdamas ankstesnį filmą „Streikas“ turėjau daugiau ambicijų dėl žiūrovų skaičiaus, bet susidūriau su tikrove – filmas nebuvo komerciškai sėkmingas.

Kita vertus, šįkart visiškai negalvojau apie komercinį patrauklumą, bet turiu nuojautą, kad šis filmas sulauks daugiau dėmesio“, – svarstė Romas.

Su mylimuoju nesislapsto

Filmo pavadinime esančios užuominos apie pabėgimą iš Lietuvos negalima taikyti pačiam režisieriui.

Paryžiuje ir Niujorke mokęsis R.Zabarauskas apie emigraciją nė nemąsto – anot jo, visiškai įmanoma gyventi ir kurti Lietuvoje, bet kartu bandyti prasimušti į užsienio kino festivalius.

„Kartais lietuviai neįvertina to, ką turi čia. Metas pakeisti dalies žmonių, ypač jaunų, požiūrį, kad likti Lietuvoje – pralaimėjimas ar provincialumas.

Nieko panašaus – net jei nori tarptautinės karjeros, tai netrukdo gyventi Lietuvoje.

Žinoma, likti Lietuvoje skatina ir tai, kad nebesu vienišas“, – užsiminė režisierius.

Neseniai jis sudarė ir išleido knygą, kurioje savo istorijas atskleidė 99 netradicinės lytinės orientacijos asmenys.

Atvirumo principo laikosi ir jis pats – per filmo premjerą fotografams pozavo apkabinęs savo širdies draugą Ričardą Kornelijų Ražanską.

Pusmetį draugaujanti pora rugsėjį kartu lankėsi ir Niujorke, kur vyko filmo premjera.

„Tai dviejų žmonių sprendimas, aš tikrai Ričardo neverčiau kartu fotografuotis.

Bet man smagu, kad mano vaikinas mūsų draugystės nesigėdija. Tai nereiškia, kad stengiamės kam nors parodyti pavyzdį, bet jei į premjerą atėjome kartu, kodėl turėtume slėptis?“ – svarstė R.Zabarauskas.

Režisierius prisipažino, kad jaučiasi laimingas ir įkvėptas šių santykių.

„Kai kūriau šį filmą, dar buvau kitokiame gyvenimo etape. O dabar jaučiuosi labiau subrendęs, ramesnis“, – pripažino Romas.

Sukti į politiką neketina

R.Zabarauskas jau ne pirmus metus internete aktyviai komentuoja visuomenės įvykius, karštai ginčijasi dėl LGBT teisių, o prieš neseniai vykusius Seimo rinkimus ragino nebalsuoti už, jo nuomone, homofobiškus politikus.

Ar tai nereiškia, kad jis pamažu ir pats ruošia dirvą savo politinei karjerai?

„Nemeluosiu, esu apie tai susimąstęs. Bet man labiau patinka kurti filmus. Tikiu savo kūrybiniu talentu.

Taip, man patinka pakalbėti, bet politikai turėtų mokėti ne tik tai. Norėčiau, kad politikai būtų renkami ne dėl žavesio, o dėl žinių ir išmanymo“, – sakė režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.