Įprastos apsaugos priemonės automobilių vagims kelia juoką

Kai kurios dar ne taip seniai efektyviomis laikytos automobilių apsaugos nuo vagių priemonės tapo nebeveiksmingos. Štai trys iš jų, kurias jau galite palydėti į pelnytą poilsį.

Automobilių vagims įveikti primityvias apsaugos priemones – vieni juokai.<br>K.Bivainio nuotr.
Automobilių vagims įveikti primityvias apsaugos priemones – vieni juokai.<br>K.Bivainio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-29 09:05, atnaujinta 2017-06-06 03:37

Automobiliuose įrengti vadinamieji slapukai buvo itin populiarūs prieš gerus dešimtį ir daugiau metų.

Kai kurie vairuotojai transporto priemonėse juos turi ir dabar, tačiau specialistai abejoja jų efektyvumu.

Slapukas nebėra slaptas

Tam tikroje automobilio salono vietoje, kurią teoriškai turėtų žinoti tik jo vairuotojas, įrengtas jungiklis leidžia pertraukti automobiliui užvesti būtiną elektros grandinę.

Todėl nepageidaujami asmenys, nežinantys, kur įrengtas slapukas, turėtų nesugebėti užvesti automobilio. Tačiau patyrusiems vagims surasti slaptą jungiklį nėra taip jau sunku.

Patyrę vagys atmintinai žino visas slaptas automobilio vietas ir slapuką gali rasti akimirksniu.

Be to, jo buvimo vieta dažnai išduodama ir tretiesiems asmenims, kai mašina paliekama remonto dirbtuvėse ar plovyklose.

Daug patikimesnė slapuko automobilyje alternatyva šiandien yra imobilizatorius, kuris, nelygu veikimo principas, blokuoja automobilio variklį, jei nėra atliekama tam tikrų aktyvinimo veiksmų su elektroniniu automobilio raktu arba jei toks raktas nutolsta tam tikru atstumu nuo transporto priemonės.

Į garsą nekreipdavo dėmesio

Daugiabučių gyventojus šiandien vis rečiau žadina visu garsu dėl neaiškios priežasties kaukiančios automobilių signalizacijos.

Bet dar visai neseniai miegamųjų rajonų gyventojams įkyrius garsus skleidžiančios transporto priemonių signalizacijos kėlė nemažą galvos skausmą.

Šiandien automobilių signalizacijos tapo jau gerokai išmanesnės, o aplinkinių namų gyventojus nuo menkiausio prisilietimo ar vibracijos naktį prikeliantis kaukimas tapo atgyvena.

„Kiemuose kaukiantys, čirškiantys ir pypsintys automobiliai vienu metu buvo tapę tokie įprasti, kad žmonės pradėjo nekreipti į juos dėmesio.

Yra atlikti ir socialiniai eksperimentai: vagimis apsimetę asmenys ilgą laiką naktį krapštėsi automobilyje su įjungta garsine signalizacija daugiabučio stovėjimo aikštelėje, bet taip ir nesulaukė jokios aplinkinių reakcijos ar dėmesio“, – sakė bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius.

Dar viena priežastis, kodėl negalima visiškai pasikliauti vien tik garsine signalizacija, – savo amatą išmanantys ilgapirščiai išmoko paprastesnes saugos sistemas išjungti joms nespėjus išleisti net menkiausio garso.

Užraktas – ne kliūtis

Anksčiau populiarius mechaninius automobilio vairo užraktus jau galima laikyti antikvarinėmis senienomis, o juos šalindami šiandieniai vagys ne daugiau vargsta nei su prie stulpo prirakinto dviračio spyna.

Bet kokie mechaniniai užraktai vagims yra mažiausia kliūtis. Nesvarbu, ar kalbama apie vairo, pavarų perjungimo svirties arba pedalų užraktus, – tokios priemonės vargu ar atbaidys net pavienius tinkamos progos tykančius vagis, ką jau kalbėti apie gerai organizuotas, didelių techninių galimybių turinčias vagių grupuotes.

Vis dėlto, pasak T.Nenartavičiaus, net ir tokia apsaugos priemonė yra geriau negu jokios, jei kalbama apie senesnius, mažesnės vertės automobilius.

Brangesniuose, naujesniuose vagis masinančiuose automobiliuose, be jokios abejonės, turėtų būti įdiegtos moderniausios apsaugos sistemos. Kuo jos šiuolaikiškesnės, tuo geriau. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.