Dešiniavairiams automobiliams – specialūs reikalavimai

Vyriausybė trečiadienį nusprendė Seimui teikti įstatymų pataisas, kurios leistų Lietuvoje registruoti transporto priemones su vairu dešinėje pusėje.

Dešiniavairiuose automobiliuose turės būti montuojamos papildomos saugos priemonės.<br>flickr.com nuotr.
Dešiniavairiuose automobiliuose turės būti montuojamos papildomos saugos priemonės.<br>flickr.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2015, 2:27 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:10 PM

Susisiekimo ministerijos Vyriausybei teikiamuose įstatymų pataisų projektuose numatyta, kad registruoti būtų galima tik tas transporto priemones su vairu dešinėje, kuriose įgyvendinti saugumo reikalavimai: yra įrengti periskopiniai priekinio vaizdo veidrodžiai, taip pat vaizdo stebėjimo įranga bei monitorius, kurie reikalingi užtikrinti priekiniam matomumui lenkiant kitas transporto priemones, sukant į kairę ar apsisukant.

Ruošia baudas

„Lietuvoje, kaip ir visose šalyse, kur eismas vyksta dešiniąja kelio puse, vairuoti dešinėje pusėje vairą turinčią transporto priemonę yra sudėtingiau, ypač rizikinga lenkti. Siūlome naujas teisinio reguliavimo nuostatas, kurios leis mūsų šalyje registruoti ir naudoti dešiniavairius automobilius, tačiau tik tada, kai šie atitiks reikalavimus saugiam eismui užtikrinti“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Tam, kad dešiniavairių transporto priemonių vairuotojai laikytųsi siūlomų įteisinti reikalavimų, ketinama papildyti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą ir numatyti sankcijas, jeigu dešiniavairė transporto priemonė bus vairuojama be išvardytų netiesioginio matymo įrangos ir saugų eismą užtikrinančių priemonių.

Reikalavimų nedaug

Pataisomis siūloma, kad tokių transporto priemonių apšvietimas taip pat turėtų būti pritaikytas eismui dešiniąja kelio puse, t.y. kad šviesos neakintų kitų eismo dalyvių, taip pat bus privaloma tinkamai įrengti šoninio vaizdo veidrodėlius.

Bent vienos dešiniavairių automobilių keleiviams skirtos durys privalės būti dešinėje pusėje, kad keleiviai nebūtų laipinami į važiuojamąją dalį.

Krovininiai automobiliai, kurių leidžiamoji masė yra daugiau nei 7,5 tonos ir kurie skirti vežti ne daugiau kaip aštuonis keleivius, privalės turėti plataus stebėjimo kampo ir (arba) artimo vaizdo veidrodžius.

Techninius reikalavimus dešiniavairiams automobiliams nustatyti įpareigojama Valstybinė kelių transporto inspekcija.

Ministrų kabinetui pritarus, minėtų teisės aktų pakeitimai bus teikiami svarstyti Seimui.

Pakluso reikalavimui

Šie projektai teikiami vykdant Europos Sąjungos (ES) Teisingumo teismo bei Lietuvos Konstitucinio Teismo (KT) sprendimus.

Konstitucinis Teismas praėjusį penktadienį nustatė, kad draudimas nuolatiniams Lietuvos gyventojams vairuoti automobilius, kurie turi vairą dešinėje pusėje, prieštarauja Konstitucijai.

KT teigimu, Kelių eismo taisyklės ir įstatymų normos prieštarauja lygiateisiškumo principams, nes automobilį su vairu dešinėje pusėje Lietuvoje laikinai gali vairuoti tik užsieniečiai ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Tuo metu nuolatiniams Lietuvos gyventojams tai draudžiama.

KT savo sprendimu patvirtino ES Teisingumo Teismo pernai kovą pateiktą išvadą, jog draudimas registruoti Lietuvoje dešiniavairius automobilius yra neproporcingas ir pažeidžiantis ES teisę.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.