Dėl koronaviruso Nijolė Oželytė nevyksta į kruopščiai suplanuotą kelionę: „Nejuokinga“

​Visame pasaulyje įsisiūbavus koronavirusui – galvosūkis planuojantiems keliones. Tiek Lietuvos, tiek užsienio šalims imantis griežtų saugumo priemonių, atšaukiant renginius, koncertus, sabdant ugdymo įstaigų veiklą nesaugu vykti ir į seniai suplanuotas keliones.

Nijolė Oželytė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Oželytė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Oželytė.<br>T.Bauro nuotr.
Nijolė Oželytė.<br>T.Bauro nuotr.
Nijolė Oželytė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nijolė Oželytė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2020, 6:26 PM, atnaujinta Mar 12, 2020, 9:12 PM

Vieni linkę rizikuoti ir savo planų neketina keisti, o kiti vardan savo ir aplinkinių saugumo – lieka namuose. Tokį sprendimą priėmė ir aktorė, nepriklausomybės akto signatarė, politikė Nijolė Oželytė (65 m.).

Moteris pasakojo iki paskutinės minutės svarsčiusi vykti ar nevykti į kovo 12 dieną suplanuotą kelionę į Singapūrą. Galiausiai ji tvirtai apsisprendė apsaugoti ne tik save, bet ir aplinkinius – kelionę praleido.

Šia žinia ji pasidalijo socialinio tinklo paskyroje.

„Į ilgai lauktą išsvajotą kelionę lėktuvas šiandien išvyko be manęs. Ir tai ne slidinėjimas Italijoje, tai kosmosas, kaip sakytų mano anūkė, tai seniai ir kruopščiai suplanuota mėnesio trukmės kelionė.

Lėktuvas išskris be manęs ne dėl to, kad bijočiau numirti. Pavyko mirties tamsos baimę, kuri kankino visą gyvenimą, panaikinti šviesiais atradimais ir patirtimis (jokios mistikos ar religijos, grynas materializmas, nors subtilus).

O ir atlikau viską, ką pareiga liepė – vaikai užauginti, pareiga žmonėms ir valstybei irgi atlikta pagal sugebėjimus.

BET! Juk yra tikimybė, kad grįžęs iš kelionės tu apie 20 dienų, pats nieko nejausdamas, vaikščiosi ir kvėpuosi mirtimi tiesiogine šio žodžio prasme.

Vištgaidžiai, kurie laiko save ereliais, laksto kosminiu greičiu automobiliais ir žudo žmones, kiti bėgioja per raudoną šviesą ir pražudo save, o infantilai spjaudo į ilgą inkubacinį periodą turinčio, todėl mirtinai visai žmonijai pavojingo viruso grėsmę ir durnai krizendami, „ant visko padėję“ ir „pasaulinės valdžios biznio planą“ viruse įžvelgę, varo ten, iš kur grįš visų aplinkinių budeliais.

Nejuokinga. Kviečiu keliauninkus pajusti pasiaukojimo dėl kitų malonumą, jis tikrai nėra menkesnis, nei rizikingos kelionės abejotini ir baime apsikrėsti sukaustyti džiaugsmai“, – rašė N.Oželytė.

Ji buvo ne viena. Nijolė pasakojo, jog tarp keliaunininkų, planavusių skristi į Singapūrą, atsirado dar viena moteris, kuri lygiai taip pat apsisprendė nevykti.

„Susitarėme ta proga abi nueiti kavos“, – su šypsena kalbėjo moteris ir pridūrė, jog tikisi, kad toks sprendimas įkvėps kitus paisyti atsakingų institucijų siūlymų ir susilaikyti nuo kelionių.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad koronaviruso (COVID-19) židiniais laikomų šalių, iš kurių grįžusieji žmonės turėtų paisyti karantino, buvo išplėstas.

Dabar koronaviruso židiniais paskelbtos Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija.

Visų keliautojų, grįžusių iš paveiktų teritorijų, ir toliau prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei 14 dienų sekti savo sveikatos būklę. Per šias 14-lika dienų rekomenduojama vengti socialinių kontaktų (nesilankyti viešose vietose, pagal galimybes nesinaudoti viešuoju transportu, stengtis laikytis ne mažiau kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, nesikviesti svečių į namus ir pan.). Nuo šiol izoliacijai namuose (saviizoliacijai) sveikiems ir neturėjusiems sąlyčio su sergančiuoju koronaviruso liga žmonėms nebebus išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Tuo atveju, jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), nedelsiant skambinti telefonu skubios pagalbos telefonu 112, pranešti apie susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų nurodymus.

Jei per dvi savaites ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Visą informaciją su tiksliomis instrukcijomis, kaip elgtis, trumposiomis SMS žinutėmis gaus visi keliautojai. Svarbu tai, kad skirtingi operatoriai žinutes išsiunčia skirtingu metu, o žinutes gauna visi, kurių mobilieji telefonai buvo gavę pasveikinimo žinutes atvykus į užsienio šalį. Jei keliautojas roamingo paslauga nesinaudoja, žinutės negaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.