Apie nacizmą – ir Vaida Skaisgirė: jai užkliuvo Austėjos Landsbergienės pasisakymas

Po Astos Baukutės nacistinio akibrokšto LRT laidoje „Atspėk daina“, viešojoje erdvėje atsirado labai daug norinčių pasisakyti. Savo nuomonėmis ir komentarais dalijosi gerai žinomi žmonės.

A.Baukutės skandalo tema feisbuke sulaukė daug reakcijų.<br>LR archyvo nuotr.
A.Baukutės skandalo tema feisbuke sulaukė daug reakcijų.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-08 16:42, atnaujinta 2017-04-12 13:41

Viena jų buvo garsi pedagogė Austėja Landsbergienė, kuri viešai feisbuke paprašė „Dviračio žinių“ kūrėjo Haroldo Mackevičiaus nebeleisti Astai Baukutei jos įkūnyti humoristinėje laidoje. Jos nuomone, aktorė peržengė visas ribas ir būti asocijuotam su tokiu asmeniu – gėdinga.

Tačiau ši žinutė nepraslydo pro akis „Videometros“ komunikacijos vadovei Vaidai Skaisgirei. Ji taip pat apie viską išsiliejo socialiniame tinkle, o savo nuomonę net išskyrė į jos galva svarbiausius šios situacijos niuansus.

„O čia, mano galva, visai pro šalį... Stebėjau visą šią istoriją ir kiekvieną jos nulemtą veiksmą. Viena po kitos pasidariau tokias asmenines išvadas:

1. Labai gerbtina LRT pozicija, greita ir atsakinga reakcija. Panašiai elgtis krizinėse situacijose palinkėčiau ir valdžiai. Įvykus baisiam nesusipratimui niekas nepuolė gintis motyvais „nedarbo laikas“, „pirmadienį bus svarstoma“, „pradėjome tyrimą“ ir taip toliau. Juo labiau, neabejoju, jiems patiems nebuvo malonu priimti tokį drastišką sprendimą, nes...

2. Modestas Karnaševičius, kurio kaip žmogaus nepažįstu, tačiau seku jo profesinį kelią ir kuriamus projektus, mano nuomone, yra vienas talentingiausių TV projektų kūrėjų. Kokybiškas turinys yra šio prodiuserio vizitinė kortelė ir man labai gaila, kad kurį laiką, kaip spėju, nepamatysime šio žmogaus projektų eteryje. Aš, beje, tikiu jo pasakytais žodžiais – kai dirbi TV tiek metų, kiek jis, dažnam pavyksta suburti patikimą komandą – nuo operatorių iki montažo režisierių. Natūralu, pasitiki jais ir ne visada patikrini viską pakadriui. Kaip bebūtų, visą atsakomybę neša prodiuseris, jis atsako už kiekvieno savo komandos nario veiksmą. Tikiu, ir visuomeniniam transliuotojui žmogiškąja prasme nebuvo lengva priimti sprendimą, tačiau čia buvo parodytas labai tvirtas stuburas ir aiškus vertybinis pamatas.

3. Asta Baukutė pasirinko labai netinkamą formą savo emocijoms išreikšti ar mėgindama pajuokauti. Aš beveik visu 100% esu tikra, kad ji tikrai nėra antisemitizmo šalininkė ir jos išsišokimas buvo neapgalvotas veiksmas. Astos vietoje aš nebūčiau aiškinusi apie galimybę juokauti visomis temomis demokratinėje valstybėje, aš būčiau atvirai pripažinusi, kad padariau nesąmonę, nieko neturiu prieš žydų tautą, norėjau pajuokauti, bet visiškai nesigavo, susimoviau“, – dėstė Vaida Skaisgirė.

Tačiau atskiru punktu ji išskyrė ir savo poziciją apie A.Landsbergienės pasisakymą.

„Daug apmąstymų iššaukė šis incidentas – apie visuomenės mentalitetą ir sąmoningumą, tautinę diskriminaciją, vertybes, sveiko proto ribas juokaujant ir taip toliau. Tačiau dabar jau man paaiškinkit – o kas čia dabar? Aš labai gerbiu Austėjos Landsbergienės profesinius pasiekimus, veiklą ir jei ji būtų pasisakiusi apie šį incidentą vertybiniu, moraliniu pagrindu, ko gero, tai būtų buvusi dar viena įdomi, pamąstyti priverčianti nuomonė. Tačiau prie ko čia prašymas „Dviračio šou“ kūrėjų pakeisti aktorę, parodijuojant JOS asmenį? Kodėl p. Austėja mano, kad jos asmuo išvis svarbus šio įvykio kontekste? Kol visi diskutuoja apie istorijos skaudulius, tautinius stereotipus, atsakomybę už klaidas, p. Austėjai aktualiausia, kad ji nebūtų asocijuojama su A. Baukute. Ir iš kur toks susireikšminimas...“, – analizavo V.Skaisgirė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.