Kauno „betmeno“ įbauginta mergina prabilo apie persekiojimą

Nepažįstamas automobilis vidury nakties prisiklijavo prie merginos „Volkswagen Golf“ maždaug per metrą, signalizavo, žybčiojo ilgomis šviesomis, įsijungdavo avarinį, kartais važiuodavo greta.

„Man išrašė vaistų. Buvau pilnai šoke. Važiuodama vis stebėdavau veidrodėlius, ar manęs neseka“, – pasakojo su „betmenu“ susidūrusi kaunietė.<br>123rf nuotr.
„Man išrašė vaistų. Buvau pilnai šoke. Važiuodama vis stebėdavau veidrodėlius, ar manęs neseka“, – pasakojo su „betmenu“ susidūrusi kaunietė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 9, 2016, 7:50 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 5:08 AM

Tokį persekiojimą liudija patyrusi kaunietė Skaistė (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Red.), įkliuvusi į „betmenu“ praminto kauniečio Deivido rankas. Ji pasakojo, kad po susidūrimo su pilietišku laikomu vairuotoju, jai prireikė vaistų.  

Kaunietis Deividas, itnernautų pramintas „betmenu“, yra IT specialistas, kuris vaizdo registratoriumi naktimis fiksuoja jam nepatikusius eismo dalyvius. Per pastarąsias kelias savaites Kauno kelių policijai jis perdavė mažiausiai keturis vaizdo įrašus, kuriuose užfiksavo kitų vairuotojų prasižengimus. 

Šie tvirtina, kad vyras pats juos provokavo persekiodamas ir terorizuodamas šviesomis, garso signalu.

Panašios gaudynės, apie kurias portalui lrytas.lt papasakojo Skaistė, vyko vasario viduryje, kai mergina apie vidurnaktį iš savo darbo vietos pajudėjo link namų.

Signalizavo, žybčiojo, važiavo greta

„Automobilių nebuvo. Net nestabdžiusi išvažiavau į kelią“, – prisiminė Skaistė. 

Labai greitai jos automobilį ėmė sekti tamsi „Toyota Verso“. 

„Nesupratau, kas čia vyksta. Iš pradžių galvojau, gal šiaip kas nors juokauja, bet pažiūrėjau į telefoną – nieko (jokios žinutės apie pokštą. – Red.)“, – pasakojo 2005 metų „Volkswagen Golf“ vairuotoja.

Anot kaunietės, nepažįstamas automobilis prisiklijavo prie jos maždaug per metrą, signalizavo, žybčiojo ilgomis šviesomis, įsijungdavo avarinį, kartais važiuodavo greta. 

„Kai vidury nakties seka nepažįstama mašina, gali galvoti kelis dalykus: gal koks iškrypėlis, gal maniakas. Galėjau sustoti, lipti iš mašinos, žiūrėti, bet gal jis turi kokį peilį?“ – nakties svarstymus prisiminė vairuotoja.

Nuo jos darbo iki namų – apie 10 kilometrų. Nuvažiavusi maždaug 9 kilometrus, kaunietė išsigando, kad vis dar yra sekama, todėl pasuko iš kelio ir vėl grįžo į miestą. 

Įpūtė nulį promilių

Persekiojimas, anot Skaistės, truko ne mažiau nei pusvalandį. „Turėjau mintį skambinti policijai. Nežinau, kodėl skambinau draugei. Ji atvažiavo iki manęs“, – pasakojo pašnekovė. 

„Mes sustojome vidury gatvės“, – neslėpė moteris. Ji paprašė draugės, kad ji užblokuotų kelią ir nepraleistų persekiotojo. Vėliau „betmeno“ paviešintame vaizdo įraše matyti, kad draugė taip ir padarė, tačiau vaikinas ją apvažiavo ir toliau sekė savo auką.

Vairuotoja ne juokais išsigando, kai ir po sustojimo buvo sekama. 

Gaudynės baigėsi pasirodžius policijos pareigūnų automobiliui. Abu vairuotojai sustojo. „Policijai iš karto pasakiau, kad jis mane seka. Jis išlipo ir pasakė: „Jinai girta.“ Paprašiau policijos, kad leistų pūsti. Įpučiau nulius“, – tvirtino kaunietė. 

