Ką veikia Vilniaus kelininkai? Viskas kaip ant delno

Sekmadienį į Lietuvą grįžo tikri žiemiški orai, bet ne visi buvo patenkinti gausiai iškritusiu sniegu.

Moteris nepasikeitė vasarinių padangų į žiemines, todėl ant sniego jos automobilį sumėtė, jis vertėsi, o per avariją buvo sužalota 5-metė dukra.<br>Liudininko nuotr.
Moteris nepasikeitė vasarinių padangų į žiemines, todėl ant sniego jos automobilį sumėtė, jis vertėsi, o per avariją buvo sužalota 5-metė dukra.<br>Liudininko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-28 12:52, atnaujinta 2017-09-27 00:34

Staiga pasikeitusios eismo sąlygos sutrikdė nemažai vairuotojų. Pasipylė gausybė avarijų ir užmiestyje, ir miestų gatvėse.

Nemažai vairuotojų tuoj pat ėmė versti kaltę kelininkams, bet Vilniaus meras Remigijus Šimašius šįmet pasiruošė atremti kritiką.

Jis „Facebook“ tinkle pasidalijo nuoroda į interaktyvų Vilniaus žemėlapį, kuriame galima sekti visų sostinės barstytuvų darbą realiu laiku.

Pvz., nors pirmadienį Vilniuje nebesninga, vidurdienį buvo matyti, kad iš 52 žemėlapyje registruotų automobilių dirba 10. Dauguma jų – didžiosiose miesto gatvėse, kaip Savanorių pr., Žirnių g. ar Geležinio vilko g., o pora automobilių valė gatves atokiausiuose Vilniaus rajonuose.

Galima patikrinti ir kurios gatvės buvo pabarstytos ir nuvalytos anksčiau.

Ką žiema užklupo netikėtai?

R.Šimašius siūlė į šį žemėlapį žvilgtelėti visiems besiskundžiantiems, kad žiema kelininkus užklupo netikėtai.

„Vilniuje niekuomet nebuvo elgiamasi taip kvailai, kad sniegas būtų valomas tik pradėjus snigti – jis turi būti nuvalytas bebaigiant snigti arba jei daug priverčia. Kitas reikalas – pavojingų vietų barstymas“, – taip pat tvirtino sostinės meras.

Remiantis žemėlapio duomenimis, sekmadienį prasidėjus snygiui dalis pagrindinių gatvių buvo pabarstytos dar 20 val., o kelininkai dirbo visą naktį.

Vis tik net ir tai neapsaugojo nuo avarijų, bet vargu ar dėl to galima kaltinti kelininkus.

Skaudžiausias eismo įvykis pirmadienį ryte Vilniuje įvyko Antakalnyje, kai apsivertus „Opel Zafira“ buvo sužeista 5 metų mergaitė. Po avarijos paaiškėjo, kad automobilį vairavusi mergaitės mama nepasirūpino žieminėmis padangomis.

Vagonai druskos

„Grindos“ duomenimis, per pastarąsias dvi paras (gruodžio 27-28 d.) jau išbarstyta 763 tonų šlapios druskos, 188 tonų smėlio–druskos mišinio ir 15 tonų druskų. Nustojus snigti, Vilniuje visos gatvės pilnai nuvalomos ir pabarstomos per 8 val.

Nuo lapkričio mėnesio pabaigos Vilniaus gatvėse jau išbarstyta beveik 3 tūkst. tonų druskos ir 424 kub. m smėlio.

Iš viso yra barstomos ir valomos 527 gatvės. Šlapiomis druskomis barstoma 298 gatvės, smėlio-druskos mišiniu – 165 gatvės, druskomis – 64 gatvės.

Šios žiemos sezonui savivaldybės įmonė „Grinda“ įsigijo dar 10 naujų barstytuvų, kurie papildys parką 2016 metų pradžioje.

Trijuose sandėliuose sukaupta apie 9 tūkst. tonų druskos (palyginti – kaip 153 traukinio vagonai), paruošta daugiau kaip 18 tūkst. kub. m smėlio-druskos mišinio. Kasmet kelių valymui sunaudojami skirtingi kiekiai druskos, jos mišinių: palyginti praėjusį sezoną sostinės gatvėse buvo išbarstyta beveik 13 tūkst. tonų druskos, užpernai – beveik 9 tūkstančiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.