Dar viena Azijos šalis siekia uždrausti valgyti šunų mėsą: daugumai pritariant, atsirado ir skeptikų

Pietų Korėja planuoja nutraukti prieštaringai vertinamą šunų mėsos valgymo praktiką. Nors šalyje šunų mėsą vis dar vartoja tik nedidelė mažuma žmonių, ši senovinė praktika sulaukė aštrios užsienio žiniasklaidos ir gyvūnų teisių gynėjų kritikos. Dabar prie raginimų uždrausti šią praktiką prisijungė ir šalies jaunosios kartos atstovai.

Šunys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šunys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šunys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šunys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šunys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šunys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šunys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šunys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 8:19 AM

Lapkričio 17 d. surengtame brifinge vyriausybė pranešė, kad per metus planuoja priimti specialų įstatymą, draudžiantį veisti, skersti, platinti ir parduoti šunis maistui.

Įgyvendinant šį įstatymą, šunys bus išbraukti iš šalies Gyvulininkystės įstatymo, taip pripažįstant jų, kaip gyvūnų draugų, statusą.

Kiek Pietų Korėjoje paplitusi šunų mėsa?

2022 m. Pietų Korėjos nacionalinis transliuotojas KBS pranešė, kad visoje šalyje maistui auginama daugiau kaip pusė milijono šunų, o 1 600 restoranų prekiauja šunų mėsa.

Praėjusių metų vasario mėn. duomenimis, Žemės ūkio, maisto ir kaimo reikalų ministerijos duomenimis, buvo 1 156 ūkiai, kuriuose šunys auginami mėsai, ir 34 skerdyklos.

Įmonėms bus suteiktas trejų metų lengvatinis laikotarpis, kad gamintojai galėtų pereiti prie kitos veiklos ar užsidaryti, o nuo 2027 m. prasidės kovos su šunų skerdimu veiksmai. Verslams taip pat bus teikiama vyriausybės parama.

Ar draudimas valgyti šunų mėsą bus priimtas?

Pietų Korėjos valdančioji konservatyvioji Liaudies jėgos partija remia naujausius raginimus uždrausti valgyti šunų mėsą. Didžiausia jų varžovė – Demokratų partija – taip pat pareiškė, kad pritaria šiam draudimui.

Todėl mažai tikėtina, kad 2024 m. balandį vykstančių rinkimų rezultatai gali pakenkti sprendimui.

Gyvūnų teisių grupės „Korea Humane Society International“ (Korea HSI) ir tyrimų agentūros „NielsenIQ“ 2023 m. atlikta apklausa parodė, kad visuomenė taip pat pritaria draudimui – 57 proc. iš 1 500 respondentų pasisakė už.

Daugiau nei 86 proc. apklaustų suaugusiųjų teigė, kad ateityje neketina valgyti šunų, nepriklausomai nuo to, ar valgė anksčiau.

Apklausoje taip pat paaiškėjo, kad 40–50 metų amžiaus žmonės vis dažniau neigiamai vertina šunų mėsą ir vis dažniau sutinka, kad reikia saugoti gyvūnų gerovę.

Tačiau siūlomas draudimas sulaukė ir nemažai pasipriešinimo, o po pranešimo apie draudimą prie Nacionalinės asamblėjos pastato Seule surengtas pramonės grupės mitingas.

Jie teigė, kad įstatymas „atims iš žmonių pagrindinę teisę valgyti“ ir „neapsaugos ūkininkų“, praneša Pietų Korėjos dienraštis „The Hankyoreh“.

Parengta pagal euronews.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.