Patyręs motociklininkas Baliui Bardauskui davė svarbų patarimą

2009 metų Dakaro ralis motociklininkui Šarūnui Paliokui baigėsi taip pat, kaip ir Baliui Bardauskui. Abu motociklininkai tų metų lenktynėms intensyviai ruošėsi, bet patirties stoka sutrukdė finišuoti.

Šarūnas Paliokas ir Balys Bardauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šarūnas Paliokas ir Balys Bardauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Balys Bardauskas ir Stephane'as Peterhanselis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Balys Bardauskas ir Stephane'as Peterhanselis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2017, 11:30 AM

Š. Paliokui ranka lūžo trečiame etape ir jis iš lenktynių buvo priverstas pasitraukti. Tame pačiame etape abi rankas susilaužė B. Bardauskas.

Tik neįtikėtinų valios pastangų dėka bei malšinant skausmą vaistais B. Bardauskas lenktyniavo dar tris dienas. Galiausiai septintame greičio ruože jis nusprendė trauktis iš lenktynių.

„Sunkiausia buvo išlaikyti vairą“, – grįžęs į Lietuvą taip tuomet žiniasklaidai komentavo Š. Paliokas, tvirtinęs, jog rengiantis Dakaro raliui fiziškai ruošė ne tas raumenų grupes, kurias reikėjo labiau treniruoti.

2018 metų sausio mėnesį Pietų Amerikoje rengiamame Dakaro ralyje startuosiantis vienintelis Lietuvos motociklininkas B. Bardauskas sako, kad pasimokė iš ankstesnių klaidų.   

Sunkiausia įveikti nuovargį

Dabar jis labiausiai stiprina riešus, kuriems ir teks didžiausias krūvis, tačiau Š. Paliokas turi ką patarti Baliui. Dakaro ralyje jis jau trečius metus iš eilės padeda automobilių lenktynininkui Antanui Juknevičiui.

„Susikaupęs nuovargis gali būti pačiu didžiausiu išbandymu. Motociklininkams tenka didžiausias krūvis, nes po greičio ruožų lieka labai nedaug laiko pailsėti“, – pabrėžia Š. Paliokas.

Sportininkas pasakojo, kad po pirmojo greičio ruožo visiems atrodo, kad važiuoti yra smagu.

„Bet po penkių ar šešių etapų susikaupia nuovargis, kuris sumažina koncentraciją ir atsiranda dėmesio stoka, nors kai po ratais pasikeičia danga, tau reikia kiekvieną kartą žaibiškai persiorientuoti“, – aiškino Š. Paliokas.

Pasak jo, Dakaro ralyje trasos pagrindas gali keistis kas penkiolika minučių.

„Man nepavyko susitvarkyti su nuovargiu, kuris atsirado dėl miego trūkumo. Baigus greičio ruožą, negali iš karto eiti ilsėtis – turi sutvarkyti dar visą krūvą reikalų ir pasiruošti kitos dienos etapui.

Balys ir aš miegodavome tik po tris-keturias valandas. Per tokį laiką visiškai atstatyti jėgas tiesiog neįmanoma“, – prisiminė Š. Paliokas.

Šypsenos greitai dingsta

A. Juknevičiaus komandos narys pasakoja, kad iki šiol Dakaro ralyje akylai stebi motociklininkus.

„Pirmas dvi dienas jie būna švytintys ir laimingi, bet vėliau kasdien jų šypsenos vis blėsta ir blėsta. Tie, kurie važiuoja paskutiniai, po lenktynių etapo valgyti eina vos vilkdami kojas“, – pasakojo Š. Paliokas.

Kai kurie sportininkai, jo teigimu, po 500 km etapo finiše tiesiog nukrenta nuo motociklo ir negali pasikelti. „Ne vieną tokį mačiau“, – sakė Š. Paliokas.

Jis ragino B. Bardauską įvertinti ir tai, kad kai kurie etapai vyks aukštikalnėse, kur truks deguonies.

„Jeigu Balys nori pasiekti finišą, jam reikėtų važiuoti atsargiai. Tiesiog koncentruotis į finišą Argentinoje. Tas susitelkimas jam padės išsaugoti ir save, ir techniką“, – pridūrė Š. Paliokas.

B. Bardauskas startuos motociklu „KTM 450 Rally Replica“.

Paskutinį kartą Dakaro ralyje Lietuvą motociklininkas (Gintautas Igaris) atstovavo 2013 metais, bet tuomet finišo nepasiekė.

40-asis Dakaro ralis vyks 2018 metų sausio 6–20 dienomis Peru, Bolivijoje ir Argentinoje. Iš viso numatyta keturiolika etapų.

Pirmąjį etapą sportininkai pradės iš Limos. Motociklininkų lenktynėse užsiregistravo 167 sportininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.