Žagarės vyšnių festivalis sieks pasaulio Guinnesso rekordo: būtina paisyti aprangos kodo

2018 m. Žagarė švenčia savo miesto įkūrimo 820 m. jubiliejų. Keturioliktasis Žagarės vyšnių festivalis liepos trečiąjį savaitgalį (13-15 d.) kviečia žagariečius ir svečius paminėti šią sukaktį, susiburti ir pajusti Vyšnių festivalio dvasią, kad ir toliau saugotume ir puoselėtume socialinės darnos tradiciją dabarties pasaulyje.

 Žagarė sieks Pasaulio Gineso rekordo.
 Žagarė sieks Pasaulio Gineso rekordo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2018, 1:51 PM, atnaujinta Jul 9, 2018, 5:33 PM

Šių metų Žagarės vyšnių festivalyje sulauksime žymių Lietuvos atlikėjų: grupės Lemon Joy, MAMA apdovanojimų statulėlę pelniusios Monikos Pundziūtės-Monique, „Geriausio metų atlikėjo“ titulą „M.A.M.A.“ apdovanojimuose laimėjusio Daddy Was A Milkman, dainininkės ir dainų autorės GJan, Lietuvą atstovavusios „Eurovizijoje“ Ievos Zasimauskaitės, elektroninės muzikos dueto „Beisoul & Einius“, Marijono Mikutavičiaus, Naktinių Personų ir kitų.

Žagarės žirgyno hipodrome vyks įvairūs konkūrai, parke šurmuliuos Vyšnių turgus, futbolo turnyre varžysis vaikai, suaugę ir veteranai, ištvermingiausi ir sportiškiausi turės galimybę išmėginti save sprinto ar kroso varžybose.

Ypatingą vietą Vyšnių festivalio programoje užims sekmadienį vyksiantis Volkswagen MTB dviračių maratonų taurės 2018 III etapas, kuriame startuos tiek darželinukai, tiek vyresni vaikai, tiek ir suaugusieji. Festivalio kulminacija – publiką džiuginsiąs multimedijos reginys „Lietuvai – 100, Žagarei – 820“. Jis sujungs muziką, vaizdo projekcijas, lazerinių projektorių efektus, animaciją ekrane bei šventinius muzikinius fejerverkus.

Jau ne vienerius metus Žagarės vyšnių festivalis be kaliausių būtų ne festivalis. Kaliausės – neatsiejama šio renginio dalis ir tradicija.

Festivalio metu išmoningai, originaliai padarytos kaliausės ne tik puošia miestą bei žagariečių sodybas, bet ir vietiniai ar miesto svečiai pavirsta „gyvomis kaliausėmis“.

2013 m. Vyšnių festivalis įėjo į istoriją, kai liepos 20 d. Žagarėje buvo pasiektas Lietuvos rekordas – daugiausia kaliausių – net 760 – buvo pastatyta, pakabinta ar kitaip išdėliota Žagarėje.

Šiais metais Žagarės vyšnių festivalio metu ir vėl bus siekiama rekordo, tačiau šį kartą jau ne Lietuvos, o pasaulio, kuris būtų įtrauktas net į Guinnesso rekordų knygą.

Antrąją festivalio dieną, liepos 14 d., 15 val. Žagarės dvaro parke šalia didžiosios festivalio scenos kviečiame visus persirengti „gyvosiomis kaliausėmis“, tapti Guinnesso rekordo dalyviu ir šios istorinės akimirkos liudininku! Nuo 11 val. Žagarės miesto gatvėmis senoviniais automobiliais prariedės kaliausių ralis, o „gyvųjų kaliausių“ registracija vyks nuo 12 val.

Viskas ko reikia, kad taptumėte „gyvąja kaliause“:

Šiaudinės ar medžiaginės skrybėlės,

šiaudų, kyšančių iš po skrybėlės,

palaidinės ar marškinių ilgomis rankovėmis,

kelnių, papuoštų lopais, ir iš jų kyšančių šiaudų,

kaukės, vaizduojančios kaliausę, ar „kaliausiškai“ išpiešto veido.

Žagarė ir žagariečiai nuo seno garsėja savo pravardėmis. Plačiai prigijęs ir posakis, jog „kiekvienas tikras žagarietis būtinai turi turėti pravardę“. Atviras ir laukiantis svečių Žagarės miestas kviečia visus tapti jo dalimi ir ant lopų užsirašyti savo pravardę.

Pasaulio Gineso rekordų vertinimo kriterijai labai griežti, todėl, persirengiant kaliausėmis, būtina paisyti nurodytos aprangos, kad siekiamas rekordas būtų įskaitytas.

Taigi, vykdami į Žagarės vyšnių festivalį nepamirškite „kaliausinės aprangos“ ir ant lopų užsirašyti savo pravardės, nes visi rekordo dalyviai bus apdovanoti išskirtiniais pasaulio Guinnesso rekordo dalyvio sertifikatais.

Paskutinį kartą toks rekordas – „didžiausias žmonių skaičius, persirengęs kaliausėmis“, užfiksuotas dar š.m. pavasarį D. Britanijoje. Norint jį įveikti, Žagarėje turi susiburti daugiau nei 350 „gyvųjų kaliausių“.

Žagarė būtų ne Žagarė, jei nesugalvotų visokiausių keistenybių. 2015 m. Žagarės vyšnių festivalio šūkis buvo „Kalėdos vasarą“.

Jau senai tapo įprasta, jog žagariečiai metus skaičiuoja nuo vieno festivalio iki kito, o per šventę turbūt gausiau nei per Kalėdas pas visus suvažiuoja draugai, giminės ir pažįstami. Jei jau Kalėdos Žagarėje du kartus per metus, tai 2018-aisiais ir kalėdinę eglę per festivalį Žagarės dvaro parke papuošti žadama.

Siekiant Guinnesso rekordo, jo liudininku taps ir pats Kalėdų Senelis. Užfiksavus Guinnesso rekordą, 15.15 val. „gyvosios kaliausės“ bus pakviestos sudalyvauti „Zaptės estafetėje“. Žaidimo tikslas – Žagarės mieste atrasti punktą pagal žemėlapį, pažymėti jo pavadinimą, užsiklijuoti lipduką ir laimėti prizą.

Visus esamus, buvusius žagariečius, Joniškio krašto žmones kviečiame prisidėti ruošiantis šiam neeiliniam įvykiui – galbūt turite senų, nereikalingų rūbų, iš kurių būtų galima paruošti lopus ar rūbus kaliausėms – atneškite juos į Žagarės regioninio parko direkciją (Malūno g. 1, Žagarė).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.