Kasdien naudojamos priemonės gali būti pavojingos augintiniams: patarė, kaip pasirinkti

Dekoratyvinė kosmetika ar paprasčiausios higienos priemonės yra neišvengiamos kiekvieno žmogaus kasdienybėje. Tačiau retai susimąstoma, jog kasdien ant veido odos tepamas kremas, naudojama kreminė pudra, blakstienų tušas bei daugybė kitų dekoratyvinės kosmetikos ir higienos priemonių galėjo būti testuotos su gyvūnais.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ggi.lt

Jan 25, 2020, 8:07 PM, atnaujinta Jan 25, 2020, 9:01 PM

Deja, šiais laikais nors ir didėja tendencija trauktis iš rinkų, kuriose išnaudojami gyvūnai, didžioji dalis įmonių neatsisako vivisekcijos, o pirkėjai rinkdamiesi prekę dažnai nė neatkreipia dėmesio, ar ji ekologiška ir nekenkianti aplinkai bei gyvūnams.

Vivisekcija – mokslinio tyrimo metodas, kurio metu, siekiant ištirti organizmo funkcijas ir įvairių medžiagų veikimą, yra operuojamas gyvas gyvūnas. Tai, be abejo, jam sukelia skausmą ir kančias, o dėl patiriamo streso ir tik tiriamo gyvūno organizmui specifinio atsako į tam tikras medžiagas, gauti rezultatai gali būti netikslūs ir neteisingi žmogaus organizmo atžvilgiu.

Šiomis dienomis su vivisekcija vis dar galima dažnai susidurti, o įmonės, nedrįstančios pasinaudoti moderniomis alternatyvomis ar gailinčios tam išlaidų, stabdo biomedicinos mokslų tobulėjimą ir kelia pavojų žmonių sveikatai bei aplinkai.

Kita vertus, šiuo klausimu internete galima rasti daug informacijos apie įmones, kurios yra draugiškos gyvūnams, taip pat yra be galo ilgas sąrašas tų, kurios nė neplanuoja ieškoti alternatyvų. Tokia vieša informacija gali būti naudinga besirenkantiems naujas kosmetikos priemones ar ieškantiems natūralesnio ir gyvūnams draugiško produkto. Pavyzdžiui, organizacijos „PETA“ puslapyje galima rasti sudarytą paieškos sistemą, kurioje nurodžius tam tikros įmonės pavadinimą yra pateikiamas atsakymas, ar ji testuoja gaminius su gyvūnais, ar ne. 

Galima pasidžiaugti, kad Lietuvoje irgi atsiranda atsakingų prekių ženklų, kurie yra prieš bandymus su gyvūnais ir nori prisidėti prie jų gerovės. Daugiau informacijos apie ne tik užsienio šalyse, bet ir Lietuvoje gaminamą draugišką kosmetiką gyvūnams galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.