Kelių gaidelį ištraukti gali ir apsukrus advokatas

Ar įmanoma išvengti atsakomybės, jei girtą vairuotoją sučiupo policijos pareigūnai? Pasirodo, įmanoma. Tereikia pasisamdyti gerą advokatą, kuris sugebėtų vienus metus pavilkinti teismo procesą. Ir viskas.

Net jei girtą vairuotoją sustabdęs policininkas surašė pažeidimo protokolą, jis gali išsisukti nuo bausmės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Net jei girtą vairuotoją sustabdęs policininkas surašė pažeidimo protokolą, jis gali išsisukti nuo bausmės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys ("Vartai")

Dec 20, 2012, 2:35 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:22 PM

Pažeidėjus gelbėja Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnis, kuriuo reglamentuojamas bausmės paskyrimo terminas. ATPK 35-ajame straipsnyje numatoma, kad nuobauda turi būti paskirta per 6 mėnesius nuo pažeidimo padarymo. Išimtiniais atvejais terminas gali būti pratęstas, bet tai gali padaryti teismas, ir ne ilgiau kaip iki metų.

Pratempti šį laikotarpį ir yra pagrindinė užduotis teisininkui, pasamdytam ginti pažeidėjo interesus.

Neįvyko keturi posėdžiai

Puikus vilkinimo pavyzdys gali būti Joniškio tarybos narys Kęstutis Mačiulis, kuris šių metų gegužę girtas įkliuvo Šiaulių pašonėje.

Darbo partijos veikėjo vairuojamas visureigis „Toyota Land Cruiser” taip vinguriavo, kad kelyje budintys patruliai nutarė patikrinti vairuotoją. Alkoholio matuoklis parodė, jog Darbo partijos narys yra girtas – alkoholio koncentracija jo kraujyje siekia net 2,46 promilės.

Joniškio turizmo ir verslo informacijos centro direktorius K.Mačiulis iki šiol nenubaustas, nors bandyta surengti jau keturis teismo posėdžius. Pirmasis posėdis neįvyko, nes „darbietis” užsigeidė advokato. Antrasis buvo numatytas rugsėjį, bet neįvyko, nes K.Mačiulis bandė patekti į Seimą ir jau buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Joniškietis į parlamentą neprasibrovė, bet bylą atversti lapkritį vėl sukliudė jo, kandidato į Seimą, teisinė neliečiamybė.

Ketvirtasis teismo posėdis irgi žlugo – jame dalyvauti negalėjo K.Mačiulio advokatas, nes tuo pat metu turėjo būti Šiaulių apygardos teismo nagrinėjamos bylos posėdyje. Todėl bylos svarstymas nukeltas į kitus metus.

Pasinaudojo teismo klaida

Pagal panašų scenarijų klostėsi ir medžiotojų asociacijos „Elmos” medžiotojų klubo pirmininko Dainiaus Ambraso byla.

Anykščių teismas šį verslininką buvo nubaudęs, nes jis 2011 m. gegužę girtas vairavo neregistruotą visureigį „Land Rover”, nepakluso pareigūnams.

Vienkiemyje įkliuvęs D.Ambrasas pažėrė keiksmažodžių tiradą, buvo nugabentas į komisariatą, bet ir ten nepakluso pareigūnų reikalavimui tikrintis girtumą.

Anykščių teismas pažeidėją nubaudė 2000 litų bauda ir 2 metus atėmė teisę vairuoti. Nubaustasis pateikė apeliaciją Panevėžio apygardos teismui, o jis panaikino nuobaudą.

Aukštesnės instancijos teismas neginčijo, kad D.Ambrasas padarė pažeidimą. Tačiau buvo konstatuota, jog šių metų kovo 22-ąją nuobaudą skyręs Anykščių teismas laiku nepriėmė nutarties pratęsti bylos nagrinėjimo ir administracinės nuobaudos skyrimo terminą.

Panevėžio apygardos teismui liko konstatuoti, kad buvo „peržengtas numatytas 6 mėnesių administracinės nuobaudos skyrimo terminas, todėl administracinio teisės pažeidimo byla turi būti nutraukta”.

Reikalauja principingumo

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) viršininkas Gintaras Aliksandravičius pripažino – bandymų išvengti atsakomybės už padarytą pažeidimą pasitaiko nuolat.

„Pažeidėjui atstovaujantys advokatai griebiasi už menkiausios smulkmenos.

Tačiau mes laikomės principingos pozicijos – pareigūnams nurodyta skųsti teismo sprendimą, jei paskirta mažesnė, nei numato įstatymas, bausmė”, – sakė G.Aliksandravičius.

LKPT vadovas sakė, kad nemaža problema yra ir pažeidėjų reikalavimas iškviesti į teismą pažeidimą užfiksavusį pareigūną: „Vasarą pareigūnai iš sostinės siunčiami dirbti į pajūrį, kur prižiūri viešąją tvarką, tramdo pažeidėjus.

Kai teismas ima juos bausti, pareigūnams tenka per visą Lietuvą važinėti į teismo posėdžius. Sąnaudos yra didžiulės, bet negalime nepaklusti teismui.”

Girti prie vairo įkliuvę vairuotojai ne vienus metus piktnaudžiavo nuostata, kad teisę vairuoti gali atimti tik teismas. Todėl jie skrupulingai skųsdavo nuobaudą visų instancijų teismams. „Dabar situacija pagerėjo, nes girtas įkliuvęs vairuotojas pažymėjimo netenka jau per pirmą teismo posėdį”, – priminė LKPT vadovas.

G.Aliksandravičius pripažino, kad labai sumažėjęs nuobaudų išieškomumas: prieš dešimtmetį baudą sumokėdavo 75–80 proc. pažeidėjų, dabar – apie 60 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.