Konservuotas ėdalas: kokiems šunims jis skirtas?

Vieni šunis šeria gryna mėsa, kiti maisto likučiais nuo pietų ar vakarienės stalo, treti – sausu ar konservuotu maistu. Tiesa apie pastarąjį šunų augintojai žino ne daug arba laikosi nuomonės, kad konservai yra skirti tik išrankiems dekoratyviems šuniukams, mažiems šuneliams pamaloninti arba senyviems šunims, kurie sunkiai sukramto kietesnį maistą. Tad kam iš tiesų skirtas konservuotas šunų maistas?

Ar šuo kramto kiekvieną granulę? Ne, jis šluote iššluoja dubenėlį.<br>123rf
Ar šuo kramto kiekvieną granulę? Ne, jis šluote iššluoja dubenėlį.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:14 AM

Konservai šunims dažniausiai gaminami iš kokybiškos mėsos. Be to, konservuose yra sultinio drebučių, įvairiomis proporcijomis paskirstytų daržovių. Į šunų konservus paprastai nededama pigių priedų – sojų arba grūdų priemaišų, konservantų, dažiklių ar skonio stipriklių.

Konservų pagrindą sudaro mėsa - paukštiena, jautiena, triušiena arba ėriena. Pigesniuose, vadinamuose ekonominiuose, šunų konservuose gali būti ir subproduktų, pavyzdžiui, galvijų inkstų, plaučių, kepenų, uodegų ir kt.

Vienas svarbiausių šuns maisto rodiklių – produkto švara. Pagrindinis konservuoto šunų maisto privalumas - sandarioje konservų dėžutėje gerai išsilaikantis natūralus produktų kvapas ir skonis. Į tokią pakuotę nepatenka kenksmingų mikrobų ar pavojingų bakterijų.

Šunų dantenomis besirūpinantys šeimininkai kartais mano, kad šuo dantų apnašas valosi ir dantenas pamasažuoja tik kramtydamas sausą maistą. Tačiau tai nebūtinai yra tiesa. Šunys iš prigimties yra mėsėdžiai – pažiūrėkite, kaip ėda alkanas šuo. Ar šuo kramto kiekvieną granulę? Ne, jis šluote iššluoja dubenėlį, todėl apie dantų apnašų, o ypač nuo krūminių dantų, „valymą“ kalbėti neverta.

Šuo ėda gabalais, jo skrandis ir žarnynas prisitaikę virškinti gabalus, o ne vientisą masę ar košę. Konservais šeriamas šuo laka mažiau vandens, tad jo išmatų kiekis mažesni. Konservuotą šunų maistą dažniau giria mažųjų šunų veislių augintojai. Jų teigimu, šuniukai noriai ėda konservus, augintinių kailis atrodo puikiai. Taip pat augintojai tvirtina, kad konservai optimizuoja šuns svorį.

Galbūt stambesnių šunų, kuriems reikia daugiau ėdalo, augintojus atbaido konservų kainos. Juk šerti sausu maistu yra pigiau, jo galima įsigyti didelėmis pakuotėmis. Tačiau tiesa ta, kad sauso maisto porcija yra didesnė – jo suėdama daugiau. Veterinarų nuomone, konservuotas šunų maistas ypač tinka šlapimo takų ligomis sergantiems ir nutukusiems keturkojams. Tokio maisto šuo suėda mažiau nei sauso, tačiau jaučiasi sotus, gauna pakankamą kalorijų ir maistingųjų medžiagų kiekį.

Tad ką rinktis? Sausą ar konservuotą maistą šunims? Juk abi šias rūšis kūrė šunų mitybos specialistai, profesionalai. Atsižvelkime į savo šuns poreikius, amžių, sveikatos būklę ir parinkime tai, kas jūsų šuniui geriausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.