Po keistos avarijos techninės apžiūros centre – šokas ir daug ašarų

Vakar Plungės teisme liejosi ašaros. Verkė ir teisiamoji, ir jos paskutinio žodžio besiklausantys žuvusio vyro artimieji. Tragiška avarija atsitiko neįprastoje vietoje – techninės apžiūros centre.

Tragiška nelaimė įvyko, kai techninės apžiūros centre moteriai buvo liepta automobiliu užvažiuoti ant duobės.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Tragiška nelaimė įvyko, kai techninės apžiūros centre moteriai buvo liepta automobiliu užvažiuoti ant duobės.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 6:05 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 12:30 PM

50-metė skuodiškė Rita Kontvainienė kaltinama neatsargiu gyvybės atėmimu pažeidus teisės aktų numatytas specialias elgesio saugumo taisykles.

Baudžiamasis kodeksas už tai numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

Baudžiamoji byla Plungės apylinkės teisme vakar buvo išnagrinėta per valandą.

Savo kaltę pripažinusiai, mirusiojo artimųjų atsiprašiusiai, dėl savo poelgio besisielojančiai ir neturtinę žalą iš dalies atlyginusiai moteriai prokuroras paprašė skirti dvejus metus nelaisvės, bet bausmės vykdymą atidėti pusantrų metų.

Kadangi visi sutiko, kad byla būtų nagrinėjama sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka, skirta bausmė sumažėtų trečdaliu.

Klausydamiesi teisiamosios paskutinio žodžio ašaras braukė ir jau atleidę žuvusiojo žmona bei sūnus. Jie pratylėjo visą teismo posėdį – neuždavė nė vieno klausimo.

Moteris supainiojo pedalus

Tragedija Skuode, Telšių techninės apžiūros centre, įvyko pernai birželio 14-osios rytą.

Čia buvo atliekama 1987 metų laidos automobilio „Volkswagen Jetta“ patikra.

Mašina priklauso ne ja atvažiavusiai R.Kontvainienei, bet jos vyro tėvams.

Kaltinamajame akte teigiama, kad užvažiavusi ant patikros duobės vairuotoja nepasirinko saugaus greičio, nesiėmė visų atsargumo priemonių ir parbloškė duobėje stovintį kontrolierių.

Manoma, kad nelaimė nutiko supainiojus greičio ir stabdžio pedalus. Automobilis važiavo į priekį dar šešiolika metrų, vilkdamas sužalotą žmogų, kol atsitrenkė į vejos bortelį ir sustojo.

Prieš patikrą labai jaudinosi

Netrukus atvykę gydytojai jau niekuo nebegalėjo padėti – smarkiai sužalotas 59-erių vyras mirė.

„Volkswagen Jetta“ automobilis R.Kontvainienei buvo gerai pažįstamas – anksčiau tokį vairavo pati. Tačiau moteris pirmą kartą atvyko į techninę apžiūrą ir labai jaudinosi.

Iki techninės apžiūros centro tą rytą ji atmynė dviračiu – automobilis buvo atvairuotas iš vakaro.

Iš pradžių prie vairo sėdo kontrolierius ir privažiavo prie patikros duobės. Paskui vairuotojo vietą užėmė R.Kontvainienė.

Po nelaimės ištiko šokas

Užvažiavus ant duobės kontrolierius nusileido keliais laipteliais žemyn ir pamojo rankomis prašydamas privažiuoti dar kokį metrą arčiau jo.

„Jis sakė – pavažiuok dar į priekį. Daugiau nebeatsimenu. Kai atsipeikėjau, suvokiau, kad užmušiau žmogų. Mane ištiko šokas. Tikriausiai supainiojau pedalus. Stabdžiau, bet nesugebėjau sustabdyti“, – tramdydama ašaras trečiadienį Plungės teisme kalbėjo R.Kontvainienė.

Teisėja klausė kaltinamosios, kodėl ji nepaprašė, kad automobilį ant duobės atvairuotų techninės apžiūros darbuotojai.

„Svarsčiau, kad gal nesugebėsiu užvažiuoti, buvau susijaudinusi, tačiau apie savo būklę jam nepasakiau“, – pripažino moteris.

Sakydamas baigiamąją kalbą prokuroras Mindaugas Vilnius neabejojo, kad įvykdyta nusikalstama veika – atsidūrusi neįprastoje aplinkoje vairuotoja nesugebėjo sustabdyti automobilio.

Tai akivaizdžiai liudija ir vaizdo kamerų įrašai.

Tačiau neatmetama, kad prie tragedijos prisidėjo ir rizikingas nukentėjusiojo elgesys.

Kaltinamosios advokatas pabrėžė, kad tik nepalankiai susiklosčius aplinkybėms į techninę apžiūrą turėjo atvažiuoti R.Kontvainienė, o ne tikrasis automobilio savininkas. Pirmąkart atsidūrusi tokioje situacijoje moteris labai jaudinosi.

Skuodiškė, kuri anksčiau nė karto nebausta net administracine tvarka, po tragedijos dėl visko labai sielojosi.

„Kaltę ji pripažino nuo pat pradžių. Visą laiką man teko jai teikti ne teisines paslaugas, o psichologinę pagalbą. Po įvykio moteris buvo atsidūrusi ligoninėje“, – sakė advokatas Darius Kurpavičius.

Teisiamoji atsiprašė visų

R.Kontvainienė iš dalies jau atlygino neturtinę žalą. Ji nusiteikusi mirusiojo artimiesiems kiek galėdama padėti ir toliau – žada jiems perduoti savo sodą ar atiduoti už jį gautus pinigus.

„Mane tenkins bet koks teismo nuosprendis.

Visiškai pasitikiu teisingumu Lietuvoje. Ką daugiau galiu padaryti – tiktai dar kartą atsiprašyti žuvusiojo artimųjų.

Atsiprašau visų namiškių, visų žmonių“, – jaudindamasi kalbėjo teisiamoji.

Teismo sprendimas bus skelbiamas po dviejų savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.