Gatvės vaikų mokykla: „Flying Saucer Gang“ gatvės kultūrą skleidžia sportuodami ant asfalto

Kaip galvojate, kur savo dienas šiandien leidžia jaunuoliai, nuolatos girdintys atsakymą „ne“? Tie, kurie noriai įsivelia į muštynes ar nusikaltimus, kurie dar yra toli nuo pilnametystės, bet jau žino, kaip gauti svaigiųjų medžiagų, ir tie, kurių kalba neįsivaizduojama be keiksmažodžių?

 LR archyvo nuotr.
 LR archyvo nuotr.
 Remigijus su širdies drauge Karolina Meschino.<br> LR archyvo nuotr.
 Remigijus su širdies drauge Karolina Meschino.<br> LR archyvo nuotr.
 Grupės vaikinai. <br> LR archyvo nuotr.
 Grupės vaikinai. <br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 1:24 PM, atnaujinta Jul 27, 2022, 12:35 PM

Retas jų augo saugioje, atsakingoje ir rūpestingoje aplinkoje. Tokio jaunimo namais paprasčiausiai virto gatvė ir apleistos žaidimų aikštelės, kurios, beje, retai būna naudojamos pagal paskirtį. Pagal naujausius duomenis, pateiktus Lietuvos statistikos departamento, daroma išvada, kad Lietuvos miestuose ir regionuose ši problema yra vis dar labai aktuali.

Nors prastos reputacijos rajonuose netrūksta mokymo įstaigų, telkiamos socialinių darbuotojų pajėgos bei pavojingus rajonus stengiamasi atgaivinti naujos statybos namais, tačiau gatvės jaunimo problemos nuo to nedingsta – mokyklinio amžiaus vaikai, nesimokantys mokyklose ir patiriantys smurtą vis dar sudaro reikšmingą visuomenės dalį.

Šioms problemoms spręsti VŠĮ „Integracijos centro“ komanda į Lietuvą atvežė gatvės sporto judėjimą GAME, kurio aktyviais dalyviais tampa socialinių įgūdžių bei užimtumo stokojantis jaunimas. Šio gatvės sporto judėjimo Lietuvoje ambasadoriais tapo populiarios jaunimo trap‘o grupės Flying Saucer Gang vaikinai.

„Studijavau Danijoje, Kopenhagoje, kur GAME judėjimas prasidėjo prieš 17 metų, o aš ieškojau, kur laisvu laiku galėčiau žaisti krepšinį. Atradau GAME, įsimylėjau ir nusprendžiau atvežti šią sveiką gatvės sporto kultūrą į Lietuvą“, – sakė Justinas Liaudinskas, VŠĮ „Integracijos centras“ direktorius.

GAME startas įvyko Kaune, GAME gatvės sporto stovykloje. Joje dalyvavo 70 jaunuolių iš visos Lietuvos, kurie, žaisdami krepšinį, futbolą, kultyvuodami gatvės šokius ir parkūrą, tuo pačiu mokėsi, kaip dirbti su atskirtų, prieštaringų rajonų vaikais, juos įtraukti bei skatinti bendruomeniškumo, lyderystės, kūrybiškumo bei demokratijos vertybes.

Renginyje dalyvavo ir trap‘o grupės „Flying Saucer Gang“ nariai. Vaikinai prisijungė prie sporto treniruočių, vykusių Kalniečių parke bei bendruomenės „Šešios Trim“ lofte. Savo prisijungimą grupės lyderis Remigijus grindė asmeniniu noru keisti šiandienos situaciją: „Man atrodo labai kieta idėja pažindinti jaunimą su sportu. Ypač per gatvės prizmę, koks ir yra GAME tikslas. Su muzika, geromis emocijomis, motyvuotais žmonėmis gali dalintis savo sportine patirtimi“.

Kitas narys, Germanas, kuris be kita ko yra atstovavęs Lietuvos jaunimo futbolo rinktinėms, jam pritarė sakydamas, jog vaikiną žavi tai, kad sportuojant gatvėje nėra prievartos: „Kai vyksta sportiniai specialūs būreliai, nori-nenori, bet esi priverstas ten eiti, kažkokie įsipareigojimai atsiranda. O čia visi daro, nes patys nori“.

Vaikinai, paklausti, ką pasakytų žmonėms, norintiems dirbti su gatvėse laiką leidžiančiomis nemotyvuotomis jaunuolių grupėmis, teigė: „Visų pirmą, tai būtent pasakytumėm, kad pradėkit. Nes, kai pradedi, viskas vyksta savaime – nulis virsta vienetu, po to du, trys ir kylam. Iš savo asmeninės patirties galime pasakyti, kad jeigu užsiimsit sportu, viskas gyvenime daug lengviau seksis.“

Gatvės sporto stovyklos tęsinys – 5 GAME zonos, kuriomis taps Vilniaus miesto Naujininkų rajonas, Kauno miesto Šančių ir Vilijampolės rajonai, Kauno Kalniečių parkas bei Panevėžio miestas. Juose kartą per savaitę jaunuoliai kultyvuos jiems artimas gatvės sporto šakas bei taikys stovykloje išmoktus socialinius, gyvenimiškuosius įgūdžius.

Jų užduotis – būti sektinu pavyzdžiu gatvės jaunimui bei, puoselėjant gatvės kultūrą ir sveikus tarpusavio santykius, įtraukti socialiai atskirtus paauglius. Projekto koordinatorė Jurgita Tamolytė renginio metu teigė: „Mes nenorime sugriauti gatvės kultūros. Ji mus įkvepia, todėl norime parodyti teigiamą, gražiąją jos pusę.“

Organizacijos direktorius J. Liaudinskas jai antrino, susirinkusiam jaunimui sakydamas: „Suteiksime Jums visą reikiamą pagalbą, organizuojant gatvės sporto užsiėmimus Jūsų rajonuose – skirsime sporto inventorių treniruotėms, naujas garso kolonėles, per kurias galėsite leisti muziką. Kartu su projekto partneriais – Futbolo mokykla FT Golas, stipria parkūro ir gatvės šokių bendruomene bei Lietuvos krepšinio federacija nuolatos konsultuosime sportiniais, treniruočių pravedimo klausimais. Jūs tapote milžiniškos GAME bendruomenės dalimi, todėl niekada šiame prasmingame kelyje neliksite vieni“.

Tuo tarpu grupės Flying Saucer Gang nariai jau dabar noriai prisideda prie tolimesnių veiklų ir GAME zonų organizavimo. Jie stovykloje dalyvavusiems jaunuoliams pažadėjo drąsiai žengti ant asfalto bei vakarais sportuoti kartu tam, kad įkvėptų gatvės vaikus ir parodytų, jog sportuojant konkurencija – nėra pagrindinis dalykas. Gatvėje prasmingam tikslui siekti ir žmogaus socialiniams įgūdžiams tobulinti savo vietą ras kiekvienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?