Po Klaipėdos draudimo E. Dragūno-Selo gerbėjai kyla į kovą: miesto vadovai priminė priežastį

Pastaraisiais metais tik dėl skandalų ir problemų skambantis atlikėjas Egidijus Dragūnas-Selas sulaukė ir dalies klaipėdiečių užtarimo.

Egidijus Dragūnas-Selas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Dragūnas-Selas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eglė Jurevičiūtė

Jan 27, 2023, 3:55 PM, atnaujinta Jan 27, 2023, 4:04 PM

Dar kovo mėnesį nuaidėjęs skandalingu pasisakymu apie Rusijos karą Ukrainoje atlikėjas sulaukė aiškios visuomenės žinutės – po pasisakymų pasigirdo raginimai neiti į jo koncertus, o pramogų pasaulio ryklys Arūnas Valinskas tiesiai šviesiai pasiūlė užmiršti tokį asmenį, kaip E.Dragūnas-Selas.

Tačiau pats atlikėjas tikisi sugrįžimo būtent Klaipėdoje, kurios miesto savivaldybės administracija jau parodė, ką mano apie E.Dragūno-Selo koncertus.

Uostamiesčio savivaldybė šią savaitę pranešė, kad nesuteikė leidimo liepą rengti koncerto Vasaros estradoje.

Klaipėdos miesto savivaldybė rašte nurodė, kad įprastai po E.Dragūno-Selo koncertų Vasaros estradoje gaunami gyventojų skundai ir fiksuojami įvairūs pažeidimai.

Administracija tuomet nurodė, kad leidimo neišduodamas „renginiams, kurių metu, policijos arba renginių koordinatoriaus nuomone, gali kilti riaušės arba tokie renginiai pagal savo pobūdį gali sukelti neigiamą visuomenės reakciją ar pasipriešinimą, arba yra gauta objektuvių duomenų ar kita informacija dėl galimų pažeidimų.“

Po tokio sprendimo E.Dragūnas-Selas kreipėsi į savo gerbėjus.

Kaip lrytas.lt rašė anksčiau, „Sel“ grupės feisbuko paskyroje buvo apeliuojama būtent į klaipėdiečius.

Piktinosi, kad Klaipėdoje „ir taip nieko nevyksta“

Kaip rašo „Vakarų ekspresas“, dalis klaipėdiečių sureagavo į atlikėjo žodžius. Jie paskelbė peticiją, kad Klaipėdos miesto savivaldybė atšauktų savo sprendimą.

Per kiek daugiau nei valandą nuo peticijos paskelbimo buvo surinkti 3199 klaipėdiečių parašai. O prabėgus parai parašų kiekis jau siekė beveik 9 tūkst.

„Jei jau draudžiate šį koncertą, tada drauskite ir visus likusius. Visiems turi galioti vienodi įstatymai!“ – situaciją komentavo Irmantas.

Peticiją pasirašiusieji klausinėjo, kodėl vieniems renginiams estrada yra atvira, o kitiems keliami kur kas didesni reikalavimai.

„Dainų šventė tęsiasi savaitę, o „Sel“ koncertas vyksta tik vieną vakarą. Nustokite diskriminuoti Klaipėdą, čia ir taip niekas nevyksta. Naktiniai klubai yra 5 ir tai visi sugrūsti ant krantinės.

Gal nebejuokaukit, baigiat miestą numarinti. Su nostalgija prisimenu, kaip prieš 20 m. Klaipėda ošė, virė gyvenimas, o žmonės buvo linksmesni ir labiau atsipalaidavę“, – rašė klaipėdietė Deimantė.

„Sel“ gerbėjų manymu, leidus atlikėjui surengti koncertą, Klaipėda turėtų finansinės naudos ir niekas nekeltų pasipiktinimo bangos.

„Reiktų suprasti, kad tai miestui atneša daug pelno. Tokių atlikėjų kaip E. Dragūnas Lietuvoje yra labai mažai. Jis suburia tūkstančius klausytojų, kurie atvykę nuomojasi viešbučius, perka maistą, naudojasi „parkingu„ ir čia išleidžia pinigus. Kol nepradėsime galvoti apie naudą Klaipėdai, tol šviesesnės ateities nematysime“, – teigė klaipėdietis Viktoras.

Pasak klaipėdietės Eimantės, demokratinėje šalyje panašūs draudimai apskritai neturėtų egzistuoti.

„Žiūrovai nuspręs, ar jiems eiti, ar ne, o ne Klaipėdos valdžia. Įdomu, ar kas nors registruoja, kiek skundų po grupės koncerto sulaukiama? Gal tai yra tik tuščias burbulas.

Netoli estrados įsikūrę klaipėdiečiai privalo suprasti, jog gyvena renginiams skirtos vietos pašonėje ir kartais reikia prisitaikyti.

Nejaugi nepasitenkinimą dėl triukšmo ėmus reikšti senamiestyje gyvenantiems žmonėms bus atšaukiamas Šviesų festivalis ar Jūros šventė?“ – svarstė mergina.

