Aiškėja, dėl kiek baudos balų bus atimama teisė vairuoti

Vyriausybės pasitarime pirmadienį iš esmės pritarta, kad būtų įteisinta balų skyrimo sistema už atitinkamus Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus, numatant ir galimybę atimti teisę vairuoti transporto priemonę.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-19 11:53, atnaujinta 2018-02-13 19:01

Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų (ATPK) projektą pateikė Vidaus reikalų ministerija.

„Finansinės baudos vairuotojus atgraso ne visada, o teisės vairuoti transporto priemonę praradimas yra stipri poveikio priemonė“, – teigė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas tikisi, kad balų sistema pradės galioti nuo šių metų liepos 1-osios.

Siekiant efektyviau kovoti su KET pažeidinėjimu ir mažinti avaringumą šalyje, projektu siūloma balų už atitinkamus administracinius teisės pažeidimus skyrimo sistemą taikyti drausminant vairuotojus, kad jie, gavę tam tikrą balų skaičių už padarytą administracinį teisės pažeidimą būtų labiau motyvuoti nepadaryti kito pažeidimo.

Pakartotinai KET pažeidinėjantys vairuotojai, per vienus metus surinkę 10 ar daugiau balų, netektų teisės vairuoti transporto priemones nuo devynių mėnesių iki metų.

Mažai patyrusiems vairuotojams, turintiems iki dvejų metų vairavimo stažą, užteks vos 6 baudos balų.

Už KET pažeidimų padarymą skiriamus balus siūloma diferencijuoti atsižvelgiant į pažeidimo sunkumą ir keliamą pavojų eismo saugumui (2, 3, 4 ir 5 balai).

Taip pat siūloma nustatyti, kad paskirtų balų galiojimas baigtųsi praėjus vieniems metams nuo jų paskyrimo dienos arba už juos paskyrus papildomą administracinę nuobaudą – teisės vairuoti transporto priemonę atėmimą.

Atitinkamos ATPK pataisos, drausminančios vairuotojus, dar bus svarstomos Vyriausybės posėdyje ir teikiamos Seimui.

VRM teigia, kad siūlomu reguliavimu siekia drausminti vairuotojus, kurie pakartotinai daro Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Matydami, kad situacija tikrai negerėja, nepasitvirtino sistema, kuri buvo priimta praėjusios Vyriausybės, priėmėme sprendimą, kad turi būti sistema, taikoma užsienyje. Iš 28 Europos Sąjungos valstybių net 21-oje taikoma balų sistema“, –  sakė D.A.Barakauskas.

Pasak jo, pernai Lietuvoje per eismo įvykius žuvo 256 žmonės, šiemet sausio–gegužės mėnesiais – 82. Šalyje įregistruota per 2 mln. transportų priemonių, per 1,5 mln. gyventojų turi vairuotojo pažymėjimus.

„Darome dėl to, kad vis dėlto tuos, kurie sistemingai pažeidinėja Kelių eismo taisykles, būtų galima vieną kartą sustabdyti. Šiuo metu tie, kurie turi pinigų, susimoka baudą ir vairuoja toliau.

Manau, teisingiausia bausmė tiems, kurie turi stažą, surinkus iki dešimties balų, būtų atimta teisė vairuoti ir pilietis turėtų iš naujo laikyti egzaminus“, – sakė vidaus reikalų ministras.

Valstybinė eismo saugumo komisija dar pernai buvo nusprendusi, kad reikia grąžinti baudos balų sistemą. Tačiau kai kurios ministerijos buvo suabejojusios, ar toks siūlymas tikslingas. Tuo metu grąžinti baudos balų sistemą pritarė Susisiekimo ministerija bei Policijos departamentas.

Sekite lrytas.lt Auto naujienas „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.