Spalio mėnesį – apie donorystę

Kiekvienais metais visas spalio mėnuo skiriamas organų donorystės idėjai populiarinti, visuomenės švietimui šia tema. Spalio mėnesį visuomenė, kartu su žmonėmis gyvenančiais po organų persodinimo operacijų, kviečiama į įvairius renginius – žygius, bėgimus, paskaitas.

Rimvydas Vekerotas, 10 m. gyvena su persodinta širdimi.<br>„Gyvastis“ archyvo nuotr.
Rimvydas Vekerotas, 10 m. gyvena su persodinta širdimi.<br>„Gyvastis“ archyvo nuotr.
Žygio dalyviai ir palaikymo komanda.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Žygio dalyviai ir palaikymo komanda.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Aušra Degutytė, idėjos iniciatorė.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Aušra Degutytė, idėjos iniciatorė.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Irma Juodienė 16 m. gyvena su persodintu inkstu.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Irma Juodienė 16 m. gyvena su persodintu inkstu.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Žydrūnas Kučinskas

Oct 17, 2016, 2:29 PM, atnaujinta Apr 9, 2018, 2:51 PM

Ugnė Šakūnienė, Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė, 32 metus gyvenanti su persodintu inkstu, sako: „Dalyvaudami įvairiuose renginiuose, mes ne tik parodome, kad žmonės su persodintomis širdimis, inkstais, kepenimis, plaučiais gali gyventi visavertį gyvenimą, bet ir pagerbiame donorus, padėkojame donorų šeimoms, skaudžią akimirką priėmusioms sprendimą dovanoti gyvenimą sunkiai sergantiesiems.“

Bėgo už organų donorystę

Savaitgalį keli šimtai sporto aistruolių dalyvavo jau dešimtąjį kartą organizuotame ir tradiciniu rudens bėgimu tapusiame renginyje „Vilniaus 20 km bėgimas“. Prieš trejus metus šis bėgimas įgavo ir socialinę prasmę. Jis skiriamas organų donorystei populiarinti. „Aš bėgu už organų donorystę“ – tokiu šūkiu į Vilnių buvo kviečiami visi, neabejingi organų donorystei. Dalyviai galėjo įveikti 3,5 km, 10 km, 20 km bėgimo distancijas arba galėjo rinktis 3,5 km ir 10 km šiaurietiško ėjimo rungtį.

Dėkingi už gyvenimą

Labiausiai donorystės prasmę supranta ir įvertina žmonės, gyvenantys su persodintu organu, bei jų artimieji. Renginiuose gausiai dalyvaujantys Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ nariai yra gyvi pavyzdžiai, parodantys donorystės naudą. Žmonių, gyvenančių su persodintais organais, dalyvavimo tikslas ne tik švietėjiškas. Kartu išreiškiamas dėkingumas donorams, jų artimiesiems už suteiktą galimybę gyventi.

Lietuvos asociacijai „Gyvastis“ renginyje atstovavo Rimvydas Vekerotas, kuris jau 10 metų gyvena su persodinta širdimi. „Turiu atidirbti už gautą didžiausią gyvenimo dovaną, todėl mano dalyvavimas nėra atsitiktinis“, – sako Rimvydas.

Kartu su Rimvydu bėgo Stasys Laniauskas, kuris jau 9 metus gyvena su persodintomis kepenimis. Stasys savo bėgimą skyrė draugui Rolandui, kuriam prieš kelis mėnesius atlikta kepenų transplantacija.

500 km pėsčiomis už donorystę

Kiek anksčiau organizuotame žygyje pėsčiomis „Nemuno kilpomis“ iš 3 tūkst. dalyvių keliasdešimt ėjo „Už organų donorystę! Už gyvenimą!“. Tarp einančiųjų buvo 5, kurie gyvena su persodintu inkstu, 5 laukiantys inksto transplantacijos, jų šeimų nariai, draugai. Visi kartu žygio dalyviai nuėjo 500 km vaizdingais Prienų ir Birštono maršrutais.

„Gegužės mėnesį vykusiame žygyje „100 km pajūriu“ už donorystę ėjo trise, dabar mūsų buvo 40. Tikimės, kad kitame žygyje už donorystę eis apie 100 dalyvių“, – pasidžiaugė Aušra Degutytė, eiti už donorystę idėjos iniciatorė.

Vieni už kitus

Tie, kurie patys negali bėgti ar dalyvauti žygyje pėsčiomis, visuomet mielai palaiko savo draugus. Nešini plakatais su užrašais „Gyvenu su persodintu inkstu“, „Ačiū donoro artimiesiems už dovanotą širdį“, „Dėkoju už gyvenimą“ Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ ir „Kauno Gyvasties“ nariai išsiskiria iš didžiulės minios. Palaikymo komanda taip išreiškia savo dėkingumą pritariantiems donorystei ir donorų artimiesiems.

Lietuvos asociacija „Gyvastis“, pagerbdama donorus, išreikšdama pagarbą jų šeimų nariams, primena, kad sunki liga, kai vienintelė galimybė gyventi yra organo transplantacija, gali ištikti kiekvieną. Inkstai, širdis, plaučiai, kepenys gali nustoti funkcionuoti po gripo komplikacijos, apsinuodijus vaistais ar grybais, po traumų ar genetinių susirgimų. Todėl organų donorystės propagavimas – vienas svarbiausių „Gyvasties“ tikslų.

„Jei apie organų donorystę prieš kelerius metus buvo nedrąsu ir nejauku kalbėti, tai pastaraisiais metais jaučiamas didesnis visuomenės palaikymas ir pritarimas. Labai šaunu, kai renginių organizatoriai palaiko šią idėją“, – kalbėjo „Kauno Gyvasties“ pirmininkė Irma Juodienė.

Žygio „Nemuno kilpomis“ organizatoriai vienbalsiai pritaria, kad ėjimas už donorystę – ne tik įdomi, bet ir labai tauri misija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.