Abu vairuotojai vietoje parašė pareiškimus dėl ką tik įvykusių gaudynių. Mergina išliejo savo pyktį nepažįstamajam, kaltino, kad per jį neišsimiegos – už kelių valandų jos laukė kitas darbas. „Kitą dieną jis kreipėsi į policiją dėl grasinimų“, – sakė žodžio kišenėje neieškanti vairuotoja.

Skaistei policija kol kas neišsakė jokių priekaištų. „Čia dar niekas nesibaigė. Man dar nieko (jokios baudos. – Red.) nėra paskirta. Gal jis tikėjosi, kad pažeisiu daugiau taisyklių, lįsiu į miestą, važiuosiu per raudoną. Aš supratau tai kaip provokaciją“, – pasakojo mergina. 

Ji vairuoja penkerius metus, nuo liepos važinėja Lietuvoje. Per aštuonis mėnesius mergina du kartus buvo bausta už greičio viršijimą greitkelyje. Abu sykius ją anksti ryte „nufotografavo“ greičio matuoklis. 

Vairuotoja piktinosi, kodėl vyras, manydamas, jog ji – girta, nesilaikė saugaus atstumo. „Aš galėjau nuo kelio nuvažiuoti, užsimušti. Man buvo šokas“, – kartojo Skaistė.

Po gaudynių prireikė vaistų

Po įtemptos nakties kaunietė sakė dvi paras negalėjusi miegoti, teko važiuoti pas medikus. „Man išrašė vaistų. Buvau pilnai šoke. Važiuodama vis stebėdavau veidrodėlius, ar manęs neseka. Kiti (kuriuos vairuotojas galimai persekiojo. – Red.) buvo vyrai, aš buvau vienintelė mergina“, – pasakojo kaunietė. 

Jos kolegės vėliau pasakojo, kad dieną po gaudynių, įtartinas vyras buvo apsilankęs Skaistės darbo vietoje, šį tą nusipirko. Moters tuo metu nebuvo. 

„Po savaitės jis dar kartą atvažiavo, jau dirbau aš. Pakėliau akis, pamačiau jo akinius, nuleidau galvą. Paskui žiūrėjau per kameras, ką jis darė – pamatęs mane, tik pasivaikščiojo aplink mano darbo vietą ir nieko nepirkęs išvažiavo“, – prisiminė moteris. 

Mergina iškvietė policiją, parašė pareiškimą, kad Deividas ją persekioja. 

Ją taip pat pašiurpino tai, kad jis žinojo jos asmens kodą ir kitą viešai neskelbiamą asmeninę informaciją. „Jo pareiškimuose yra surašyti mano anketiniai duomenys ir labai stiprūs. Tokių dalykų „Google“ nėra. Galbūt jis net žino mano adresą“, – spėliojo kaunietė.

Deividas yra IT specialistas. Anksčiau Skaistė nėra šio kauniečio mačiusi. 

Keturi Deivido užfiksuoti vairuotojai jam „įkliuvo“ per dvi paskutines vasario savaites. Visi – tamsiu paros metu. 

„Visi teigia tą patį: persekiojimas, šviesų mirksėjimas ir kai kam net pypinimas“, – portalui lrytas.lt tvirtino kitas nufilmuotas vairuotojas.

Nufilmavo savo paties pažeidimą

Su Deividu portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko. Jo darbo telefonu atsiliepęs kolega paaiškino, kad IT specialistas atostogauja.

Neseniai Deividas pareigūnams pateikė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip pats pravažiuodamas nulaužia stovinčio automobilio veidrodėlį. Po šio incidento iš Deivido paimtas vairuotojo pažymėjimas, kol kas jis važinėja su laikinomis teisėmis.

Trečiadienį ryte dėl šio incidento vairuotojas buvo kviečiamas į Kauno kelių policiją, tačiau neatvyko ir nei raštu, nei el.paštu nepaprašė atidėti bylos nagrinėjimo laiko. Pareigūnai sprendimą priėmė jam nedalyvaujant. 

