Ryžius ėdantis lėtasis loris žvilgsniu pavergė internautų širdis (video)

Turbūt dauguma pripažins – lėtasis loris – vienas mieliausių gyvūnų pasaulyje. Savo neįtikėtinai didelėmis akimis, pūkuotu kailiu ir svaiginančia ramybe lėtasis loris pelnė žmonių simpatijas. Reto ir egzotiško gyvūno šeimininkas užfiksavo, kaip jo augintinis, vardu Kinako, nuo dienos šviesos slepiasi dėžutėje. Iš „namelio“ jis išlenda tik apimtas alkio. Vaizdo siužetas, kuriame lėtasis loris ėda ryžius, sulaukė ir smalsuolių, ir gyvūnų gerovės sergėtojų dėmesio. Vieniems šis reginys sukėlė malonius jausmus, kitiems - pyktį ir nepasitenkinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Apr 2, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:47 PM

Tarp delnų susuktu nedideliu virtų ryžių kamuoliuku šeimininkas išprovokavo didžiaakio gyvūno smalsumą. Vos tik šeimininkas priartino gardų ryžių kąsnelį prie lėtojo lorio buveinės, gyvūnas ištiesė letenėlę ir tvirtai sugriebė skanėstą. Veriančiu žvilgsniu stebėdamas šeimininką, lėtasis loris ėmė pasigardžiuodamas krimsti ryžius.

Portale „Youtube“ video įrašą patalpinęs vartotojas, slapyvardžiu Strongstyleboy, teigia, kad lorį įsigijo gyvūnų parduotuvėje Japonijoje. Esą ši lorių rūšis specialiai išveista, kaip naminių lorių atmaina.

Tarp interneto vartotojų ryžius ėdantis loris sukėlė diskusijų bangą. „Jis toks mielas ir žavus. Norėčiau jį apsikabinti“, - komentaruose rašė slapyvardžiu Nomorepainfultears pasivadinęs vartotojas.

„Laukiniai gyvūnai negali gyventi namuose. Lėtasis loris į žmonių rankas papuola nelegaliu būdu“, - baisėjosi internautas Willjojo.

Teiginiui, kad tai naminis gyvūnas, prieštarauja gyvūnų gerovės puoselėtojai. Lėtųjų lorių išsaugojimo projekto „Little Fireface“ iniciatorė ir Oxford Brookes universiteto profesorė Anna Nekaris sako, kad šie gyvūnai negali būti naminiais gyvūnais. Tai vieninteliai nuodingi žinduoliai, kurie sparčiai nyksta.

„Lėtieji loriai savo gleivinėje turi nuodų. Jei loris įkąstų žmogui, skausmas būtų vos pakeliamas. Be to, gali kilti ir grėsmė gyvybei“, - tikino A. Nekaris.

Lėtųjų lorių akys – ypatingai didelės, todėl net ir nakties tamsoje gali matyti objektus, esančius už 8 kilometrų. Jos labai jautrios šviesai. „Tai gyvūnas, kuris gali gyventi tik laukinėje gamtoje“, - teigė judėjimo už lėtųjų lorių išsaugojimą iniciatorė.

Šių žinduolių akys maksimaliai išsiplečia tuomet, kai jie bijo. Būtent taip jos išsiplėtusios vaizdo įraše.

Anot A. Nekaris, namuose laikomiems lėtiesiems loriams dažniausiai ištraukiami dantys. Taip žmonės apsisaugo nuo mirtinų nuodų. Žmonės, namuose auginantys šį neįprastą gyvūną, nesuvokia, kad prisideda prie sparčiai nykstančios žinduolių rūšies. „Ištraukus dantis lėtiesiems loriams itin dažnai patenka infekcijos. Tikimybė, kad loris, kuriam ištraukti dantys išgyvens – labai maža. Nuo infekcijų miršta kas antras didžiaakis“, - apgailestavo profesorė.

Laisvėje lėtieji loriai gyvena iki 20 metų, nelaisvėje – vos 2 metus. Laukinėje gamtoje loriai minta vaisiais, vabzdžiais, medžių sakais ir gėlių nektaru.

Lėtieji loriai – laukiniai gyvūnai, paplitę Pietų Azijoje ir tropinėje Afrikoje. Pasak gamtosaugininkų, jie negali būti laikomi namuose, kaip katės, šunys, šeškai ar žiurkėnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.