Saulius Urbonavičius-Samas ragino visuomenę nesibaiminti fejerverkų

„Geriau drauskime „britvas“ gatvėse, burzgiančias kasdien, o menui leiskime gyvuoti. Fejerverkai yra saugu, o svarbiausia – smagu ir gražu“, – taip spaudos konferencijoje pareiškė vienas iš festivalio „Vilniaus Fejerija“ dalyvių, grupės BIX lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

 Saulius Urbonavičius-Samas.<br>T.Bauro nuotr.
 Saulius Urbonavičius-Samas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 10:37 AM

Festivalio rengėjų teigimu, šventiniam renginiui, vykstančiam nuo 2009-ųjų, buvo iškilęs pavojus dėl visuomenėje pasigirstančios fejerverkų kritikos.

„Kartą pašventę, ežiukų tikrai neišgąsdinsime, kasdien juos gąsdinam gerokai smarkiau. Vingio parke ir taip pilna triukšmo, mašinos, koncertai, kiti renginiai vyksta tikrai dažnai. Nekalbant apie naktimis kriokiančius motociklus. Jei jau kažką drausti, tai geriau juos. Tad nustokime baimintis, nesusikaustykime, leiskime pasidžiaugti fejerverkų menu“, – ragino festivalyje pasirodymą surengsiantis Samas.

Jam antrino festivalio „Vilniaus Fejerija“ direktorius Gytis Lagunavičius, pasidžiaugęs, jog buvo įsiklausyta į mokslininkų argumentus.

„Chemijos daktarai atliko tyrimus ir nustatė, jog profesionalios pirotechnikos poveikis žmonėms ir aplinkai yra minimalus ir visuomenėje dažnai perdėdamas. Šiuos žodžius išgirdo ir savivaldybės valdininkai, fejerverkai yra legalūs, tad turime visas galimybes daryti savo šou. Rugsėjo 24 dieną visus kviečiame grožėtis įspūdingu, maksimaliai kokybišku ir saugiu reginiu“, – žurnalistams sakė G. Lagunavičius.

Lietuvos chemikų draugijos pirmininko, docento daktaro Rimanto Vaitkaus kartu su kolegomis ruoštoje pažymoje apie pirotechnikos gaminių įtaką aplinkai pažymima, jog profesionalūs fejerverkai, jei jų rengimo tvarka yra reglamentuota, sukelia tik minimalią oro ir dirvos taršą, o „triukšmo lygis yra kur kas mažesnis dėl didesnio atstumo nuo žiūrovų ir tobulesnės naudojamos įrangos“.

Lietuvos pirotechnikų asociacijos pirmininkas Ovidijus Barkauskas ragino kalbėti ne emocijomis, o rimtais argumentais. „Pilna tyrimų, kurie rodo, jog šiuolaikinių fejerverkų išskleidžiamas anglies dvideginis sudaro vos 0,7 proc. viso per metus pasaulyje išmetamo šios medžiagos kiekio. Lyginant, transporto imtis sudaro atitinkamai 39 proc, pramonės – dar daugiau. Šiuolaikiniai fejerverkai atitinka visus ES reikalavimus ir direktyvas. Taigi dėl saugumo esame išties ramūs“, – tvirtino O. Barkauskas.

Festivalio „Vilniaus Fejerija“ organizatoriai pažymėjo, jog didžioji dalis renginio programos bus demonstruojama fejerverkų festivalyje PYRONALE Berlyne, išsiskiriančiame itin aukštais saugumo ir ekologijos standartais. Jų esą bus laikomasi ir Vilniuje.

„Festivalio kulminacija – fejerverkų profesionalų BLIKAS įspūdingas ir jaudinantis šou – buvo rodytas garsiausiuose Europos festivaliuose, pelnęs ne vieną apdovanojimą, tad mums tai bus rimčiausias jėgų išbandymas norint dar geriau pasirodyti Vingio parke“, – teigė festivalio „Vilniaus Fejerija“ prodiuserė Nijolė Ruzgienė.

Organizatoriai praneša, jog rugsėjo 24 d. Vingio parke vyksiančiame festivalyje padangę užlies įspūdingos ugnies ir fejerverkų spalvos bei raštai, skambės geriausia ir laiko patikrinta muzika. Šių metų muzikinėje programoje dalyvaus legendinė Lietuvos grupė BIX. Konkursinėje programoje varžysis pirotechnikų komandos iš Meksikos, Lenkijos ir Rumunijos. Programą vainikuos BLIKAS – žėrintis fejerverkų karolių vėrinys, lydimas genialios klasikinės muzikos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.