Narkotikų ieškantiems šunims – mirtinas pavojus: gali nužudyti vos keli grūdeliai naujos medžiagos

Jungtinėse Amerikos Valstijose pastebimas didėjantis tarnybinių šunų perdozavimo narkotikais atvejų skaičius. Dauguma jų pasireiškia gyvūnams, kurie padeda policijos pareigūnams aptikti narkotikus patikrų metu. Šunys, kurie savo darbą atlieka daugiausia uostydami, susiduria su rimtu pavojumi sveikatai dėl naujų narkotikų, tokių kaip fentanilis.

Tarnybinis šuo darbe.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Tarnybinis šuo darbe.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Tarnybinis šuo darbe.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Tarnybinis šuo darbe.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2022, 4:30 PM

Šiaurės Amerikos policijos tarnybinių šunų asociacijos prezidentas Rickas Ashabranneris teigė, kad opioidų pavojus teisėsaugos šunims kelia didelį susirūpinimą.

Fentanilis yra 30–50 kartų stipresnis už heroiną. Vos keli įkvėpti fentanilio grūdeliai gali sukelti šuniui perdozavimą, o policijos pareigūnas tai gali pastebėti per vėlai.

Amerikos veterinarijos asociacija skelbia, kad pavieniai pranešimai rodo, jog keletas šunų buvo perdozavimo arba įtariamo perdozavimo aukos. Tarp jų ir trys policijos šunys, kuriems pasireiškė klinikiniai fentanilio poveikio požymiai. Visiems šiems gyvūnams gyvybės buvo išsaugotos.

Policijos pareigūnai nusikaltimo vietoje ieškodami miltelių, kuriuose gali būti fentanilio, dėvi respiratorius, kaukes nuo dulkių, latekso pirštines ir marškinius ilgomis rankovėmis.

Kaip bandoma gyvūnus apsaugoti?

Pilnai išdresuoti narkotikų ieškančius šunis kainuoja apie 30 000 JAV dolerių, tad teisėsaugos institucijos ieško būdų, kaip apsaugoti šiuos pareigūnų pagalbininkus.

Šunims skirti oro filtrai yra naujas būdas apsaugoti tarnybinius gyvūnus nuo opioidų įkvėpimo. Veiksmingo oro filtro naudojimas policijos šuniui užtikrina apsaugą nuo kenksmingų opioidų.

Kolorado valstija visas savo kinologų komandas aprūpina Narcanu – vaistu nuo perdozavimo. Kanados policija dresuoja šunis su skystu, o ne milteliniu fentaniliu, kad sumažintų poveikio riziką dresūros metu. Merilendo valstijos policija taip pat vežasi Narcaną ir yra apmokyti anksti nustatyti pirmuosius perdozavimo simptomus: per didelį seilėjimąsį bei prasidedantį šlubavimą.

Policijos departamentams ieškant būdų apsaugoti savo keturkojus pareigūnus, nauji sprendimai, tokie kaip oro filtras šunims ir vaistai nuo perdozavimo, padės šiems svarbiems gyvūnams išlikti saugiems dirbant su pavojingomis medžiagomis.

Parengta pagal prnewswire.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.