Regos negalią turintiems žmonėms – unikali programėlė

Bendrovė „Kauno autobusai“ sukūrė regos negalią turintiems kauniečiams originalią programėlę „KVT Balsas“. Ją nemokamai parsisiuntę į išmanųjį telefoną iš „Google Play“ parduotuvės, aklieji ir silpnaregiai galės nesunkiai sužinoti į viešojo transporto stotelę atvykstančios transporto priemonės maršruto numerį ir kryptį.

Bendrovė „Kauno autobusai“ sukūrė regos negalią turintiems kauniečiams originalią programėlę „KVT Balsas“.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Bendrovė „Kauno autobusai“ sukūrė regos negalią turintiems kauniečiams originalią programėlę „KVT Balsas“.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Jakubauskienė

Dec 15, 2016, 1:37 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:45 AM

Ieškojo įvairių sprendimų

Pasak bendrovės „Kauno autobusai“ generalinio direktoriaus Mindaugo Grigelio, sulaukę nusiskundimų dėl žmonių su regos negalia patiriamų sunkumų viešajame transporte, įmonės darbuotojai ėmėsi ieškoti išeities. „Išnagrinėjome, kokios sistemos veikia kituose pasaulio miestuose. Nusprendėme kurti kažką savito, originalaus. Dabar galime drąsiai teigti, kad mūsų sukurta „KVT Balsas“ programėlė yra unikali, niekur kitur pasaulyje nenaudojama.“

Įmonės vadovas džiaugiasi, kad „Kauno autobusų“ Informacinių technologijų skyriaus vadovas Paulius Lengvenis, jau sukūręs ne vieną pasaulyje pripažintą inovatyvų sprendimą, ėmėsi šio gana sudėtingo darbo.

„Domėjomės užsienio šalių patirtimi, svarstėme įvairius variantus. Pasitarę su silpnaregių atstovais, apsisprendėme sukurti programinę ir techninę įrangą, kuri, naudojantis išmaniuoju telefonu, suteiktų galimybę identifikuoti tikruoju laiku atvykstantį autobusą arba troleibusą ir pateiktų informaciją apie jį“, – sako P. Lengvenis.

Visose bendrovės „Kauno autobusai“ transporto priemonėse sumontuotos aktyviosios žymos, „Bluetooth“ ryšiu nuolatos siunčiančios informaciją, kurią atpažįsta išmanieji telefonai. „Parsisiuntęs programėlę, neregys arba silpnaregis gali pats nusistatyti, kokiu atstumu stotelėje gaus informaciją. Vienoks atstumas tinkamesnis neregiams, kitokis – silpnaregiams“, – aiškina P. Lengvenis.

Šiuo metu aktyviosios žymos montuojamos ir viešojo transporto stotelėse. Neregiui arba silpnaregiui atėjus į stotelę, kurioje yra aktyvioji žyma, programėlė automatiškai aptinka ją ir pateikia informaciją tikruoju laiku apie artimiausiu metu atvykstančią transporto priemonę. Tokiu būdu nematančiam arba prastai matančiam žmogui nereikia naršyti išmaniajame telefone ir ieškoti „KTV Balsas“ programėlės.

„Tai tarsi švieslentė, tik įgarsinta. Aktyviosios žymos bus sumontuotos šimte Kauno viešojo transporto stotelių, nors švieslentes kol kas galima rasti tik penkiasdešimtyje. Ši funkcija naudinga ne tik neregiams bei silpnaregiams, bet ir matantiems žmonėms“, – sako P. Lengvenis.

Lėšų programėlei sukurti skyrė įmonė „Kauno autobusai“. Pasak M. Grigelio, neregiams skirta naujovė – socialinis projektas, kuriuo bendrovė linkusi dalytis ir su kitais miestais. „Įdiegti mūsų sukurtą sistemą nebūtų sunku, ypač miestuose, kur naudojama maršrutų planavimo programinė įranga „Mobis. Pikas“. Jei kitų miestų vežėjai į mus kreiptųsi, mielai suteiktume ir vertingų patarimų.“

Žmonės su regos negalia patenkinti

Žmonės, turintys regos negalią, ypač patenkinti dėl to, kad programėlė jiems nebuvo pristatyta jau sukurta, jos kūrėjai nuolat bendradarbiavo su Kauno aklųjų ir silpnaregių centro atstovais.

„Dalyvavome kūrimo procese, dvi savaites turėjome galimybę išbandyti programėlę, išsakyti pastabas. Tad ypač vertinu kūrėjų geranoriškumą, jie atsižvelgdavo į visus mūsų pasiūlymus ir prašymus“, – sako programėlę testavęs Saulius Kavaliauskas.

Jo teigimu, ypač patogu, kad programėlės nereikia ieškoti išmaniajame telefone, žmogui su regos negalia atėjus į viešojo transporto stotelę, kur sumontuota aktyvioji žyma, ji aktyvinama savaime. „Naršyti telefone, matyti ar sužinoti, kokia programa įjungta, kokia – ne, silpnaregiui arba neregiui sudėtinga. Taigi džiaugiamės, kad bendrovė „Kauno autobusai“ įgyvendino šį mūsų pageidavimą.“

S. Kavaliauskas sako, kad jam teko daug keliauti, tačiau kauniečiams pristatyta programėlė – viena geriausių, kokias jam teko matyti. „Be abejo, visada yra ką tobulinti, tačiau iš esmės viskas veikia gerai. Nematančiam žmogui ypač vertingas garsinis signalas, įspėjantis, kad transporto priemonė atvyks mažiau nei už minutės. Tai padeda neregiui pasiruošti lipti į autobusą arba troleibusą“, – sako S. Kavaliauskas.

Visgi Kauno aklųjų ir silpnaregių centro atstovas pageidautų, kad vežimo paslaugas teikianti įmonė atkreiptų dėmesį į garso kokybę transporto priemonėse, pavadinimai turėtų skambėti aiškiau. „Regos negalią turinčiam žmogui sunku susiorientuoti, kokioje vietoje yra autobusas arba troleibusas. Tenka skaičiuoti stoteles, baimintis, kad neapsiriktum. Jei garsinė informacija būtų pateikiama patikimai, mums keliauti po miestą būtų paprasčiau“, – kalba S. Kavaliauskas. Vežėjai žada atsižvelgti ir į šias žmonių su regos negalia pastabas.

„Kauno autobusų“ generalinis direktorius sako, kad nuo idėjos sukurti naują programėlę neregiams ir silpnaregiams iki jos įgyvendinimo praėjo daugiau nei pusmetis. „Džiaugiamės, kad programėlė jau veikia. Artimiausiu metu bus įdiegtos naujos funkcijos, kurios bus naudingos visiems, besinaudojantiems viešuoju transportu. Visgi lauksime ir keleivių atsiliepimų bei pasiūlymų, atsižvelgdami į juos, programėlę dar labiau tobulinsime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.