Nors jis nulaužęs veidrodėlį iš įvykio vietos pasišalino, Deivydas nubaustas tik už eismo įvykį, jam paskirta 43 eurų bauda.

„Vairuodamas automobilį buvo neatidus, nepasirinko saugaus važiavimo greičio, lenkdamas kitą transporto priemonę nesuvaldė automobilio ir kliudė priešpriešiniame eisme stovėjusią kitą transporto priemonę. Eismo įvykio metu apgadintos abi transporto priemonės. Įvykus įvykiui iš įvykio vietos nuvažiavo jos nepažymėjęs“, – nuobaudą aiškino Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas. 

Po įvykio būtina sustoti, tačiau telefonu apie jį pranešęs Deividas vis tiek išsisuko nuo rimtos bausmės už pabėgimą iš įvykio vietos.

Persekiojo ir daugiau žmonių

Kauno kelių policijos valdyba yra gavusi ir dar vieno vairuotojo skundą, kad kaunietis Deividas jį kelyje persekiojo – važiavo paskui, naudojo garso signalą, bandė lenkti. Deividas ir apie šį vairuotoją pateikė policijai filmuotą medžiagą. 

„Yra 12 minučių filmuotos medžiagos. Pažiūrėsime, kas pažeidė taisykles ir kurį iš vairuotojų reikia bausti“, – aiškino viršininkas.  

– Ar jums šis vairuotojas yra žinomas? - apie kaunietį Deividą paklausiau D.Česnausko.

– Teko bendrauti su asmeniu, kuris telefonu prisistatė tokiu vardu ir pavarde. Jis klausė, kodėl pareigūnai surašė jam protokolą už pasišalinimą iš eismo įvykio. Aš jam paaiškinau, kad protokolas surašytas ne už pasišalinimą iš eismo įvykio, o už eismo įvykio sukėlimą.

Pasakiau, kada atvykti į bylos nagrinėjimą. Jis pareiškė, kad norėtų, jog byla būtų atidėta nagrinėti kitą dieną. Paaiškinau jam, kad jis turėtų raštiškai kreiptis dėl bylos nagrinėjimo atidėjimo. Jis sakė, kad pateiks tokį prašymą, bet tokio nesame gavę.

– Kaip vertinate pilietiško kauniečio bandymą gaudyti kitus pažeidėjus?

– Viskas turi būti daroma laikantis kelių eismo taisyklių. Daug žmonių mums praneša apie kitų vairuotojų daromus pažeidimus. Tas registratorius nesuteikia išskirtinių sąlygų pačiam pažeidinėti eismo taisykles.

Kai kurie vairuotojai, įsigiję registratorius, kelyje elgiasi įžūliau, užtikrinčiau, įsitikinę, kad jei kas nutiks, tai bus teisūs.

Fotografuotos ir filmuotos medžiagos iš vairuotojų per praėjusius metus gavome apie porą tūkstančių.

– Kiek gaunate skundų dėl vairuotojų, kurie fiksuoja kitų prasižengimus?

– Vieną-du per metus.

Kartą pasitaikė atvejis, kai vienas vairuotojas važiavo paskui kitą ir nufilmavo jį išmaniuoju telefonu. Surašius protokolą, žmogus paprašė galimybės susipažinti su byla. Susipažinęs su byla, jis pareiškė, kad vairuotojas fiksavo pažeidimus rankoje laikydamas telefoną, o tai irgi yra pažeidimas. Vairuotojas, pranešęs apie pažeidimus, taip pat buvo nubaustas.

– Kas grėstų vairuotojui, kuris provokuoja pažeidimus ir juos fiksuoja?

– Pagal pasekmes. Žiūrėtume, ar trukdė kitiems vairuotojams, ar sukėlė avarines situacijas. Gali būti fiksuojamas chuliganiškas vairavimas. Grėstų teisių atėmimas nuo metų iki dvejų.

Anksčiau tokios situacijos nėra buvę, kad žmogus, kuris turi vaizdo registratorių provokuotų kitus vairuotojus. Taip nebuvo, kad keli atvejai, kaip jūs kad turite duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.