Skaičiavo skundus

Klaipėdos Miško kvartalo bendruomenės pirmininkas Antanas Gimbutas patikino, jog yra tekę nugirsti, kad kai kurie gyventojai skundžiasi dėl per didelio garso, tačiau nė vienas žmogus asmeniškai su juo nesusisiekė ir neišreiškė prieštaravimo, kad šis renginys įvyktų.

A. Gimbutas svarstė, kad galbūt sklindanti garsi muzika dažniau kelia erzelį vyresnio amžiaus žmonėms arba mažus vaikus auginančioms šeimoms.

Visgi pašnekovas suabejojo, ar būtinos tokios kardinalios priemonės, kaip koncerto uždraudimas.

„Galbūt reiktų atrasti sprendimą, kuris padėtų vieningai sutarti visiems – tiek koncerto organizatoriams, tiek ir gyventojams bei miesto Savivaldybei.

Pavyzdžiui, renginį organizuoti ne iki 1 val., o iki 23 val. arba, sumažinus garsą, leisti atlikėjui dainuoti ilgiau.

Klaipėdoje bei Vasaros estradoje ir taip stinga švenčių, jaunimui trūksta veiklos, pramogų. Jeigu imsime drausti ir tuos, kurie dar vyksta, situacija gali dar labiau suprastėti“, – svarstė A. Gimbutas.

Klaipėdos apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyriaus duomenimis, užpernai liepos 3-iąją Vasaros estradoje vykusio grupės „Sel“ koncerto metu, nuo 17 val. iki 2 val., užregistruoti šeši skundai.

Iš jų trys – dėl galimų muštynių ir po vieną dėl triukšmo, galimo disponavimo narkotinėmis medžiagomis bei galimo apsauginės veido kaukės nedėvėjimo.

Klaipėdos miesto savivaldybė sureagavo į pasirodžiusią peticiją. Lrytas.lt portalui paklausus, ar sprendimas neleisti rengti koncerto susijęs ir su pateisinimų neturinčiais E.Dragūno-Selo pareiškimais apie Rusijos karą Ukrainą buvo pateiktas toks Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Mariaus Poimansko atsakymas: „Sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad vykusių SEL koncertų metu, buvo pažeidžiami Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymuose ir leidimuose organizuoti renginį nurodyti reikalavimai (renginiai trukdavo ilgiau nei buvo leidžiama, garso slėgio lygiai viršydavo Lietuvos higienos normos HN 33:2011 didžiausius leidžiamus triukšmo ribinius dydžius), todėl pagal renginių organizatorių pateiktą prašymą vadovaujantis Renginių organizavimo viešojo naudojimo teritorijose taisyklių 21.5 p. priimtas sprendimas koncertui leidimo neišduoti.“

Pareiškimas apie karą Ukrainoje pribloškė daugelį

Išties socialiniuose tinkluose muzikos gerbėjai skilo į kelias dalis. Kol vieni gynė atlikėją ir reikalavo leisti jam surengti koncertą Klaipėdoje, kiti priminė, kad E.Dragūnas-Selas koncerto turėtų negalėti surengti dėl savo pasisakymų.

Būtent kovo mėnesį atlikėjas „Instagram“ nusprendė pasisakyti apie Rusijos invaziją į Ukrainą, savo žodžiais sukeldamas didelę pasipiktinimo bangą.

„Daugelis manęs klausia, ką aš manau apie viską ir kodėl aš tyliu... Mano nuomonė yra tokia, kad yra žmonės, kurie sukuria ginklą, yra žmonės, kurie paliečia ginklą, yra žmonės, kurie gali šauti į žvėrį, yra žmonės, kurie gali šauti į žmogų. Tai vat tie, ten, kur sėdi ir šaudosi... Tai vyksta natūralus planetos išvalymas. Tegul jie ten b*** šaudosi, tegul jie ten... Aš už taiką“, – tada pasakė atlikėjas.

Būtent po šių žodžių nuo jo nusisuko dalis renginių organizatorių. Tuomet A.Valinskas paskelbė, kad kreipėsi į Lietuvos savivaldybes, kurios prašė neleisti koncertų rengti šalies atlikėjams, kurie stoja į Rusiją pusę ar kitaip iškoneiveikia už savo laisvę kovojančią Ukrainą.

„Karo akivaizdoje tokios, atsiprašant, nuomonės nėra demokratijos ir žodžio laisvės išraiška. Tai yra paprasčiausiai pritarimas karui ir Rusijos agresijai, atviras stojimas žudikų pusėn. Už tokius dalykus turėtų būti baudžiama kaip už sovietų okupacijos neigimą, nacistinės ir sovietinės atributikos platinimą. Tačiau didžiausia bausmė tokiems būtų visuomenės požiūris. Todėl kreipiuosi į visas 60 Lietuvos savivaldybių su nuoširdžiu prašymu – organizuodami įvairiausius renginius ir miesto šventes (kurios rengiamos už mokesčių mokėtojų pinigus), tiesiog pamirškite šiuos veikėjus – Egidijų Dragūną, Gytį Paškevičių, grupę „Rebelheart“. Deja, bet manau, kad sąrašas negalutinis. Pirmoji į šį prašymą jau atsiliepė Zarasų savivaldybė, raštiškai patvirtinusi, kad šių atlikėjų savo renginiuose tikrai nepageidauja“, – tuomet skelbė A.Valinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.