Lietuvos požiūris į neblaivius vairuotojus išsiskiria griežtumu

Jei 0,8 promilės įpūtęs Jonas Valančiūnas žaistų ne Toronto „Raptors“ (Kanada), o, tarkim, Nikosijos APOEL (Kipras), jam problemų dėl vairavimo išgėrus nekiltų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 11, 2014, 12:30 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:59 PM

Kipras – atlaidžiausia išgėrusiems vairuotojams valstybė Europoje. Lietuva netrukus taps viena griežčiausių Senajame žemyne.

Vyriausybė jau pritarė grupės Seimo narių ir Valstybinės eismo saugumo komisijos pateiktoms įstatymo pataisoms, kuriomis nulio promilių leistina alkoholio koncentracija kraujyje būtų taikoma dar didesnei vairuotojų grupei, rašo "Lietuvos rytas".

Dabar ji nustatyta pradedantiesiems, komercinius ir pavojingus transporto krovinius vežantiems vairuotojams. Siūloma šią nuostatą taikyti ir taksi automobilių, motociklų, mopedų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių ir galingųjų keturračių vairuotojams.

Pradėta kalbėti ir apie tai, kad netolimoje ateityje nulis promilių bus privaloma visiems eismo dalyviams.

Šiuo metu didžiausias leistinas alkoholio kiekis kraujyje – 0,4 promilės. Griežtesnė norma nustatyta jauniems ir profesionaliesiems vairuotojams – 0,2 promilės.

Įprato skaičiuoti savo galimybes

„Esamos tvarkos sugriežtinimą vertiname kaip nuoseklų ir sveikintiną valstybės žingsnį pirmyn sprendžiant šią opią problemą“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Pasak pareigūno, didžiausią pavojų eismo dalyviams kelia smarkiai išgėrę vairuotojai, o palyginti nemenka leistina girtumo norma kelia pernelyg daug pagundų: „Žmonės pamažu įprato skaičiuoti, kiek – bokalą ar du – išgėrę gali vairuoti. Dažnai po dviejų bokalų nebeskaičiuojama.“

Pastarąjį kartą nuobaudos buvo didintos, o kontrolė sugriežtinta 2007-aisiais. Todėl nei didesnės baudos, nei pažeidėjams gresiantis automobilio konfiskavimas nebeduoda norimo efekto.

Kad esamų priemonių jau nepakanka, rodo ir statistika – teigiamų pokyčių beveik nebematyti.

2013 metais girti vairuotojai sukėlė 279 eismo nelaimes, kuriose 25 žmonės žuvo, o 392 buvo sužeisti. 2012-aisiais dėl girtų vairuotojų kaltės įvyko 273, o 2011 m. – 298 avarijos. 2012 m. dėl girtų vairuotojų kaltės žuvo 27 ir buvo sužeisti 374 žmonės, 2011 m. – atitinkamai 28 ir 430.

Siūlys palikti menką ribą

Pradėta kalbėti ir apie būtinybę netolimoje ateityje visai uždrausti vairuoti vartojus bent menkiausią kiekį svaigalų.

Pasak R.Požėlos, labiausiai ir reikia diskutuoti, kokią palikti ribą: „Nežinau, ar pasiteisins visiškas draudimas. Esu linkęs manyti, kad reikėtų palikti bent 0,1 promilės, kad nekiltų bėdų išgėrus natūralios giros ar vaistų, į kurių sudėtį įeina šiek tiek alkoholio.“

Įmonė pati užsiima kontrole

Sprendimui griežtinti kovą su girtais vairuotojais pritarė ir bendrovės „Rokiškio sūris“ direktoriaus pavaduotojas Dalius Trumpa.

Verslininkas įsitikinęs, kad profesionaliesiems vairuotojams reikėtų taikyti nulio promilių ribą: „Atsiminkime, kad jie yra ne tik eismo dalyviai, bet ir veža ypač brangius krovinius.“

Vienas Rokiškio įmonės vadovų neslėpė, kad planuojami suvaržymai jų bendrovės darbuotojams neturės jokios įtakos. Mat per 100 pienvežių ir vilkikų turinčioje „Rokiškio sūrio“ įmonėje įvesta griežta kontrolė.

„Mes įsivedėme kontrolę ir apsidraudėme nuo didžiulių nuostolių. Iš vairuotojų nebuvo nė menkiausio pasipriešinimo“, – sakė D.Trumpa.

Skirtingos taisyklės

Europos valstybės skirtingai kovoja su išgerti mėgstančiais vairuotojais.

Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ir Rumunijoje galioja sausasis įstatymas – vairuotojams neleidžiama išgerti nė lašo.

Vokiečiai tokį draudimą taiko vairuotojams iki 21 metų, per bandomąjį laikotarpį ir keleivinio transporto vairuotojams. Kitiems leidžiama riba – 0,5 promilės.

Atlaidžiausios valstybės – Kipras (0,9 promilės), Airija, Liuksemburgas ir Malta (po 0,8).

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.