Atskleidė, kodėl jūsų katė bijo vandens: yra kelios priežastys

Jūsų kačiukas gali mėgti taškyti į savo indelį įpiltą vandenį ar lakti jį iš čiaupo, tačiau jis beveik visada stengsis išvengti pasiplaukiojimo.

Kai nemiega, katės apie pusę laiko praleidžia prausdamos save liežuvėliu. Tad nieko nuostabaus, kad joms nepatiks, kai tokio svarbaus darbo rezultatas bus sugadintas.<br>123rf nuotr.
Kai nemiega, katės apie pusę laiko praleidžia prausdamos save liežuvėliu. Tad nieko nuostabaus, kad joms nepatiks, kai tokio svarbaus darbo rezultatas bus sugadintas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-26 11:41, atnaujinta 2018-07-26 12:32

Katės yra žinomos kaip didelės akvafobės. Bet ar žinote, kodėl jos taip vengia vandens? Jeigu esate bandę išmaudyti katę, galėjote įsitikinti, kad kačių santykis su vandeniu yra sudėtingas.

Daugumai kačių vanduo patinka, jos mėgsta sušlapinti letenėles vonioje ar net pakišti galvas po iš krano tekančia srovele.

Kai kurių veislių naminės katės kartais mėgsta ir plaukioti. Pavyzdžiui, turkų van katės net yra pravardžiuojamos „plaukiojančiomis“, dėl jų potraukio vandeniui.

Nepaistant to, kad katės gali plaukti ne blogiau už šunis, paprastai jos vengia tai daryti. Kodėl? Mokslininkai ir gyvūnų specialistai mano, kad taip yra dėl įvairių priežasčių.

Gebėjimas plaukti – ne pranašumas

Visų pirma dėl evoliucijos. Kaip rašoma interneto portale mnn.com, nors šiltame klimate gyvenančios kačių šeimos atstovė kartais mėgsta atsigaivinti vandens telkinyje, dauguma naminių kačių kilę iš sausų regionų, kur mokėjimas plaukti išgyvenimui nebuvo būtinas.

„Naminės katės yra kilę iš arabiškų laukinių kačių, – interneto portalui „Mental Floss“ pasakojo Bristolio universiteto, Veterinarijos mokyklos profesorius daktaras Johnas Bradshowas. – Jų protėviai gyveno teritorijoje, kur buvo labai mažai didelių vandens telkinių. Joms niekad neprisireikė išmokti plaukti. Tai nesuteikė joms jokio pranašumo“.

Nepaisant to, kad katės tarp mūsų gyvena tūkstantmečiais, jų pagrindiniai instinktai nepasikeitė. Pasak mokslininkų komandos iš kelių mokymo įstaigų, tarp jų – Vašingtono Universiteto medicinos mokyklos ir Teksaso A&M universiteto, „jos yra pusiau prijaukintos“.

Tai reiškia, kad katės visada stebi potencialius pavojus ir nori būti pasiruošusios, jeigu tektų pulti arba gintis. Kai katės kailis būna šlapias, jos svoris padidėja, o tai padidina pažeidžiamumo galimybę užpuolimo metu. Šių mokslininkų tyrimų rezultatai buvo paskelbti žurnale PNAS.

Nemaloni patirtis

Kita priežastis, dėl kurios katės vengia vandens, yra neigiama patirtis arba patirties trūkumas. Jeigu katė pateko į smarkią liūtį, turėjo šokti iš pilnos vonios ar buvo baudžiama apipurškimais, nieko nuostabaus, kad vanduo joms nepatinka.

Nepratusios prie vandens katės, gali jo nemėgti, nes jos pasikliauja savo įpročiais ir nemėgsta netikėtumų.

Katės, kurios nuo mažens buvo prausiamos, ar tos, kurios pačios priprato prie vandens, gali mėgti maudytis. Tačiau bandymas katę prausti priverstinai, gali jai sukelti reakciją, kuomet ji bus pasiruošusi arba pulti, arba gintis. Dėl to galite nukentėti jūs arba jūsų katė ir dėl to jai vanduo pradės patikti dar mažiau.

Sugadina jų triūsą

Pagaliau katėms dėl daugelio priežasčių nepatinka būti šlapioms.

Kai nemiega, katės apie pusę laiko praleidžia prausdamos save liežuvėliu. Tad nieko nuostabaus, kad joms nepatiks, kai tokio svarbaus darbo rezultatas bus sugadintas.

Be to, katės turi daugybę įvairių kvapo liaukų, gaminančių feromonus, kuriuos jos naudoja teritorijai pažymėti ir bendrauti. O vanduo, ypač iškvėpintas vonios ar chemiškai apdorotas, turi specifinį kvapą, kuris gali nuslopinti natūralius kvapus.

Maža to, kad šlapias kailis yra sunkus. Jis pasidaro šaltas ir apsunkina judėjimą.

„Jų kailis greitai neišdžiūva, o permirkusioms būti nepatogu“, – paaiškino gyvūnų elgesio specialistė Kelley Bollen portalui „LiveScience“.

Vanduo – tai grobis

Taigi, jeigu kačių nedomina plaukiojimas, kodėl tiek daug kačių vandenį taško iš savo indelių ir taip įdėmiai stebi vandenį vonioje?

Pasirodo, jas domina ne pats vanduo, o tai, kaip jis atrodo ir juda.

„Tas vibruojantis paviršius, šviesos atspindžiai, katės smegenyse užprogramuoti kaip grobis, – teigė J.Bradshawas. – Ne todėl, kad jis šlapias. Todėl, kad jis juda ir skleidžia įdomius garsus. Tai, kas juda, yra potencialus maistas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.