Koronavirusu užsikrėtęs M. Kazlauskas nejautė tipinių simptomų: „Sistema neveikia taip, kaip turėtų“

Lietuvoje sparčiai daugėjant koronaviruso atvejams, vienas jų – pramogų pasaulyje. Jis diagnozuotas neseniai iš Dominikos Respublikos grįžusiam renginių vedėjui Mantui Kazlauskui. Žinią, jog koronaviruso testas teigiamas, vyras sužinojo sekmadienį.

Mantas Kazlauskas pasakojo, kad jokių koronaviruso simptomų nejautė. Išsitirti paskatino nežymus sunegalavimas ir kitų kartu keliavusių asmenų teigiami testų rezultatai.<br>lrytas.lt montažas.
Mantas Kazlauskas pasakojo, kad jokių koronaviruso simptomų nejautė. Išsitirti paskatino nežymus sunegalavimas ir kitų kartu keliavusių asmenų teigiami testų rezultatai.<br>lrytas.lt montažas.
Mantas Kazlauskas.<br> „Drama queen“ nuotr.
Mantas Kazlauskas.<br> „Drama queen“ nuotr.
Mantas Kazlauskas.<br> „Drama queen“ nuotr.
Mantas Kazlauskas.<br> „Drama queen“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 4:36 PM, atnaujinta Mar 24, 2020, 11:39 PM

Mantas naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, jog jokių koronaviruso simptomų nejautė. Išsitirti paskatino nežymus sunegalavimas ir kitų kartu keliavusių asmenų teigiami testų rezultatai.

„Visiems sakau, kad aš nesergu, aš turiu patvirtintą COVID-19 virusą, esu jo nešiotojas, bet nesijaučiu ligonis. Simptomai buvo ne tokie, kuriuos galėčiau identifikuoti kaip kad būčiau užsikrėtęs šiuo virusu.

Tačiau pagrindiniai signalai buvo iš žiniasklaidos, kai pradėjo skelbti visą informaciją, kiek žmonių yra patvirtintų, kur, kokiais būdais galimai užsikrėtusių.

Tuomet mes aptikome tam tikras detales, kurios leido identifikuoti, jog galimai yra užsikrėtusių žmonių, kurie keliavo kartu su mumis.

Laukėme, kol Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) atstovai susisieks su mumis ir duos instrukcijas, kaip elgtis. Deja, nesulaukėme.

Po kiek laiko pastebėjau, jog man užgulė nosis. Galvojau, jog tai alerginė reakcija. Apsitvarkėme namus, kaip aš juokauju, tačiau ta alergija nepraėjo.

Vieną vakarą pasimatavau temperatūrą. Ji buvo 37,1–37,2. Nežymi. Neatrodė, jog tai vienas iš COVID-19 indikatorių“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vyras.

Pastebėjęs šiuos sveikatos pakitimus Mantas nusprendė paskambinti karštąja koronaviruso linija. Kadangi norinčiųjų atlikti tyrimą yra be galo daug, per plauką vyrui pavyko gauti laiką ir sužinoti, ar yra užsikrėtęs šiuo virusu.

„Pasidariau tekstą ir po paros nesulaukiau jokio skambučio, nors SAM tiesiogiai skelbė prieš tai dieną atliktų testų rezultatus. Ėmiau ieškoti informacijos, kaip aš galėčiau gauti savo tyrimo rezultatus. Skambinau 1808, jie man pasakė, kad aš turėčiau laukti skambučio arba trumposios žinutės su informacija.

Tuo metu viena bičiulė papasakojo, kur apie tai ieškojo informacijos. Nuėjęs į esveikata.lt radau informaciją, jog mano COVID-19 testas yra teigiamas“, – kalbėjo vyras.

Mantas pasakojo, kad sužinojęs apie teigiamą tyrimo rezultatą reagavo ramiai.

„Nejaučiau nei streso, nei nerimo, nes nejaučiau jokių didelių simptomų. Iki šiol jaučiuosi gerai ir džiaugiuosi, kad esu vienas iš tų asmenų, kuris lengva forma persirgs. Iki šiol mes laukiame žinių, rekomendacijų iš tų žmonių, kurie kažkiek nusimano, kaip reikėtų elgtis toliau šiuo atveju. Kol kas jų nesulaukiame.

Labai džiaugiamės, kad nuo pat pirmos grįžimo dienos esame saviizoliacijoje ir nesame bendravę nė su vienu pašaliniu žmogumi“, – su šypsena kalbėjo vyras.

Tik tuomet, kai Mantas savo istorija pasidalijo socialinio tinklo paskyroje ir apie jo atvejį pasirodė straipsniai žiniasklaidoje, su juo iš privačios klinikos susisiekė šeimos gydytoja.

„Jai tikrai nebuvo privalu man skambinti ir ji neturi kokių nors  įpareigojimų. Ji rekomendavo man nusipirkti tam tikrų papildų imunitetui stiprinti, gerti šviežiai spaustas apelsinų sultis, nes jose yra tam tikro fermento, kuris galimai kovoja su šiuo virusu. Žinoma, tai nėra oficialu. Tiek informacijos, kaip man elgtis toliau, ir turiu“ , – pasakojo jis.

Pradėjęs viešai kalbėti apie koronaviruso diagnozę, vyras pasakojo sulaukęs begalės laiškų iš žmonių, kurie domisi šiuo virusu ir pataria, kaip Mantui elgtis toliau. Vyras pasakojo, jog viešai pripažinti, kad užsikrėtė virusu, nebuvo lengva.

„Tikrai žinau, kad daugelis nenorėtų ir net neplanuoja to daryti. Aš labai palaikiau Justiną Ragauskaitę, kuri pirmoji pranešė, jog serga COVID-19. Linkiu jai sveikatos!

Mane patį paskatino tai padaryti, kad neturime apie tai informacijos, ir pastebėjome, jog sistema neveikia taip, kaip turėtų veikti.

Kaip žinote, aš pats dirbu renginių organizavimo sferoje. Nežinia, kaip į šį mano pareiškimą reaguos klientai, ir neaišku, kaip bus su mano darbu, kuris šiuo metu dėl karantino yra sustojęs.

Nelengva šią diagnozę buvo paviešinti ir dėl artimųjų, kurie sulaukė begalės skambučių, kaip ir aš pats su klausimais, ar aš nemirštu.

Noriu skleisti tą pozityvią mintį, kad ir koks šis virusas mums nežinomas ir baisus, kad ir kiek daug pasaulyje yra mirčių ir susirgimų, tačiau kartais pasitaiko ir lengvų atvejų, apie kuriuos galime šnekėti.

Svarbiausia – saugokime vieni kitus, neikime iš namų ir nepamirškite higienos“, – kalbėjo vyras.

Pasiteiravus, kokie tolesni Manto veiksmai, jis atsakė:

„Kadangi nesu niekaip informuotas, aš nežinau, ką aš turėčiau daryti. Kiek žiniasklaidoje skaičiau ir kiek man sakė šeimos gydytoja, galimai man po 7 dienų turėtų būti atliktas pakartotinis testas, kad sužinotume, ar aš dar sergu, ar ne, bet kol kas nežinau, ar tą man reikės padaryti, kadangi neturiu jokios informacijos.“

Papildysime Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) komentaru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.