M. Mikutavičius išsakė nuomonę apie R. Karbauskio idėją dėl tautinių kostiumų

Naujame Seime – sujudimas. Naujomis idėjomis stebinantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir vėl sukėlė šurmulį. Seimo Kultūros komitete trečiadienį buvo aptariama šio politiko idėja kiekvienam šalies vaikui iki septynerių metų valstybės atkūrimo šimtmečio proga padovanoti po tautinį kostiumą.

Marijonas Mikutavičius.<br>LR archyvo nuotr.
Marijonas Mikutavičius.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-09 15:47, atnaujinta 2018-02-09 23:33

Apie tokį sumanymą prakalbęs Ramūnas pasiguodė jau sulaukęs ir daug piktų komentarų – esą kai kurie tėvai nė už ką savo vaiko neapautų vyžomis.

Tačiau, anot politiko, jo vizijoje tautinis kostiumas kiek kitoks, nei daugelis įsivaizduoja, – tai XXI amžiui skirtas drabužis.

R.Karbauskis įsivaizdavo, kad tokią viziją geriausiai galėtų įgyvendinti garsus drabužių dizaineris Juozas Statkevičius, naujausiai savo kolekcijai pasirinkęs kaimo ir tautinius motyvus.

Pats dizaineris mielai padėtų įgyvendinti šią idėją.

Apie tai pasisakė ir sūnų auginantis dainininkas Marijonas Mikutavičius.

„Esu dėvėjęs tautinį kostiumą. Mano atveju rūkyt ir gert noras nepraėjo, tačiau R. Karbauskio idėją padovanot vaikams po tautinį kostiumą absoliučiai palaikau. Pasižadu nupirkti keletą. Žinoma, jei J. Statkevičius žostkai neužlenks kainų“, – feisbuke rašė jis.

Į šį jo įrašą sureagavo humoristas Paulius Ambrazevičius, kuris komentaruose nurodė filosofės Nerijos Putinaitės mintis, kurios skambėjo taip:

„#tautiniskostiumasįdantis

Kai jau pagrindinės partijos lyderis prakalbo apie masinę tautinių kostiumų gamybą. Vaikams. Lietuvos valstybės šimtmečio proga. 

Noriu priminti, kad pirmoji masinė tautinio kostiumo gamyba įvyko 1950 m., kai sovietai norėjo masine tautine dainų švente uždengti gyventojų simpatijas antisovietiniam pasipriešinimui ir nepasitenkinimą represijomis. Niekada modernioje Lietuvos istorijoje vienu metu iš karto nebuvo pagaminta tiek tautinių kostiumų kaip Stalinmečiu. 35 tūkst. pradžiai.

Žinoma, standartizuoti. Kokie ten regionai. Ir tai, žinoma, sukūrė „tautinio kostiumo tradiciją“, kurią reprezentavo „Lietuvos“ ansamblis: su klumpėmis, prisegamomis kasomis ir pan. 

Po to, Atgimimo metais ir nepriklausomybės metais, autentiškos tradicijos ieškotojai dėjo pastangas rekonstruoti autentiškus kostiumus, pagal regionus, pagal kaimus ir pan. 

Matome, kad viskas veltui. Vėl gaus tauta sau į dantis privaloma tvarka „tautinį kostiumą“ nemokamai. Masiniu būdu. Vienodo standarto (nes nevienodo būtų per brangu).

Ir dar gaus tauta gausiausią per visą modernią Lietuvos istoriją Dainų šventę su silikoniniais „tautiniais šokiais“ ir dainomis, ir rugiapjūtės inscenizacijomis. Gerai dar kad nebus dainos „Šlovė Valstiečių partijai“. O gal bus? Kur dingti iš Lietuvos 2018-aisais nuo tos durnystės? pasakykite man“.

M.Mikutavičius tautinis kostiumas asocijuojasi su geresniais prisiminimais.

„Nerija Putinaitė prisimena sovietmetį. O aš prisimenu savo senelę su tautiniais rūbais, kuriuos buvo išlaikiusi nuo tarpukario ir kuriuos po jos mirties paveldėjo mano mama. Kažkaip mano seneliams tai neatrodė jokia sovietinė klasta. Kiek suprantu tai yra privati iniciatyva ir nei Nerijos, nei jos artimųjų per prievartą su geležinėmis klumpėmis bėgioti nieks nevers“, – rašė dainininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.