Maisto gaminimas žinomai atlikėjai ne tik nesvetimas, bet ir mėgstamas užsiėmimas, o svarbiausia – jog gastronominės patirtys sujungia.
Tai, ką išmoko iš savo šeimos moterų Viktorija stengiasi perduoti savo vaikams – gerai žinomai verslininkei, dainininkei Gabrielei Grygolaitytei-Vashai ir Angelai.
„Mūsų šeimoje skaniai gamino močiutė, skaniai gamina mama, savo patirtimi ir žiniomis ji dalinosi su manimi, na o aš tai perduodu savo dukroms“, – naujienų portalui Lrytas pasakojo žinoma moteris.
Ne vienerius metus virtuvėje besisukanti Viktorija atvira – ji gamina tiesiog iš pajautimo.
„Dažnai prieskonius tarpusavyje derinu juos pauosčius. Ne paslaptis, turim valgyti kas dieną, todėl racionas skiriasi.
Būna visaip – ir kažkas paprasto, greito, ir iš anksto apgalvotų patiekalų, kuriems skiriu daugiau laiko.
Kartais tiesiog, degu noru išmėginti kažką naujo, bet turime ir savo šeimos tradicinius, mėgstamus patiekalus“, – atviravo atlikėja.
Nors Viktorija stengiasi, jog jos gaminamas maistas būtų kuo įvairesnis, pasidalijo tais patiekalais, kurie jos šeimos nariams nepabosta.
„Daržovių troškinys, greitasis plovas, vištienos sultinys su lapša, turim taip vadinamą šeimos kepsnį, kugelis – yra dažnai mūsų namuose sutinkami pasirinkimai.
Žinoma, dažnai patiekalų atsiradimą racione nulemia ir sezonas“, – pridėjo ji.
V. Mauručaitė prasitarė ir kaip atrodo jos šeimos stalas švenčių ar pasisėdėjimų su kompanija metu.
„Per šeimos šventes visada būna tradicinė balta mišrainė, tačiau mėgstu pagaminti ir kažką naujo.
Svečius vaišinu tuo, ko nesu dar niekada gaminus arba jau patikrintais ir mėgstamais patiekalais. Dažniausiai maisto eksperimentų šeimoje reikia tik man vienai.
Džiaugiuosi, kad tie eksperimentai kartais būna įvertinti ir draugų. Šeimos nariai jau turi savus poreikius ir lūkesčius, dažnai nori mėgstamų ir žinomų namuose gaminamų patiekalų“, – dalijosi Viktorija.
Įvairovę mėgstanti žinoma moteris pridėjo, jog dėl šios priežasties ji niekada neturėjo vieno patiekalo, kuris keltų prisiminimus ir sentimentus.
„Maistas ir jo ragavimas man kaip ritualas, proga, pomėgis. Maistas man reiškia labai daug tai bendravimas, pažinimas, atradimai ir galima tęsti be galo be krašto.
Tai vienas nuostabesniu malonumų gyvenime. Turint galimybę tai patirti yra didelė laimė.
Tiesa, į vaikystę visada nukelia vištienos sultinys su namine lapša (makaronais)“, – kalbėjo ji.
Dainininkės šeimoje yra itin pamėgtas ir vienas ypatingas pyragas. Dalindamasi receptu Viktorija pridėjo, jog jis puikus tiek šiltas tiek atvėsęs.
Viktorijos Mauručaitės sūrus varškės-sūrio pyragas:
700 g. šaldytos sluoksniuotos (tinka ir bemielė, ir mielinė) tešlos
1 kiaušinio trynys
500 g. varškės
200 g. fermentinio sūrio
2 šaukštai grietinės
Saujelė šviežių krapų
Saujelė šviežių bazilikų
3–4 skiltelės česnako
Druska, juodieji pipirai
Viduržemio jūros prieskoniai arba mėgstamos žolelės
2 kiaušinių baltymai
3–4 pomidorai
Gaminimas: Iš atšildytos sluoksniuotos tešlos suformuojamas pyrago pagrindas, dugnas ir kraštai. Sujungimai gali būti aptepami kiaušinio plakiniu.
Varškė sumaišoma su stambiai tarkuotu fermentiniu sūriu, dedama grietinė, įberiami smulkiai supjaustyti krapai, bazilikai, česnakai, druska, pipirai, Viduržemio jūros prieskoniai.
Kiaušinių baltymus išplakame iki standumo, sudedami į varškės masę ir viską atsargiai išmaišome. Įdarą reikia paskirstyti ant tešlos pagrindo.
Ant viršaus uždedame griežinėliais supjaustytus pomidorus. Pyrago kraštai ištepami kiaušinio trynio plakiniu.
Kepama iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškyla ir gražiai apskrunda.
Jei norisi, į varškės ir sūrio masę gamina dėti ir saulėje džiovintus smulkintus pomidorus.