Policija pasakė tiesą apie nežymėtus motociklus

Kaip jus gali sustabdyti policijos pareigūnas su nežymėtu motociklu?

Taip atrodo tikri pareigūnai ant motociklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip atrodo tikri pareigūnai ant motociklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip atrodo tikri pareigūnai ant motociklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip atrodo tikri pareigūnai ant motociklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policija sulaikė įtariamąjį vairuotojus mulkinusį apsimetėlį.<br>Policijos nuotr.
Policija sulaikė įtariamąjį vairuotojus mulkinusį apsimetėlį.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ilona Steponėnė

2015-10-22 11:32, atnaujinta 2017-10-08 13:10

Praėjusią savaitę net du lrytas.lt skilties „Bendraukime“ skaitytojai pranešė netoli Vilniaus susidūrę su pareigūnu ant policijos ženklais nepažymėto motociklo.

Iš vieno jų „pareigūnas“ net išsireikalavo 20 eurų kyšį.

Tačiau visa tai buvo tik apgaulė. Policija sulaikė įtariamąjį pareigūnu apsimetinėjusį motociklininką. O mes įspėjame neapsigauti, jei ateityje jus bandys stabdyti pareigūnu apsimetęs motociklininkas.

Nežymėtų motociklų neturi

Kodėl apsimetęs? Tai paprasta – nežymėtų motociklų Lietuvos policija tiesiog nenaudoja.

„Policija naudojasi tik specialiomis spalvomis ir ženklais žymėtais motociklais, jokių nežymėtų motociklų policija neturi“, – užtikrino Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariato atstovai.

Vairuotojus sukčius motociklininkas galėjo lengvai suklaidinti, nes nežymėti policijos automobiliai po Lietuvos gatves rieda kasdien. Todėl išsigandę vairuotojai galėjo lengvai patikėti, kad juos stabdo pareigūnas nežymėtu motociklu.

Visi pareigūnų motociklai yra aiškiai pažymėti baltu arba baltu-žaliu kėbulo dažymu bei užrašu „Policija“ priekyje. Taip pat aiškiai matomi mėlyni ir raudoni švyturėliai priekyje ir gale.

„Stabdant transporto priemones pareigūnas, vairuojantis motociklą, jungia specialią šviesos bei garso signalizaciją.

Tais atvejais, kai transporto priemonės nepavyksta sustabdyti privažiavus iš galo, pareigūnas priartėja prie minėtos transporto priemonės iš šono ir su įjungta specialia signalizacija, vairuotojui parodo stabdymo gestą ranka arba rankoje esančiu šviesą atspindinčiu stabdymo skrituliu“, – aiškino Vilniaus aps. VPK pareigūnai.

Uniforma – tik vienas iš ženklų

Policijos pareigūno statusą patvirtina tarnybinė uniforma, tarnybinis pažymėjimas ir tarnybinis ženklas.

Vien uniforma pasitikėti gali būti sudėtinga, nes neseniai „Facebook“ pasklidęs įrašas įrodė, kad ją gali „pasiskolinti“ ir pašaliniai.

Tačiau policijos manymu, šis įvykis neturėtų paskatinti sukčių suaktyvėjimo.

„Epizodas, kai internete pasirodė vaizdo įrašas su policijos uniformą kažkokiu būdu gavusia mergina, yra pavienis reiškinys. Vis dėlto, atidžiai stebėsime, ar ateityje nepasitaikys pareigūno vardo pasisavinimo ir sukčiavimo atvejų. Būsime dėkingi už tokią informaciją bei pranešimus“, – tvirtino pareigūnai.

Policijos patrulis, prieidamas prie asmens, privalo prisistatyti.

Motociklais patruliuojantys pareigūnai gali dirbti ir poroje, ir po vieną, bet jei kyla abejonių, ar jus stabdo tikras pareigūnas, vairuotojas turi teisę reikalauti pateikti policijos pareigūno pažymėjimą.

„Jei išsklaidyti abejonėms to nepakanka, siūlome skambinti 112 ir pranešti apie įtarimus dėl pareigūno vardo pasisavinimo“, – užtikrino Vilniaus aps. VPK pareigūnai. – Jūs būsite sujungti su atsakingais policijos pareigūnais, kurie privalės imtis priemonių reaguoti ir užkardyti galimas policijos pareigūnų korupcijos apraiškas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.