Aiškėja, kaip kelyje naikins techninės apžiūros galiojimą

Netrukus netvarkingų automobilių vairuotojai nebegalės ramiai važinėti iki kol galioja jų techninės apžiūros kortelė.

Bene daugiausiai automobilių gali netekti TA dėl perdarytų žibintų.<br>Casey Stump/flickr.nuotr.
Bene daugiausiai automobilių gali netekti TA dėl perdarytų žibintų.<br>Casey Stump/flickr.nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 20, 2014, 6:12 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:26 PM

Nuo liepos techniškai netvarkingų automobilių techninę apžiūrą (TA) policijos arba Valstybinės kelių transporto inspekcijos (VKTI) pareigūnai galės panaikinti tiesiog gatvėje.

VKTI jau paskelbė devynis trūkumus, už kuriuos bus atiminėjama TA.

Automobilius su kai kuriais šių trūkumų ir iki šiol buvo draudžiama eksploatuoti, bet nebuvo aišku, kaip policija turėjo įgyvendinti tą draudimą, rašo „Vakarų ekspresas“.

Oficialiai viskas vyks taip - sustabdžius automobilį ir nustačius trūkumą, bus priimamas administracinis sprendimas dėl TA dokumentų galiojimo panaikinimo.

Iškart bus perbraukiama TA pažyma, nuo numerių nuimamas TA terminą žymintis lipdukas.

Tokios transporto priemonės savininkas arba valdytojas galės gauti ne ilgiau kaip vieną parą galiojantį leidimą nuvykti į TA įmonę atlikti privalomosios apžiūros.

Todėl tie asmenys, kurių transporto priemonei bus panaikintas TA dokumentų galiojimas, pasirūpinę, kad automobilis ar motociklas būtų techniškai tvarkingas, galės gauti leidimą nuvykti atlikti privalomąją apžiūrą.

Pasak VKTI Technikos skyriaus vedėjo Justo Rašomavičiaus, tiek policijos, tiek VKTI pareigūnai minėtus pažeidimus nustatyti galės labai lengvai.

"Pavyzdžiui, triukšmo lygiui nustatyti yra speciali aparatūra, dėl to pareigūnai galės kreiptis ir į TA įmonių atstovus - kaip ir dėl žibintų, jei jiems pasirodys, kad tie žibintai - ne tokie, kokius numatė automobilio gamintojas", - sakė jis.

Kaip jau rašė lrytas.lt, transporto priemonės privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas bus panaikinamas, jei:

1. neveikia pagrindinis stabdys (vairuotojas juo negali sustabdyti transporto priemonės);

2. neveikia vairo mechanizmas (vairuotojas negali juo valdyti transporto priemonės);

3. netvarkingas transporto priemonės ir priekabos sukabinimo įtaisas;

4. lyjant, sningant arba esant rūkui vairuotojo pusėje neveikia stiklo valytuvas;

5. tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui nedega joks (artimosios, rūko, tolimosios šviesos) priekinis kairysis žibintas, o sugedus bent vienam galiniam gabarito žibintui neveikia avarinė šviesos signalizacija arba transporto priemonės gale nėra pritvirtinto avarinio sustojimo ženklo;

6. transporto priemonės stiklų, patenkančių į priekinį 180 laipsnių vairuotojo matymo lauką, šviesos laidumas mažesnis negu nustatyta techniniuose reikalavimuose;

7. žiemos sezono metu automobilis, kurio bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 t, ir (ar) jo priekaba (jei priekaboje įrengti stabdžiai) eksploatuojamas su padangomis, kurios neskirtos važiuoti žiemą, transporto priemonė vasaros sezono metu eksploatuojama su dygliuotomis padangomis arba protektoriaus rašto gylis mažesnis nei nustatyta techniniuose reikalavimuose.

Vėliau VKTI reikalavimų sąrašą papildė dar dviem punktais. TA bus atimama ir jei:

8. transporto priemonės žibinte panaudotas transporto priemonės gamintojo nenumatytas šviesos šaltinis;

9. stovinčios motorinės transporto priemonės su dirbančiu varikliu skleidžiamo triukšmo lygis viršija Kelių transporto priemonių variklių triukšmo ribinių dydžių ir jų nustatymo tvarkos apraše nurodytus dydžius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.